Η GSM Association (GSMA) κατάφερε επιτυχώς να πείσει 16 από τις πιο ισχυρές εταιρίες τηλεπικοινωνιών να υποστηρίξουν τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής στο Wi-Fi υπηρεσίας.

Η πρωτοβουλία αποτελείται από διάφορες φάσεις και η πρώτη είναι να πείσουν τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και chipsets να έχουν προ-ενσωματωμένη τη δυνατότητα για mobile internet.
Να θυμίσουμε πως με τα τωρινά δεδομένα, για να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει το mobile internet θα έπρεπε να προμηθευτεί ένα modem από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Η GSMA θεωρεί πως με την ενσωμάτωση της παραπάνω υπηρεσίας, οι καταναλωτές σε 91 χώρες θα μπορούν να την ενεργοποιούν με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος βέβαια είναι η δημιουργία της υπηρεσίας “Mobile Broadband”, που θα επιτρέπει στους χρήστες εύκολα και απλά να χρησιμοποιούν τα οφέλη του mobile internet όπου και αν βρίσκονται ακριβώς όπως το Wi-fi.

Ανάμεσα στις εταιρίες που συμμετέχουν στην πρώτη φάση της προσπάθειας είναι οι 3 Group, Asus, Dell, ECS, Ericsson, Gemalto, Lenovo, Microsoft, Orange, Qualcomm, Telefónica Europe, Telecom Italia, TeliaSonera, T-Mobile, Toshiba και Vodafone.

Η πρωτοβουλία της GSMA ενισχύεται και από το γεγονός ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το 78% των κατόχων notebooks έχουν τουλάχιστον δύο τοποθεσίες εκτός γραφείου και σπιτιού στις οποίες δουλεύουν, ενώ το 60% από αυτούς δηλώνουν πως δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν mobile modem λόγω του υψηλού του κόστους.