H Nokia Siemens Networks πραγματοποίησε καταιγισμό ανακοινώσεων για νέες τεχνολογίες και λύσεις στο Mobile World Congress 2011.


nokia_siemens_networksΣτο Mobile World Congress του 2011 η Nokia Siemens Networks υποδέχθηκε τους επισκέπτες στο Experience Center που δημιούργησε στο πλαίσιο της Έκθεσης, όπου παρουσίασε τις τελευταίες καινοτομίες της, τόσο στην τεχνολογία, όσο και στις υπηρεσίες που προσφέρει. Στο Experience Center, όπου φιλοξενήθηκαν κορυφαίες εταιρείες από τον τομέα του διαδικτύου, των τηλεπικοινωνιών, αλλά και άλλων βιομηχανιών όπως της ενέργειας, παρουσιάστηκε το πώς οι κερδοφόρες υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται αποτελεσματικά εξ’ αποστάσεως, σε ανθρώπους, εταιρείες και μηχανήματα.


Μεταξύ άλλων, η Nokia Siemens Networks παρουσίασε και το Active Software Support, ένα νέο ‘proactive’ λογισμικό, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις υπηρεσίες συντήρησης των παρόχων. Το Active Software Support αποτελείται από μια γκάμα αυτοματοποιημένων υπηρεσιών πρόληψης και μια πλήρη σειρά από υπηρεσίες online collaboration, τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους και έχουν σχεδιαστεί να βοηθήσουν τους παρόχους να αξιοποιήσουν στο έπακρο την επένδυση σε λογισμικό που έχουν κάνει. Το Active Software Support θα κυκλοφορήσει στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.


Μία άλλη σημαντική είδηση ήταν η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας Compact UCB (Compact Unified Charging and Billing), η οποία ενοποιεί τις λειτουργίες της χρέωσης και αποστολής χρεωστικών, την διαχείριση σχέσεων με τους πελάτες (customer relationship management – CRM), και άλλα συστήματα διαχείρισης σε μια ολοκληρωμένη λύση, end-to-end. Αυτή η λύση όχι μόνο έχει βελτιστοποιηθεί για εύκολη και άμεση εφαρμογή, αλλά επιταχύνει και την ενεργοποίηση νέων υπηρεσιών. Με αυτή την πλατφόρμα, οι πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενοποιήσουν τις προπληρωμένες προσφορές τους με αυτές που χρεώνονται, να δημιουργήσουν νέα, καινοτόμα πακέτα υπηρεσιών, και να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους πελάτες τους, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα των τελευταίων.


Στο MWC 2011 παρουσιάστηκε και η ανοικτή πλατφόρμα “Integration Center”, η οποία αποτελείται από λογισμικό ανάπτυξης εφαρμογών και δημόσιο χώρο δοκιμών, στο υπολογιστικό ‘νέφος’ του διαδικτύου (cloud-based). Η νέα πλατφόρμα σκοπεύει στην ενσωμάτωση του συστήματος υποστήριξης λειτουργιών (Operational Support System – OSS), και την μείωση του χρόνου και του κόστους αυτής της ενσωμάτωσης.


Οι πάροχοι θα μπορούν πλέον να έχουν απλούστερη, πιο γρήγορη και περισσότερο ευέλικτη διαδικασία ενσωμάτωσης νέων στοιχείων στο δίκτυο με ένα παγιωμένο σύστημα OSS. Ουσιαστικά, η πλατφόρμα που παρουσίασε η Nokia Siemens Networks είναι η πρώτη ανοικτή πλατφόρμα η οποία θα μειώνει το χρόνο και το κόστος ενσωμάτωσης, και βασίζεται πάνω στο σύστημα διαχείρισης NetAct της εταιρείας.


Η Nokia Siemens Networks δεν έμεινε μόνο στην παρουσίαση νέων τεχνολογιών και λύσεων. Προχώρησε στην υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος πιστοποίησης, το οποίο θα παρέχει τις βασικές αρχές για τις λύσεις end-to-end του Long Term Evolution (LTE) σε περιβάλλοντα multi-vendor. Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα σε πελάτες της και σε τρίτους, επαγγελματίες ΙΤ, το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Όσο για την ίδια την Nokia Siemens Networks σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να διαθέτει 4.500 πιστοποιημένους εργαζόμενους.


Όσον αφορά δε το LTE, η Nokia Siemens Networks έκανε την πρώτη παγκοσμίως επιτυχημένη επίδειξη carrier aggregation μέσω LTE-Advanced με εξοπλισμό ήδη εμπορικά διαθέσιμο. Η επίδειξη βασίστηκε στους σταθμούς βάσης Flexi Multiradio της Nokia Siemens Networks και απέδειξε τον ηγετικό ρόλο που κρατά η εταιρεία στην διάθεση στην αγορά των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων του LTE.


