Πρόσκληση από το Παγκόσμιο IPv6 Forum και τις Εθνικές Ομάδες Δράσεις για άμεση εφαρμογή της τεχνολογίας IPv6.


ipv6Ο διεθνής οργανισμός IANA (Internet Assigned Numbers Authority- www.iana.org), υπεύθυνος για τον παγκόσμιο συντονισμό ζητημάτων που αφορούν στο Διαδίκτυο, ανέθεσε πλέον όλες τις εναπομείνασες διευθύνσεις IPv4 από τον παγκόσμιο χώρο διευθύνσεων. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια, οι περιφερειακοί καταχωρητές διευθύνσεων Διαδικτύου (regional internet registries) να διαθέσουν, με τη σειρά τους, τις τελευταίες διευθύνσεις IPv4, πιθανότατα μέχρι τον Ιούλιο του 2011.


«Το Διαδίκτυο αποτελεί σήμερα ένα παγκόσμιο μέσο επικοινωνίας. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξή και τη σταθερότητά του, εφαρμόζοντας την τεχνολογία IPv6, η οποία προσθέτει σημαντική αξία στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο Vint Cerf, επίτιμος Πρόεδρος του παγκόσμιου IPv6 Forum.


«Το Διαδίκτυο είναι για τον Όλους. Η τεχνολογία IPv6 αποτελεί την επόμενη φάση για την ανάπτυξη του Διαδικτύου και θα συμβάλει το όραμά μας να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο Lynn St.Amour, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Internet Society.


Η έλευση της σημερινής μέρας είχε προβλεφθεί από τον οργανισμό προτυποποίησης Internet Engineering Task Force (IETF) σχεδόν πριν 20 χρόνια, οπότε και ξεκίνησε την ανάπτυξη της τεχνολογίας IPv6. Το 1999, δημιουργήθηκε το παγκόσμιο IPv6 Forum, με στόχο την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού για την νέα τεχνολογία IPv6. Δεδομένης της εξάντλησης των διευθύνσεων IPv4, οι παραπάνω στόχοι είναι απολύτως αναγκαίο να επιτευχθούν σήμερα. Το Διαδίκτυο βασισμένο την προηγούμενη τεχνολογία IPv4 δεν θα σταματήσει να λειτουργεί, αλλά θα σταματήσει να αυξάνει. Αντιθέτως, το Διαδίκτυο βασισμένο στην τεχνολογία IPv6 είναι σχεδιασμένο για να επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξή του για τις επόμενες γενεές χρηστών.


Σήμερα, η τυχόν αποτυχία του Διαδικτύου ή η εφαρμογή περιορισμών στην ενσωμάτωση νέων χρηστών ή στην υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομίας, δεν είναι πλέον αποδεκτές. Επομένως, το παγκόσμιο IPv6 Forum συστήνει σε όσους δραστηριοποιούνται σε τομείς τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών να αξιοποιήσουν την επόμενη διετία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου IPv6. Η ενεργοποίηση της τεχνολογίας IPv6 δεν αποτελεί τον τελικό προορισμό αλλά η απαρχή για την συνέχεια και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών Διαδικτύου. Για την ποιοτική εφαρμογή της τεχνολογίας απαιτείται χρόνος.


Ξεκινώντας αργά και καθυστερώντας την όλη διαδικασία, τίθεται σε κίνδυνο η τελική ποιότητα του αποτελέσματος και αυξάνει το απαιτούμενο κόστος. Θα πρέπει να αποφευχθεί η χρονικά πιεσμένη και με υψηλό κόστος ανάπτυξη υποδομών IPv6 για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη των επικοινωνιών με τους καταναλωτές, τους εμπορικούς συνεργάτες και τους προμηθευτές των εταιριών και οργανισμών.


Ο σχεδιασμός και η αποδοχή της τεχνολογίας IPv6 είναι σημαντική για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης του Διαδικτύου, το οποίο πλέον επηρεάζει κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η περαιτέρω εκπαίδευση, η υποστήριξη νέων υπηρεσιών, η ασφάλεια, η διαχείριση των υποδομών επιβάλουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό.


Η εξάντληση των διευθύνσεων IPv4 αποτελεί σημαντική πρόκληση και για τις αναπτυσσόμενες κοινωνίες που αναζητούν την γρήγορη ανάπτυξη και τη διατήρηση των επενδύσεών τους σε υποδομές Διαδικτύου.


«Η έγκαιρη εφαρμογή της τεχνολογίας IPv6 με την εκμετάλλευση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα τα προηγούμενα χρόνια αλλά θα πρέπει να εντείνουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας. Το ερευνητικό δίκτυο ΕΔΕΤ και η πληθώρα των εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρωτοστατούν στην προσπάθεια αυτή, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος από τους άλλους κυβερνητικούς και εμπορικούς φορείς.», δήλωσε ο καθ. Παναγιώτης Τσανάκας, Πρόεδρος της ΕΔΕΤ Α.Ε.


«Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα! Κάθε αντίσταση είναι μάταια», δήλωσε ο Latif Ladid, Πρόεδρος του IPv6 Forum, διακεκριμένος ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου και μέλος του Internet Society.


Για να δοκιμάσετε τη σύνδεση με το IPv6 διαδίκτυο, επιστεφτείτε τον ελληνικό ιστότοπο στο M-Lab (http://www.measurementlab.net/el/) ή στο IPv6 Forum (http://ipv6forum.org/test_ipv6.php)
Ελληνική Ομάδα Δράσης την Προώθηση της Τεχνολογίας IPv6 – http://www.ipv6-taskforce.gr/


Στόχος της Ομάδας Δράσης IPv6 είναι η προώθηση της χρήσης του πρωτοκόλλου IPv6 στη χώρα, μέσω της συνεργασίας και της μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ των μελών της, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων εταιριών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, λαμβάνοντας υπόψη την αγορά και το ερευνητικό δυναμικό της χώρας.


Στην Oμάδα Δράσης IPv6 συμμετέχουν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), δημόσιοι οργανισμοί, φορείς, πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, εταιρίες δικτυακού υλικού, λογισμικού & υπηρεσιών.