Οι επικεφαλής της Nokia και της Microsoft, σε κοινή εμφάνιση, ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας των δύο κολοσσών.


O CEO της Nokia Stephen Elop με τον Steve Ballmer της Microsoft

O CEO της Nokia Stephen Elop με τον Steve Ballmer της Microsoft

Η νέα μεγάλη δύναμη που δημιουργείται στον χώρο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας και των mobile υπηρεσιών φιλοδοξεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο μετά την άνοδο του Android και την κυριαρχία της Apple.


Μεταξύ άλλων, η Nokia θα υιοθετήσει το Windows Phone 7 ως την κύρια πλατφόρμα για τα “έξυπνα” τηλέφωνά της. Οι συσκευές της Nokia θα χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης Bing και τη διαφημιστική υπηρεσία AdCenter της Microsoft. Η ηλεκτρονική υπηρεσία διάθεσης εφαρμογών για κινητά της φινλανδικής εταιρείας θα απορροφηθεί από εκείνη της Microsoft. Τα κορυφαία κινητά της Nokia θα αποκτήσουν, πλέον, πρόσβαση και στις υπηρεσίες του Office και του Xbox Live.


Η Microsoft παίρνει ως “προίκα” την τεχνογνωσία της Nokia, τις καλές σχέσεις της με παρόχους και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε αγορές που εκείνη δεν έχει πρόσβαση, αλλά και τους χάρτες Nokia Maps, οι οποίες θα αποτελούν πλέον την καρδιά των υπηρεσιών χαρτογράφησης της εταιρείας.


“Τώρα είναι μια κούρσα με τρία άλογα”, δήλωσε ο επικεφαλής της Nokia, κάνοντας αναφορά στον ανταγωνισμό με την Apple και τη Google. Ο Έλοπ δήλωσε ότι οι δύο κολοσσοί θα κινηθούν ταχύτατα για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Επίσης, έθεσε στόχο την αύξηση των εσόδων το 2011 και μακροπρόθεσμα, ωστόσο τόνισε ότι οι προοπτικές του έτους υπόκεινται σε αβεβαιότητες και για αυτό δεν μπορεί να δώσει ετήσιο στόχο για το 2011.