Ο ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του για την εξαγορά του 46% της Rom Telecom στα τέλη Μαρτίου.


romtelecomΤην ίδια ημερομηνία λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών της Telekom Srbija όπου ο ΟΤΕ προχωρά σε πώληση του 20% που κατέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΤΕ, στην επιστολή που είχε αποστείλει στον υπουργό Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας στο τέλος Δεκεμβρίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Μ. Τσαμάζ, είχε τονίσει ότι η ελληνική εταιρεία δεν θα μπορούσε να απαντήσει στην πρόταση της ρουμανικής κυβέρνησης νωρίτερα από το τέλος Μαρτίου.


Το ίδιο στέλεχος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “Ημερησία”, ανέφερε ότι στα μέσα Μαρτίου η μελέτη που έχει ξεκινήσει για λογαριασμό του ΟΤΕ για την σχετική εξαγορά θα έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο στα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, στο τέλος του μήνα η διοίκηση του Οργανισμού θα είναι σε θέση να ανακοινώσει, τόσο στη ρουμανική κυβέρνηση όσο και στην αγορά, αν θα προχωρήσει στην εξαγορά της ρουμανικής εταιρείας όπου ήδη κατέχει το 54% του μετοχικού κεφαλαίου.


Στη σχετική πρόταση της ρουμανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε και το πρωινό report της Proton Bank όπου τονίζεται ότι ο Ρουμάνος υπουργός Τηλεπικοινωνιών προτιμά η εξαγορά του 46% της Rom Telecom να γίνει από τη διεθνή αγορά και όχι από τον ΟΤΕ.


Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών έχει αναφέρει ότι η ρουμανική κυβέρνηση αξιολογεί το μερίδιο στα 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Proton Bank, το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε 7,2 φορές τα EBITDA του 2011 – φαίνεται υψηλό αν συνυπολογιστούν οι τάσεις της κερδοφορίας και το δύσκολο περιβάλλον, αναφέρεται. Σημειώνεται πως η Romtelecom αποτελεί το μεγαλύτερο πάροχο σταθερών τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας, ενώ το 2009 είχε εμφανίσει έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ.