Νέα δεδομένα και εξελίξεις στην ανταγωνιστική αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δημιουργεί η κίνηση του ΟΤΕ να παρέχει τηλεοπτικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου

Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Η πρόσφατη κίνηση του ΟΤΕ να αναγγείλει την παροχή υπηρεσιών ιντερνετικής τηλεόρασης δημιουργεί, αναμφίβολα νέα δεδομένα και αναμένεται να δημιουργήσει νέες εξελίξεις σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά Οι εξελίξεις αυτές αφορούν αφ΄ενός στο καθαρά επιχειρηματικό μέρος και την «αναζωπύρωση»του ανταγωνισμού σε μια αγορά χωρίς ιδαίτερες επιχειρηματικές ειδήσεις εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και αφ΄ετέρου στην καθεαυτού σύγκλιση της τηλεόρασης με το Ιντερνετ. Μια σύγκλιση, η οποία, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέες ισορροπίες μεταξύ τηλεοπτικών σταθμών και άλλων παροχέων περιεχομένου, παροχέων ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, διαφημιστών, διαφημιζομένων κλπ.

Από τους πιο γνωστούς παροχείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, πακέτα triple play, τα οποία περιλαμβάνουν και ιντερνετική τηλεόραση προσφέρουν σήμερα οι εταιρείες On Telecoms και Vivodi. Η On Telecoms παρέχει στο πακέτο «Ολα σε ένα» τη δυνατότητα στους συνδρομητές της να βλέπουν μέσω Ιντερνετ περισσότερα από 45 ελληνικά και διεθνή κανάλια σε ψηφιακή ποιότητα, την υπηρεσία On Cinema, όπου ο συνδρομητής επιλέγει την ταινία της αρεσκείας του μέσα από μία συλλογή παλαιών και νέων τίτλων, την υπηρεσία On Multiplex, με έξη επιλεγμένες ταινίες κάθε εβδομάδα στην τηλεόρασή του, την υπηρεσία On Rec, η οποία επιτρέπει να έχει ο συνδρομητής το τηλεοπτικό πρόγραμμα των τελευταίων τριών ημερών, πάντα διαθέσιμο και την υπηρεσία On TV Games, με δημοφιλή παιχνίδια για όλη την οικογένεια

Η υπηρεσία αυτή κοστίζει 15 ευρώ, μηνιαίως, ενώ αν ο συνδρομητής αγοράσει όλο το πακέτο (τηλεφωνία, Ιντερνετ και τηλεόραση) το κόστος ανέρχεται στα 35 ευρώ μηνιαίως. Η Vivodi, αντίστοιχα παρέχει την υπηρεσία Cable TV, η οποία περιλαμβάνει IPTV και Video On Demand. Το πακέτο triple play στο οποίο περιλαμβάνεται η υπηρεσία Cable TV κοστίζει 45 ευρώ, μηνιαίως.

Πάντως και οι δυο εταιρείες, αυτή τη στιγμή κάνουν προσφορές που περιορίζουν σημαντικά το μηνιαίο κόστος για τους νέους συνδρομητές.

Για υπηρεσίες triple play, με διαφορετική, όμως προσέγγιση, ετοιμάζεται και η Forthnet, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε την Nova που, ως γνωστόν παρέχει υπηρεσίες δορυφορικής – συνδρομητικής τηλεόρασης. Η Forthnet κάνοντας αυτή την επένδυση, ουσιαστικά «ποντάρει» στις συνέργιες που θα έχει η παροχή ενός πλήρους triple play πακέτου, του οποίου το τηλεοπτικό «κομάτι» θα καλύπτεται από τις γνωστές δορυφορικές τηλεοπτικές υπηρεσίες της Nova.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, στο πακέτο του ΟΤΕ Conn-x TV , θα περιλαμβάνονται κανάλια όπως η ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Σινέ+, Πρίσμα+, Σπορ+, Eurosport, Eurosport 2, Extreme Sports, ESPN, NASN, Nat Geo Wild, Discovery Science, Discovery World, Discovery Travel&Living, Style TV, Zone Reality, Fashion TV, Baby TV, Euronews, France 24, Al Jazeera. Το κόστος της βασικής υπηρεσίας θα είναι 15 ευρώ μηνιαίως και θα περιλαμβάνει τα παραπάνω κανάλια και ηλεκτρονικό οδηγό του προγράμματος τους. Ακόμη θα περιλαμβάνει πρόσβαση στο περιέχομενο του ιντερνετικού Video club αλλά με χρέωση 2 ευρώ ανά ταινία, όταν πρόκειται για παλαιότερες παραγωγές, 3 ευρώ ανά ταινία για νέες παραγωγές και 5 ευρώ ανά ταινία σε ότι αφορά την κατηγορία παραγωγών αισθησιακού περιεχομένου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει και παιχνίδια όπως τάβλι, Μπλάκ Τζακ, Σουντόκου κλπ. Το βιντεο κλαμπ εκτός από ταινίες θα περιλαμβάνει μουσικά βίντεο κλιπς, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, παιδικές σειρές από μια συγκεκριμένη συλλογή. Το κόστος του Videoclub, το οποίο είναι προαιρετική υπηρεσία, θα είναι 8 ευρώ μηνιαίως και εξασφαλίζει απεριόριστη δωρεάν πρόσβαση στο παραπών περιεχόμενο. Για να μπορεί ο συνδρομητής να παρακολουθεί την ιντερνετική τηλεόραση του ΟΤΕ χωρίς προβλήματα θα πρέπει η σύνδεσή του να είναι 8 ή 24 Mbps προκειμένου να του εξασφαλίζει το κατάλληλο εύρος ζώνης και την ταχύτητα για λήψη ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.

Σημειώνεται, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, ότι η δοκιμαστική εμπορική διάθεση του conn-x TV (IPTV) θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα σε περιορισμένο αριθμό υφιστάμενων πελατών conn-x στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας και Ηρακλείου Κρήτης. Η δοκιμαστική διάθεση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 μήνες και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Οργανισμού για διεύρυνση των προσφερόμενων ευρυζωνικών υπηρεσιών