Η οργάνωση «Citizen Lab» καταγγέλλει πως στην Κίνα παρακολουθούνται και λογοκρίνονται τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας, Skype.

Η μη κυβερνητική καναδική οργάνωση «Citizen Lab» εντόπισε βάση δεδομένων με χιλιάδες πολιτικά ευαίσθητες αναφορές και προσωπικά δεδομένα χρηστών, τα οποία είχαν μπλοκαριστεί από τις αρμόδιες αρχές της Κίνας.
Η διαδικτυακή υπηρεσία Skype διευκρίνισε ότι η πολιτική της προβλέπει το φιλτράρισμα δεδομένων από τους Κινέζους εταίρους της, αλλά βρίσκεται πάντα σε επαγρύπνηση για τυχόν παραβιάσεις της ασφάλειας της ιστοσελίδας της. Στην Κίνα το Skype λειτουργεί με την επωνυμία Tom-Skype και πρόκειται για μια κοινοπραξία με την διαδικτυακή υπηρεσία δημοπρασιών eBay και τον κινεζικό παρόχο υπηρεσιών ίντερνετ, TOM-Online.
Οι ερευνητές της οργάνωσης, «Citizen Lab», η οποία έχει την έδρα στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα τεράστιο σύστημα παρακολούθησης, το οποίο κατέγραφε και αποθήκευε μηνύματα που αποστέλλονταν μέσω της διαδικτυακής τηλεφωνικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας γραπτών μηνυμάτων του Skype. Η βάση δεδομένων απομόνωσε περισσότερα από 150.000 μηνύματα, τα οποία περιείχαν λέξεις όπως “δημοκρατία” και “Θιβέτ” αλλά και φράσεις που αναφέρονταν στο κίνημα Φαλούν Γονγκ. Σύμφωνα με την έκθεση του Citizen Lab: «Αυτά τα γραπτά μηνύματα μαζί με εκατομμύρια αρχεία προσωπικών δεδομένων βρίσκονται αποθηκευμένα σε εξυπηρετητές (server), στους οποίους μπορεί να έχει πρόσβαση όποιος θέλει».