Σταθερή, πάνω από 5% ,  η αύξηση της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής με ηγέτη τον κλάδο του λογισμικού

Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Σε 963,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει ο κύκλος εργασιών της Πληροφορικής σε όλο τον κόσμο για το σύνολο της χρήσης 2008. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις των αναλυτών του EITO (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τεχνολογίας Πληροφορικής) η μέση, παγκόσμια αύξηση του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2007 θα είναι 5,2%, αποδεικνύοντας σε μεγάλο βαθμό ότι η Πληροφορική αντιστέκεται στην παγκόσμια οικονομική ύφεση.  Σύμφωνα, μάλιστα  με τα στοιχεία του EITO, το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων τεχνολογικών δαπανών αφορά το λογισμικό τις υπηρεσίες πληροφορικής. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2009 η αύξηση του κλάδου θα φτάσει το 5,6%, παγκοσμίως.

Τις τρείς πρώτες θέσεις  στη λίστα των χωρών με τις μεγαλύτερες επιδόσεις σε δαπάνες τεχνολογίας κατέχουν Κίνα, Ρωσία και Ινδία , σημειώνοντας αύξηση 17,8%, 17,5% και 17,2% αντίστοιχα. Ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση με αύξηση 4,2%, η Ιαπωνία με αύξηση 4% και οι Ηνωμένες Πολιτείες με άνοδο 3,7%.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις του EITO, υπολογίζεται ότι κατά την επόμενη χρονιά  ο κύκλος εργασιών για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το λογισμικό και τις υπηρεσίες πληροφορικής θα ξεπεράσει για πρώτη φορά το φράγμα του 1 τρισ. ευρώ.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΙΤΟ, κύριο Β. Lamborghini, “η αδύναμη οικονομική τάση είχε επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών του κλάδου της τεχνολογίας.  Ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι ότι η ύφεση και οι αυξήσεις των πρώτων υλών θα επηρέαζαν καταλυτικά τον κλάδο. Ο τομέας του λογισμικού και των υπηρεσιών πληροφορικής εμφανίζουν ανάπτυξη και δίνουν σημαντική ώθηση στον κλάδο της πληροφορικής” 

Διεθνώς, η αγορά λογισμικού κατά το 2008 υπολογίζεται να εμφανίσει άνοδο της τάξης του 6,7% και κύκλο εργασιών 185 δισ. ευρώ. Η αγορά των υπηρεσιών πληροφορικής υπολογίζεται να εμφανίσει άνοδο 6% και κύκλο εργασιών 476 δισ. ευρώ