Η Microsoft και το Χαμόγελο του Παιδιού διοργάνωσαν εκδήλωση, όπου μαθητές μίλησαν για τη σχέση τους με το διαδίκτυο.


microsoft xamogeloΜια πρωτότυπη εκδήλωση διοργάνωσαν η Microsoft Ελλάς και ο οργανισμός το Χαμόγελο του Παιδιού, σήμερα Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Μέσα από τα μάτια των νέων». Περισσότεροι από 100 μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρέθηκαν στα γραφεία της Microsoft Ελλάς για να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν εμπειρίες σχετικά με τη ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου. Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, ο κ. Κωνσταντίνος Λουκάς, Εμπορικός Διευθυντής της Microsoft Ελλάς και ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».


microsoft ekdilwsi xamogeloΤη συζήτηση αναφορικά με τη σχέση των νέων με το διαδίκτυο τροφοδότησε η σύντομη παρουσίαση των βασικών γνώσεων ασφαλούς πλοήγησης από την κα Έλενα Ζαγλαρίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Microsoft Ελλάς. Η κα Ζαγλαρίδου παρείχε στους μαθητές ένα σύνολο απλών και χρήσιμων συμβουλών για την καθημερινή χρήση του διαδικτύου και τους ενημέρωσε σχετικά με μεθόδους και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προστατέψουν τους υπολογιστές τους, αλλά και να διαφυλάξουν τους εαυτούς τους από πιθανούς κινδύνους.


Οι βασικές συμβουλές ήταν:
(1) Να «θωρακίζουν» τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, ενεργοποιώντας το Τοίχος Προστασίας του διαδικτύου, ενημερώνοντας τακτικά το λειτουργικό τους σύστημα, χρησιμοποιώντας λογισμικό antivirus και διατηρώντας αντίγραφα ασφαλείας,
(2) να αξιολογούν το περιεχόμενο που βρίσκουν στο διαδίκτυο και να μην εγκαθιστούν, μεταφορτώνουν ή αντιγράφουν υλικό (όπως εικόνες, video και μουσική), το οποίο προέρχεται από αναξιόπιστη πηγή ή διακινείται παρανόμως,
(3) να μην δημοσιοποιούν προσωπικά τους στοιχεία (όπως όνομα, διεύθυνση ή τηλέφωνο) και
(4) να ενημερώνουν τους γονείς τους σε περίπτωση που δέχονται οποιαδήποτε παρενόχληση μέσω διαδικτύου ή όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.


Το κύριο μέρος της εκδήλωσης αναπτύχθηκε σε δύο διαφορετικές συζητήσεις, στις οποίες το νεαρό ακροατήριο κλήθηκε να παρέμβει δυναμικά, μεταφέροντας τις απόψεις, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς του. Στο πρώτο πάνελ συζήτησης με θέμα την «Εμπειρία της χρήσης του Υπολογιστή στο σπίτι από τα παιδιά και τη σχέση με τους γονείς», τις απόψεις τους επί του θέματος διατύπωσαν δύο μαθητές από το 1ο Λύκειο Κηφισιάς, ενώ την «ενήλικη» διάσταση έδωσαν η κα Κωνσταντίνα Καρνάτσου, ως γονιός, και η κα Σίσσυ Γκίκα, ως εκπαιδευτικός.


Η συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ των συμμετεχόντων επικεντρώθηκε στη σχέση των νέων με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο, τα μέτρα ασφαλείας που οι ίδιοι γνωρίζουν και λαμβάνουν, καθώς και τις πηγές ενημέρωσής τους όσον αφορά στα θέματα αυτά. Επίσης, τα παιδιά μίλησαν για το βαθμό εξοικείωσης των γονέων τους με την ψηφιακή τεχνολογία, καθώς και για τους κανόνες που έχουν υιοθετηθεί στο σπίτι τους σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή.


Στη δεύτερη συζήτηση, η οποία είχε θέμα «Cyberbullying και άλλες απειλές, διάγνωση κινδύνων και έξυπνη αντιμετώπιση», συμμετείχαν δύο μαθήτριες από το Λύκειο της Σχολής Ουρσουλίνων, οι οποίες συζήτησαν με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη, Διευθυντή στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το φαινόμενο του cyberbullying και τις διαστάσεις του στο σχολικό περιβάλλον.


Στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης, ο κ. Σφακιανάκης και ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκαν σε παραδείγματα περιστατικών, όπου νέοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους. Παράλληλα, διατύπωσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, μεταξύ των οποίων ήταν η σύσταση εθελοντικών ομάδων τεχνολογίας μέσα στα σχολεία, αποτελούμενων από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στόχος των ομάδων αυτών είναι οι ίδιοι οι νέοι να εκπαιδεύσουν τους ενήλικες στη χρήση της τεχνολογίας. Από την πλευρά τους οι μαθητές μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες και αναφέρθηκαν στους κινδύνους, που οι ίδιοι ή φίλοι τους έχουν διαπιστώσει ως χρήστες του διαδικτύου. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι η συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό και την έξυπνη αντιμετώπιση των διαδικτυακών απειλών.