Στις 10 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και Αντιπρόεδρος του BEREC παρουσίασε στο Μιλάνο τις θέσεις του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών.


EETTΗ ομιλία πραγματοποιήθηκε κατά την τελετή λήξης της ετήσιας Συνδιάσκεψης του FTTH Council Europe, μπροστά σε κοινό περίπου 3.000 ατόμων, αποτελούμενο κυρίως από εκπροσώπους της βιομηχανίας, επενδυτές, διαχειριστές δικτύων και παρόχους υπηρεσιών μέσω δικτύων οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης ανά τον κόσμο.


Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Αντιπρόεδρος της ΕΕ και Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, κυρία Neelie Kroes. Η Επίτροπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ρόλο των δικτύων οπτικών ινών ως εργαλείου οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, καθώς και στη σημασία της ρύθμισης για την επίτευξη των στόχων της υπερταχείας ευρυζωνικής πρόσβασης των πολιτών στο διαδίκτυο μέχρι το 2020.


Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμένης ρύθμισης των δικτύων από τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές, βάσει της διαδικασίας Ανάλυσης Αγορών, κατά τα προβλεπόμενα στην οικεία Σύσταση της ΕΕ. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην ανάγκη προστασίας του ανταγωνισμού μέσω της εξισορρόπησης συμφερόντων όσων επενδύουν σε νέα δίκτυα, αποκτώντας Σημαντική Ισχύ στην Αγορά (ΣΙΑ), με κίνδυνο να απαξιώσουν τις υφιστάμενες επενδύσεις των εναλλακτικών φορέων. Κατέληξε απαριθμώντας τις προβλεπόμενες κανονιστικές υποχρεώσεις των παρόχων, μεταξύ των οποίων η παροχή προϊόντων χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης, η υποχρεωτική πρόσβαση σε τερματικά στοιχεία δικτύου, σε τοπικό βρόχο και υποβρόχο, η πραγματική ή εικονική συνεγκατάσταση εξοπλισμού κλπ, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε εθνική αγορά.