Καινοτόμες προσεγγίσεις στο Cloud Computing, για έναν ορίζοντα χωρίς σύννεφα από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς.


κ. Ernst Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς

κ. Ernst Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς

Η επένδυση σε καινοτόμες προτάσεις της πληροφορικής ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης και προόδου, βρέθηκε στο επίκεντρο της 5ης Ημέρας Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς, η οποία είχε ως θέμα «Καινοτόμες προσεγγίσεις στο Cloud Computing, για έναν ορίζοντα χωρίς σύννεφα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).


Η Microsoft Ελλάς διεξάγοντας την 5η Ημέρα Καινοτομίας, συνεχίζει να ενισχύει το διάλογο για την καινοτομία, εισάγοντας πλέον στη συζήτηση τη νέα μεγάλη τάση στην πληροφορική, το Cloud Computing (υπολογιστική νέφους). Διαθέτοντας πρωτοποριακά χαρακτηριστικά και ενισχυμένες δυνατότητες, η τεχνολογία του Cloud Computing εξασφαλίζει μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών πληροφορικής και συμβάλλει στην εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας, συνιστώντας με αυτόν τον τρόπο στρατηγική επιλογή για κάθε οργανισμό που θα επιλέξει να επενδύσει σε αυτήν.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, και ο Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.


O Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Ernst Jan Stigter, υποδέχτηκε με σύντομη ομιλία το κοινό της εκδήλωσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Στη Microsoft έχουμε ως βασική μας προτεραιότητα να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Στοχεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρία μας επενδύει σταθερά στην καινοτομία, αναπτύσσοντας πρωτοποριακές λύσεις πληροφορικής που βοηθούν επιχειρήσεις και οργανισμούς να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Το cloud computing, αποτελεί την πλέον σύγχρονη τάση της πληροφορικής, εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη και μάλιστα χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις».


Το έναυσμα της συζήτησης για το επίμαχο θέμα της ανάγκης υιοθέτησης σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων δόθηκε σε πρώτο επίπεδο από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καταγραφή της πορείας της καινοτομίας στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη «Ελληνικός Χάρτης Καινοτομίας 2010», την οποία παρουσίασε ο κ. Patric Malone, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας. Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, έχει σημειωθεί πρόοδος και έχουν καταγραφεί καλές επιδόσεις σε ορισμένους τομείς, όπως οι δαπάνες για βιομηχανικό σχεδιασμό, η αγορά εξοπλισμού, η κατάρτιση προσωπικού, οι επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα και η υιοθέτηση οργανωτικών και εμπορικών καινοτομιών, ωστόσο η χώρα μας έχει ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσει σε καίριους τομείς, όπως η παραγωγή και διάδοση της γνώσης, η συμμετοχή στις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης και η χαμηλή επένδυση σε καινοτομία προερχόμενη από την έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη μελέτη εκπονείται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς, υπό την εποπτεία του Δρ. Δημήτρη Δενιόζου.


Στη συνέχεια, ο κ. Andreas Ebert, Regional Technology Officer, Microsoft Western Europe, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, επικεντρώθηκε στην περιγραφή των δυνατοτήτων του Cloud Computing, ενώ υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τους οργανισμούς που αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ο κ. Ebert παρουσίασε τα διαφορετικά μοντέλα διάθεσης υπηρεσιών Cloud που διαθέτει η Microsoft, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να επιλέξουν αυτό που ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες τους. Επίσης, ανέδειξε την ευελιξία της συγκεκριμένης τεχνολογίας μέσα από διαφορετικά case studies, ενώ έμφαση έδωσε και στο μοντέλο του Private Cloud, μια εκδοχή του Cloud, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί στις πλέον αυστηρές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφάλειας και πλήρη ελέγχου.


Την κεντρική ομιλία ακολούθησαν εισηγήσεις από τον κ. Λεωνίδα Κωβαίο, Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Singular Logic, καθώς και τον κ. Βασίλη Ζωγράφο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Interworks, οι οποίοι παρουσίασαν διαδοχικά τις προτάσεις των εταιριών τους αναφορικά με τη διάθεση υπηρεσιών που στηρίζονται στο Cloud Computing.


Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση, η οποία έχοντας ως θέμα «Πώς η μετάβαση στο Cloud μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση» επικεντρώθηκε στη διερεύνηση δυνατοτήτων άμεσης αξιοποίησης του Cloud Computing σε τομείς του Δημόσιου Τομέα. Διαπιστώνοντας ότι η σωστή επένδυση σε σύγχρονες λύσεις της πληροφορικής επιτρέπει μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων με ταυτόχρονη εξοικονόμηση κόστους και λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της δεδομένης χρονικής στιγμής, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη υιοθέτησης καινοτόμων λύσεων, που βασίζονται στο Cloud Computing, με στόχο την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. Παράλληλα, εξέτασαν τους παράγοντες που έως σήμερα έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά όσον αφορά στην πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Ριζόπουλος, συμμετείχαν ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, Επικεφαλής της Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, η κα Γιώτα Παπαρίδου, Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Διαλειτουργικότητας και ο κ. Σταύρος Αλεξάκης, Διευθυντής Πωλήσεων Δημόσιου Τομέα της Microsoft Ελλάς.


Σημειώνεται ότι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρουσιάστηκαν καινοτόμες εφαρμογές βασισμένες σε Cloud Computing που έχουν αναπτυχθεί από τη Microsoft και από συνεργάτες της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Η Ημέρα Καινοτομίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Microsoft Ελλάς τον Ιούνιο του 2007, θέτοντας τις βάσεις για την καθιέρωση μιας διοργάνωσης-θεσμού για την καινοτομία και την ανάδειξη αυτής ως κλειδί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Έκτοτε, η Ημέρα Καινοτομίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.microsoft.com/hellas/innovationday/ . Η πλήρης έκδοση του «Ελληνικού Χάρτη Καινοτομίας 2010» είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο: http://tinyurl.com/EllinikosXartisKainotomias.