Με επιτυχία έλαβε χώρα χθες (30/09) στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Ευγενίδου, η εναρκτήρια εκδήλωση με τίτλο «Ερευνητικά Εργαστήρια – Εκπαιδευτές – Επιστημονικά Κέντρα: συνεργασία με τη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας».
Το e-Knownet, το οποίο συντονίζεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου, έρχεται να θέσει στην υπηρεσία του πολίτη κάθε ηλικίας και ειδικότητας, ένα δίκτυο, το οποίο θα διευκολύνει τη διάχυση της νέας επιστημονικής γνώσης και θα προσφέρει ευκαιρίες για διά βίου μάθηση. Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2010, πρόκειται να αναπτυχθεί μια πύλη (portal) διαλόγου και προσέγγισης μεταξύ μελών της επιστημονικής κοινότητας και ενδιαφερομένων πολιτών, όπου θα είναι διαθέσιμες δραστηριότητες και μαθησιακό υλικό. Το έργο θα επικεντρωθεί στο πεδίο της Φωτοχημείας, ένα επιστημονικό πεδίο με πολλές και ποικίλες εφαρμογές, όπως η ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων στην ιατρική (καρκίνος και δερματικές παθήσεις) και στην οδοντιατρική, αλλά και εφαρμογές που συνδέονται με την καθημερινή ζωή του πολίτη (π.χ. καλλυντικά, γυαλιά απορροφητικά βλαβερών ηλιακών ακτινοβολιών, μετατροπή ηλιακής ενέργειας κ.ο.κ.).
Στο έργο συμμετέχουν: από την Ελλάδα, το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας, από τη Γερμανία το Κέντρο Ψηφιακών Συστημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität Berlin – Center for Digital Systems, Competence Center e-Learning/Multimedia), από τη Γαλλία το Εργαστήριο Francis Perrin του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (Centre National de la Recherche Scientifique) και από την Ισπανία το Παρατηρητήριο για την Επικοινωνία της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra (Universitat Pompeu Fabra / Observatori de la Comunicació Científica). Το έργο βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοχημείας (European Photochemistry Association, http://www.photochemistry.eu/)
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και συζήτηση σε δύο κεντρικά θέματα: «Επικοινωνώντας τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας σε κοινότητες μάθησης: ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ);» και «Επιστημονικά κέντρα – νέα επιστημονική γνώση – Διαδίκτυο: μπορεί να επιτευχθεί με τα στοιχεία αυτά, μάθηση στον ελεύθερο χρόνο;».
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση και το «ΑΘΗΝΑ» Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης.
Πληροφορίες
http://www.e-knownet.eu/
