Η Alcatel-Lucent χαρτογραφεί το μέλλον της τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών με τη βοήθεια της τεχνολογίας lightRadio.


lightRadio logoΗ τεχνολογία lightRadio™ υπόσχεται πιο οικολογικά, πιο απλά και πιο ελαφρά δίκτυα: Εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ από το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας των υποδομών, και παράλληλη αντιμετώπιση του βασικών στοιχείων που συνθέτουν το παγκόσμιο “Ψηφιακό Χάσμα”


Το νέο σύστημα lightRadio των Bell Labs θα μειώσει δραστικά την πολυπλοκότητα των δικτύων πρόσβασης και θα οδηγήσει σε περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και του κόστους λειτουργίας, τη ίδια στιγμή που θα παρατηρείται εκρηκτική αύξηση στην κίνηση των δικτύων. Για να συμβεί αυτό, οι σημερινοί σταθμοί βάσης και οι υπερφορτωμένοι πυλώνες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι παραδοσιακά αποτελούν το πιο ενεργοβόρο, ακριβό και δύσκολο στη συντήρηση κομμάτι ενός δικτύου, μικραίνουν σημαντικά από πλευράς διαστάσεων και ταυτόχρονα απλοποιείται η λειτουργία τους.


lightRadio Cube PhotoΗ τεχνολογία lightRadio αντιπροσωπεύει ένα νέο τύπο αρχιτεκτονικής δικτύου, σύμφωνα με την οποία οι λειτουργίες ενός σταθμού που συνήθως βρίσκεται τοποθετημένος στη βάση ενός πυλώνα ή ενός ιστού, μοιράζονται είτε στην ίδια την κεραία, είτε σε άλλα στοιχεία ενός δικτύου cloud. Παράλληλα, εκλείπει η ανάγκη χρησιμοποίησης διαφορετικών κεραιών για κάθε τεχνολογία πρόσβασης 2G, 3G, και LTE, καθώς τα νέα κεραιοσυστήματα, εξοπλισμένα με τη συστοιχία Wideband Active Array Antenna των Bell Labs, μπορούν να υποστηρίζουν ταυτόχρονα όλες τις τεχνολογίες πρόσβασης, και τις αντίστοιχες ζώνες συχνοτήτων. Η εγκατάσταση των κεραιών αυτών μπορεί να γίνει σε ιστούς, στις πλευρικές επιφάνειες ενός κτιρίου, και γενικά οπουδήποτε υπάρχει παροχή ενέργειας, σε συνδυασμό με μια μικροκυματική σύνδεση.


Η νέα οικογένεια lightRadio της Alcatel-Lucent, τα προϊόντα της οποίας μπαίνουν στη φάση των δοκιμών από υποψήφιους πελάτες μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:


– Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Η τεχνολογία lightRadio μειώνει την ενέργεια που καταναλώνουν τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών σε ποσοστό που φτάνει το 50%, σε σύγκριση με τη σημερινή τεχνολογία πρόσβασης.


– Μείωση του ψηφιακού χάσματος: Η συρρίκνωση του σταθμού βάσης στο μέγεθος της κεραίας, σε συνδυασμό με την πρόοδο της μικροκυματικής τεχνολογίας και τις μεθόδους συμπίεσης, επιτρέπει στην τεχνολογία lightRadio να χρησιμοποιηθεί για να παρέχεται ευρυζωνική κάλυψη πρακτικά οπουδήποτε υπάρχει διαθέσιμη κάποια μορφή ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, ήλιος, άνεμος), καθώς η σύνδεση με το υπόλοιπο δίκτυο γίνεται μέσω μικροκυματικών ζεύξεων.


– Μείωση του κόστους λειτουργίας για τους παρόχους: Η νέα τεχνολογία lightRadio, σε συνδυασμό με το LTE και τις μικρές κυψέλες, επηρεάζει δραματικά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης ενός σταθμού βάσης. Η νέα αυτή πρόταση της Alcatel-Lucent μπορεί να μειώσει το συνολικό κόστος χρήσης (TCO) ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας μέχρι και 50%, τη στιγμή που τα Bell Labs εκτιμούν ότι μέσα στο 2010 οι δαπάνες των παρόχων για τη λειτουργία των δικτύων πρόσβασης έφτασαν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ.


Όσον αφορά τη δημιουργία δικτύων για τη δοκιμή (field trials) της τεχνολογίας lightRadio, αξίζει να σημειωθεί ότι η Alcatel-Lucent βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένου σχεδιασμού τέτοιων δοκιμών με την China Mobile, αλλά και με μια σειρά άλλων παρόχων από ολόκληρο τον κόσμο.


