Εκτιμήσεις των αναλυτών αποτιμούν την αξία της αγοράς εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας σε 58 δισ. δολάρια.


appsΟι εφαρμογές συσκευών κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες οι αγοραστές μπορούν να «κατεβάσουν» από διαδικτυακά καταστήματα θα έχουν παγκόσμιο ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 58 δισ. δολαρίων το 2014, χάρη στις πωλήσεις συσκευών όπως το iPad της Apple, σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας συμβούλων υψηλής τεχνολογίας Gartner.


Το ποσόν αποκαλύπτει τεράστια αύξηση από τα 5,2 δισ. δολάρια, που δαπάνησαν οι χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων για εφαρμογές το 2010. Η εταιρία συμβούλων Gartner προβλέπει έτσι ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα «κατεβάσουν» φέτος 17,7 δισ. εφαρμογές, διπλασιάζοντας τον αριθμό των εφαρμογών που κατέβασαν το 2010, που ήταν της τάξης των 8,2 δισ. Μέχρι τα τέλη του 2014, η Gartner προβλέπει ότι ο αριθμός των εφαρμογών που «κατέβηκαν» σε τηλέφωνα ιδιωτών από το 2008 θα έχει φθάσει τις 185 δισεκατομμύρια.


Η εταιρία συμβούλων προσθέτει ότι ο μέσος αριθμός εφαρμογών που θα κατεβάζει ο κάθε χρήστης θα διατηρηθεί σταθερός. «Πρέπει να υποθέσουμε ότι η αυξημένη χρήση των συσκευών tablet, όπως τα iPad, θα ενισχύσει το μέσο αριθμό εφαρμογών ανά συσκευή», αναφέρει η έκθεση της εταιρίας συμβούλων.


Τα έσοδα από τις εφαρμογές συσκευών κινητής τηλεφωνίας προέρχονται από το ποσόν που καταβάλει κάθε χρήστης για να κατεβάσει την εφαρμογή της επιλογής του, αλλά και από τις διαφημίσεις των σχεδιαστών των εφαρμογών αυτών.


Η έντονη ενίσχυση της συγκεκριμένης αγοράς οφείλεται εν μέρει στη δημιουργία εναλλακτικών πηγών απόκτησης των εφαρμογών αυτών, εκτός από το ήδη δημοφιλές Apple Store. Οι δωρεάν εφαρμογές υπολογίζεται ότι θα αφορούν το 81% των συνολικών «κατεβασμάτων» εφαρμογών το 2011, σύμφωνα με την έρευνα της Gartner.