Μεγάλη συμμετοχή των γονιών στις έρευνες για την Ασφαλή χρήση του διαδικτύου και του κινητού από τα παιδιά.


kidsatsafetyΈντονο είναι το ενδιαφέρον των γονιών όσον αφορά τη χρήση των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει οι ίδιοι να τα καθοδηγούν και να τα εκπαιδεύουν σωστά.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Wind στο πλαίσιο της εκστρατείας της «Kids@Safety, Internet, Κινητό & Παιδί», για την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών από παιδιά, προέκυψαν 4 διαφορετικοί τύποι γονέων – συμμετοχικοί, προσεκτικοί, αδιάφοροι και ελεγκτικοί- σε ό,τι αφορά το πώς καθοδηγούν τα παιδιά τους ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών.


Συμμετέχοντας στο on line test που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.Kidsatsafety.gr, σε διάστημα μόλις 5 ημερών περισσότεροι από 600 γονείς είχαν την ευκαιρία να μάθουν σε ποιο τύπο γονιού ανήκουν:
με βάση τα έως σήμερα αποτελέσματα του test το μεγαλύτερο ποσοστό των γονιών (38%) ανήκουν στην κατηγορία των «προσεκτικών», αυτών δηλαδή που νιώθουν δέος για το διαδίκτυο και για την έντονη ενασχόληση του παιδιού με το κινητό, αλλά που δεν αφήνουν το παιδί τους ανεξέλεγκτο. Περίπου στα ίδια επίπεδα κινούνται τα ποσοστά των γονιών που δηλώνουν «ελεγκτικοί» (28%) και «συμμετοχικοί» (27%).


kids&safety_negΣτη σελίδα www.kidsatsafety.gr φιλοξενείται και ηλεκτρονική έρευνα σχετικά με τις βασικότερες ανησυχίες των γονιών γύρω από τη χρήση του διαδικτύου από παιδιά κι εφήβους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τα ζητήματα που τους απασχολούν κυρίως είναι: η εξάρτηση (27%), οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν (24%) και η κοινωνική αποξένωση (18%).


Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Τσιάντη, MD, DPM, FRC Phych. Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Επιστημονικό Υπεύθυνο Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., ο οποίος έχει την επιστημονική επίβλεψη της εκστρατείας «Kids@Safety, Internet, Κινητό & Παιδί», το κλειδί για την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά και τους εφήβους δεν είναι η «απαγόρευση» και η «αστυνόμευση», αλλά η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γονιών και παιδιών καθώς η διαπαιδαγώγηση μέσα από το παράδειγμα που οι ίδιοι οι γονείς θέτουν.


Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, η Wind, μέσα από εξειδικευμένο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό καθώς και μια σειρά συντονισμένων ενεργειών και δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρουσιάζει το σημαντικό ψυχοκοινωνικό ρόλο που έχουν σήμερα το διαδίκτυο και το κινητό στη ζωή των παιδιών ενώ ταυτόχρονα προτείνει στους γονείς τρόπους εκπαίδευσης και καθοδήγησης των παιδιών ώστε να χρησιμοποιούν υπεύθυνα και με ασφάλεια τις νέες τεχνολογίες.


Αύριο, 8 Φεβρουαρίου 2011 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και για την ημέρα αυτή η Wind και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΝΕΟΙ» διοργανώνουν εκδήλωση, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, για την ενημέρωση παιδιών και νέων γύρω από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά έρευνα για την έξαρση που παρουσιάζει τελευταία η χρήση ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και για τη σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου.


Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα www.kidsatsafety.gr παρέχει αναλυτικές συμβουλές προς τους γονείς, ειδήσεις και οπτικοακουστικό υλικό, έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών στο διαδίκτυο και τη χρήση του ενώ παραπέμπει και σε ιστοσελίδες ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών και εφήβων .