Μειωμένο κατά 40% είναι το ενεργειακό αποτύπωμα άνθρακα των AMD Fusion APUs σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.


amd_fusionΣύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Αποτυπώματος Άνθρακα η επερχόμενη γενιά APUs θα χαρακτηρίζεται από σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Βασισμένη σε πρόσφατη Μελέτη Αποτυπώματος Άνθρακα, η AMD ανακοίνωσε ότι το AMD E-350 APU σημείωσε σημαντική μείωση στο συνολικό αποτύπωμα άνθρακα (carbon footprint), συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά προϊόντων που βασίζονταν στο διπύρηνο επεξεργαστή AMD Athlon Neo ™ II και στη κάρτα γραφικών ATI Mobility Radeon ™ HD 5430.


Η συγκεκριμένη μελέτη (Carbon Footprint Study), κατόπιν εξέτασης της παραγωγής και χρήσης του νέου APU, κατέδειξε μείωση έως και 40% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη διάρκεια της ζωής του νέου APU. Η μελέτη υπολόγισε τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) – ή το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα – των συστημάτων από την παραγωγή πυριτίου έως όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του προϊόντος κατά τη χρήση του.


Τα ευρήματα έδειξαν ότι το AMD Fusion APU παράγει 40,2kg εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2e) σε σύγκριση με 67.4kg CO2e εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2e) που παρήγαγε η προηγούμενη γενιά προϊόντων., σημειώνοντας μία μείωση ύψους 40,3% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αν και τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν σημαντική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο στάδιο κατασκευής, το μεγαλύτερο όφελος απορρέει από τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, που εμφανίζεται κατά τη χρήση του προϊόντος.


Το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα του AMD E-350 APU, σύμφωνα με τη δοκιμή, προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από την πρωτοποριακή ενσωμάτωση του επεξεργαστή και του υποσυστήματος γραφικών. Αυτό εξαλείφει τη σύνδεση chip-to-chip μεταξύ των CPU και GPU που μπορεί να προκαλέσει λανθάνουσα λειτουργία στη μνήμη και να μειώσει την ισχύ.


Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, οι μετρήσεις έγιναν μεταξύ δύο συστημάτων, εκ των οποίων το ένα βασιζόταν στο AMD E-350 APU (18 watts Thermal Design Power), ένα διπύρηνο επεξεργαστή με ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών συμβατό με DirectX11 σε ένα ενιαίο chip, και το άλλο σε ένα διπύρηνο επεξεργαστή AMD Athlon Neo ™ II και της διακεκριμένης κάρτας γραφικών ATI Mobility Radeon ™ HD 5430.


Η μελέτη κατά τις δοκιμές κατέδειξε πως ο επεξεργαστής AMD Fusion APU εξοικονομεί περίπου 27,2 kgCO2e κατά τη διάρκεια ζωής του. Επιπλέον, αναφορικά με τη χρήση του προϊόντος, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, διαπιστώθηκε ότι ένα σύστημα βασισμένο σε AMD Fusion APU, μπορεί να εξοικονομεί περίπου 9 KWh ενέργεια/έτος.


Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του IDC Worldwide PC Forecast, η αγορά φορητών PC σε παγκόσμιο επίπεδο – η κύρια αγορά στην οποία το AMD Fusion APU Model E-350 στοχεύει – υπολογίζεται σε περίπου 233 εκατομμύρια μονάδες εντός του 2011. Αν τα προϊόντα με AMD Fusion που πρόκειται να διατεθούν στην αγορά κατέχουν περίπου το 1/3 αυτής – ή 77 εκατομμύρια μονάδες – τότε μπορεί να υπολογιστεί η εξοικονόμηση του διοξειδίου του άνθρακα σε περίπου 500.000 μετρικούς τόνους ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 95.160 επιβατικών αυτοκινήτων και με το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από 60.399 σπίτια για ένα έτος.