Τα απόρρητα στοιχεία τριών τραπεζών για 2.000 εταιρείες, πολιτικούς και πλούσιους φέρεται να έχει στην κατοχή της η ιστοσελίδα.


WikileaksΤα στοιχεία πιστεύεται ότι παρέδωσε ιδιοχείρως ο Ελβετός πρώην τραπεζίτης Ρούντολφ Ελμερ στον ιδρυτή της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ. Ο Ασάντζ δήλωσε ότι τα στοιχεία θα δημοσιευθούν «σε μερικές εβδομάδες ή σε μερικούς μήνες, ανάλογα με το πόσοι θα αναλάβουν τον έλεγχο και τη διασταύρωσή τους».


Ο Ελμερ, που εργαζόταν επί οκταετία στον φορολογικό παράδεισο των νήσων Κέιμαν για λογαριασμό της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, δικάζεται αύριο στη Ζυρίχη κατηγορούμενος για παραβίαση του ελβετικού τραπεζικού απορρήτου. Η υπόθεση αφορά τα πρώτα στοιχεία πελατών που είχε επιχειρήσει να αποκαλύψει ο Ελμερ, προ πενταετίας. Ο Ελμερ υποστηρίζει ότι η νομοθεσία περί ελβετικού τραπεζικού απορρήτου δεν ισχύει στα νησιά Κέιμαν και άρα δεν μπορεί να διωχθεί για την αποκάλυψη με βάση την ελβετική νομοθεσία.


Ο Ελμερ είχε επιχειρήσει να υποβάλει τα στοιχεία των πελατών της τράπεζας στον έλεγχο των ελβετικών αρχών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν διαπραχθεί αδικήματα όπως φοροδιαφυγή, χρηματιστηριακές συναλλαγές με εσωτερική πληροφόρηση, χρηματισμός πολιτικών προσώπων, ή αν τα κεφάλαια ήταν προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων. Οι ελβετικές αρχές δεν ερεύνησαν τα στοιχεία, κινήθηκαν όμως δικαστικά εναντίον του ιδίου.


Παρά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ελμερ επανέρχεται με νέα στοιχεία, τα οποία συγκέντρωσε εν μέρει από τρίτους, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας. Η τεχνογνωσία της WikiLeaks θα εξαφανίσει τα «ψηφιακά ίχνη» ώστε να καταστήσει αδύνατο τον εντοπισμό της πηγής των διαρροών, ενώ η ομάδα της WikiLeaks θα ελέγξει την αυθεντικότητά τους. «Θέλω να εκπαιδεύσω το κοινό για το πώς δουλεύει το σύστημα», δήλωσε ο Ελμερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ασάντζ στη δημοσιογραφική λέσχη Frontline του Λονδίνου. «Είμαι ειδικός στις επιχειρήσεις offshore. Ξέρω πώς δουλεύει το σύστημα και είμαι εναντίον του συστήματος».


Εν τω μεταξύ, οι αποκαλύψεις αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων από τη WikiLeaks συνεχίζονται. Τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία της Αγκυρας με ημερομηνία 2006 ανέφερε ότι από το 2002 ώς το 2006, η Τουρκία είχε παραχωρήσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για τη μυστική μεταγωγή κρατουμένων της CIA. «Οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές μάς έδωσαν την άδεια να χρησιμοποιούμε από το 2002 τη βάση του Ιντσιρλίκ για να ανεφοδιάζουμε αεροπλάνα που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις μεταφοράς κρατουμένων στο πλαίσιο της επιχείρησης Fundamental Justice, όμως ανακάλεσαν την άδεια φέτος τον Φεβρουάριο», ανέφερε το τηλεγράφημα με ημερομηνία 8 Ιουνίου 2006. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt εκτίμησε ότι η αρχική άδεια είχε δοθεί από τους Τούρκους στρατηγούς, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν, που ήρθε στην εξουσία το 2002, συναίνεσε επί 4 χρόνια στην πρακτική αυτή.