Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα από το Eset ThreatSense.Net τον Ιανουάριο o Win32/Conficker είναι και πάλι η κορυφαία απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο.


conflickerΗ δεύτερη σε συχνότητα απειλή είναι το INF/Autorun με ποσοστό 5,30% και ακολουθεί το Win32/PSW.OnLineGames με ποσοστό 2,17%. Το Win32/Conficker είναι ένα δικτυακό worm, που αρχικά εξαπλώθηκε χρησιμοποιώντας μια αδυναμία στο σύστημα ασφαλείας των Windows. Το INF/Autorun worm εξαπλώνεται με τη χρήση των removable media και περιέχει σύστημα backdoor. Ο ιός ελέγχεται και εξ αποστάσεως ενώ ενεργοποιείται κάθε φορά που μολυσμένα media εισέρχονται στον υπολογιστή. Το Win32/PSW.OnLineGames είναι μια οικογένεια από Trojan που χρησιμοποιείται σε επιθέσεις τύπου phishing, στοχεύοντας ειδικά σε όσους παίζουν on-line παιχνίδια. Τα Trojans αυτά έχουν δυνατότητες keylogging, ενώ μερικές φορές συνοδεύονται και από δυνατότητες rootkits, που συλλέγουν πληροφορίες σχετικές με το εκάστοτε on-line παιχνίδι και τους κωδικούς που απαιτούνται για τη συμμετοχή σε αυτό.


Το Win32/Bflient (1,19%) εμφανίστηκε στο ESET Top Threat μόλις πριν από τρεις μήνες και εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τον Δεκέμβριο, το Win32/Bflient είχε καταλάβει την όγδοη θέση ενώ αυτό το μήνα βρίσκεται μόνο μία θέση πριν την πεντάδα. Από την άλλη πλευρά, o Java/TrojanDownloader.Agent.NCA με ποσοστό 0,76% υποχώρησε από την έβδομη στη δέκατη θέση.


Το INF/Autorun παραμένει μεταξύ των κυρίαρχων απειλών στην περιοχή ΕΜΕΑ. Το INF/Autorun εντοπίζεται συχνότερα στη Νότια Αφρική (10,65%), Ρουμανία (7,06%), Ισραήλ (6,11%), Ελλάδα (5,78%), Κροατία (5,1%), Σλοβενία (4,72%) και Αυστρία (3,88%).


Η πιο διαδεδομένη απειλή παγκοσμίως είναι ο Win32/Conficker το οποίο παραμένει νούμερο ένα στη Βουλγαρία (8,45%) και Ιταλία (4,55%). O Win32/HackKMS.A, μια από τις δέκα κορυφαίες απειλές στην Ευρώπη, βρίσκεται στην κορυφή των στατιστικών δεδομένων για την Πορτογαλία (5,46%), Δανία (4,50%), και τις Κάτω Χώρες (3,30%).


Στη Γερμανία, το 5% των χρηστών έχουν πέσει θύματα επίθεσης από τον Java/TrojanDownloader.Agent.NCA. Παράλληλα, το Instant και social messaging worm Win32/Yimfoca.AA εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό στην Τσεχική Δημοκρατία με 4,35%. Ο συγκεκριμένος ιός λειτουργεί ως backdoor και μπορεί να ελέγχεται εξ αποστάσεως.


Το ThreatSense.Net της Eset αποτελεί το in-the-cloud σύστημα συγκέντρωσης δεδομένων για κακόβουλα λογισμικά εντός του), χρησιμοποιώντας δεδομένα από χρήστες των λύσεων της Eset σε όλο τον κόσμο. Αυτή η συνεχής ροή πληροφοριών παρέχει στους ειδικούς του εργαστηρίου Virus Lab της Eset ένα ακριβές γεγονός της φύσης και της εμβέλειας των εφαρμογών διείσδυσης ανά τον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο. Η προσεκτική ανάλυση απειλών, εφαλτηρίων επίθεσης και μοτίβων επιτρέπει στην Eset να ρυθμίζει με ακρίβεια όλες τις ενημερώσεις ευρετικών μηχανισμών και υπογραφών, προκειμένου να προστατεύει τους χρήστες από μελλοντικές απειλές.