Μελέτες της Alcatel-Lucent έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σύνολο της αγοράς radio, όσον αφορά τα δίκτυα πολλαπλών τεχνολογιών, στην οποία και απευθύνεται η τεχνολογία lightRadio, αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014, ποσό που αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 55% της συνολικής αγοράς των ασύρματων δικτύων RAN, ενώ στο διάστημα 2011-2018, το ποσό αυτό προβλέπεται να ξεπεράσει, αθροιστικά, τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.


Τα προϊόντα lightRadio της Alcatel-Lucent ενσωματώνουν μια σειρά πρωτοποριακών και καινοτομικών τεχνολογιών, τις οποίες έχουν αναπτύξει τα Alcatel-Lucent Bell Labs:


Θετικές Επιδράσεις Τεχνολογία  Αιχμής
Κατασκευή μιας νέας γενιάς κεραιών με ενεργά στοιχεία, που επιτρέπουν την καλύτερη εστίαση της ακτινοβολίας στο κατακόρυφο επίπεδο (vertical beam-forming), ώστε να βελτιωθεί, κατά 30% περίπου, η χωρητικότητα σε αστικά και ημιαστικά sites, και παράλληλα υποστηρίζουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες (2G, 3G, and LTE) και τις αντίστοιχες συχνοτικές ζώνες μέσα από ένα ενιαίο κεραιοσύστημα. lightRadio cube – Το lightRadio Cube είναι μια αποκλειστική τεχνολογία κεραιών την οποία ανέπτυξαν τα Bell Lab και η οποία ενσωματώνει σε ένα μικρό κύβο που χωρά στην παλάμη ενός χεριού, ένα νέο τύπο diplexer, radio, ενισχυτική βαθμίδα, και μονάδα παθητικής ψύξης.
Μεταφέροντας  σε ένα System on a Chip (SOC) λειτουργίες που παλαιότερα εκτελούνταν από πλακέτες των σταθμών βάσης, η τεχνολογία lightRadio φέρνει την επεξεργασία σήματος όπου εξυπηρετεί καλύτερα το δίκτυο: είτε στην κεραία, είτε στο cloud. System-on-a-chip (SoC), συμπαραγωγή με την Freescale Semiconductor, το οποίο ενσωματώνει έξυπνο λογισμικό της Alcatel-Lucent επάνω σε ένα τσιπ τελευταίας τεχνολογίας, ο προγραμματισμός του οποίου μπορεί να γίνεται εξ ολοκλήρου από απόσταση.
Το κόστος λειτουργίας των ραδιοδικτύων βελτιώνεται  σημαντικά, καθώς μειώνεται ο  αριθμός των κυκλωμάτων μετάδοσης  τα οποία χρειάζονται για να μεταφέρεται  η κίνηση από την κεραία στο κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στο cloud. Αποκλειστικοί αλγόριθμοι συμπίεσηςοι οποίοι επιτυγχάνουν να συμπιέσουν τα τυπικά σήματα IQ κατά τρεις φορές.
Η ‘ελαστικότητα’  στην επεξεργαστική ισχύ των  κέντρων ελέγχου, μέσω της χρησιμοποίησης  ενός συνόλου από απομακρυσμένες και κοινόχρηστες πλατφόρμες επεξεργασίας, επιτρέπει την προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες κίνησης, και ταυτόχρονα βελτιώνει το λειτουργικό κόστος, τη διαθεσιμότητα των δικτυακών πόρων, και τη συνολική απόδοση ενός ασύρματου δικτύου. Εικονική  πλατφόρμα επεξεργασίας.Η Alcatel-Lucent, σε συνεργασία με εταιρείες όπως η ΗΡ, θα αναπτύξει ένα πρωτοποριακό λογισμικό virtualization, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα μετάβασης σε μια αρχιτεκτονική ασύρματων δικτύων που θα προσομοιάζει εκείνη των δικτύων cloud (cloud-like wireless architecture).


Η οικογένεια των προϊόντων lightRadio
Η νέα οικογένεια προϊόντων lightRadio της Alcatel-Lucent αποτελείται από τα εξής μέλη: τη συστοιχία κεραιών Wideband Active Array Antenna, τη μονάδα Multiband Remote Radio Head, τη μονάδα Baseband, το κέντρο ελέγχου, και την ενιαία εφαρμογή διαχείρισης 5620 SAM. Η κεραία Wideband Active Array θα περάσει στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας μέσα στο 2011, ενώ η γενική διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου προϊόντος τοποθετείται εντός του 2012. Νέα προϊόντα lightRadio θα προστίθενται συνεχώς καθόλο το διάστημα 2012 – 2014.