Η Nokia Siemens Networks, επίσης, διέθεσε στην αγορά μια σειρά προϊόντων βασισμένων σε ανοικτή αρχιτεκτονική, με σκοπό να μειώσει το χρόνο εισαγωγής των υπηρεσιών στην αγορά, και να απλοποιήσει την ανάπτυξη των δικτύων. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σύντομα θα βρίσκονται σε θέση να προωθήσουν άμεσα, νέες, προσιτές υπηρεσίες φωνής, δεδομένων και multimedia. Το Open Core System της Nokia Siemens Networks βασίζεται σε υπάρχοντα συστήματα ATCA. Προσφέρει μεγαλύτερη δυνατότητα επεξεργασίας στοιχείων και διασφαλίζει ομαλή εξέλιξη των δικτύων all-IP core με τις ελάχιστες δυνατές ενεργειακές απαιτήσεις.


Επιπλέον, η Nokia Siemens Networks μετατρέπει το Wi-Fi σε μια φυσική επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και βοηθάει τους παρόχους να ανταπεξέλθουν στον φόρτο του δικτύου. Η εταιρεία έχει ήδη κυκλοφορήσει τη λύση Smart WLAN Connectivity Solution, η οποία μεγαλώνει το εύρος της ευρυζωνικής σύνδεσης διοχετεύοντας επιλεκτικά κίνηση σε σύνδεση Wi-Fi, χωρίς να παρατηρείται η παραμικρή διακοπή στην παρεχόμενη υπηρεσία. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να δώσει πιο γρήγορες συνδέσεις data, διαφυλάσσοντας την χωρητικότητα του δικτύου. Με τη λύση Smart WLAN Connectivity δεν είναι αναγκαία η χειροκίνητη αλλαγή της σύνδεσης data μιας συσκευής από Wi-Fi σε ευρυζωνική σύνδεση κυψέλης, αφού η μετατροπή γίνεται μόνη της χωρίς να διακόπτεται η υπηρεσία.


Οι πάροχοι θα μπορούν πλέον να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος με μια ολιστική διαχειριστική προσέγγιση που αφορά τη χρήση της ενέργειας. Η πρόταση περιλαμβάνει βέλτιστο σχεδιασμό δικτύου, εξεύρεση ενεργειακών πόρων, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης των συστημάτων. Με την πρόταση Managed Energy Services, η Nokia Siemens Networks βελτιώνει τις end-to-end ενεργειακές της λύσεις, βοηθώντας τους παρόχους να διασφαλίσουν αδιάλειπτη διαθεσιμότητα του δικτύου και να πετύχουν στόχους που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος μειώνοντας ταυτόχρονα το συνολικό τους ενεργειακό κόστος.


Η νέα πλατφόρμα FlexiPacket Microwave της Nokia Siemens Networks περιλαμβάνει λογισμικό το οποίο μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να παρέχει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους τη δυνατότητα να έχουν τόσο υβριδική όσο και πλήρη λειτουργία κυκλοφορίας των πακέτων δεδομένων. Έτσι θα μπορούν να επιλέγουν οποιοδήποτε τρόπο εξέλιξης του δικτύου τους, από το κλασσικό TDM σύστημα μέχρι και το all-IP backhaul, χρησιμοποιώντας μια και μοναδική πλατφόρμα σε όλο το δίκτυο μεταγωγής. Αυτό θα τους επιτρέψει και τον καθορισμό της έκτασης της επιλογής τους κλιμάκωση ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.


Η Nokia Siemens Networks παρουσίασε μια εξελιγμένη έκδοση της κορυφαίας τεχνολογίας Single RAN, η οποία κρατάει τα πρωτεία στην αγορά, τη Single RAN Advanced. Αυτή η λύση θα επιτρέψει στους παρόχους να επεκτείνουν αποτελεσματικά την χωρητικότητα στα δίκτυα GSM, 3G και LTE, αλλά και να είναι έτοιμοι για την επέκταση του εύρους ζώνης της μπάντας που υπόσχεται το επερχόμενο δίκτυο LTE-Advanced.


Οι κάτοχοι των λεγόμενων έξυπνων συσκευών που χρησιμοποιούν δίκτυο GSM, θα μπορούν πλέον να διακινούν μεγαλύτερο όγκο δεδομένων και να μην έρχονται αντιμέτωποι με ‘συμφόρηση’ στο δίκτυο. Η Nokia Siemens Networks εξέλιξε ένα νέο λογισμικό, το Smart Resource Adaptation, το οποίο διαμοιράζει τα πακέτα σε αντίστοιχους πόρους του δικτύου βάσει της πραγματικής χρήσης των εφαρμογών της έξυπνης συσκευής. Το συγκεκριμένο λογισμικό επιτρέπει σε παρόχους δικτύων GSM να συνδέουν έως και πενταπλάσιους χρήστες έξυπνων συσκευών στα δίκτυά τους.


Αυτό που σίγουρα έκανε αίσθηση στο MWC 2011, ήταν η πληθωρική παρουσία της Nokia Siemens Networks. Αυτό δεν το διαπιστώνει κανείς απλά από την πληθώρα των ειδήσεων που ανακοινώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του MWC, αλλά και από τον καταιγισμό νέων τεχνολογιών, προτάσεων και τεχνικών λύσεων που έχει ήδη εφαρμόσει, αναπτύσσει ή προτείνει η εταιρεία.