Πτώση της τάξης του 14% σε αξία στον τομέα Ηλεκτρικών-Ηλεκτρονικών παρατηρείται, σύμφωνα με την GFK Hellas.


gfkΤην προσδοκία τους για περιορισμό της πτώσης στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών εκφράζουν οι αναλυτές της GFK Hellas σε σχετική μελέτη που έχει αναρτηθεί στο site του ΣΕΠΕ. Όπως αναφέρεται, αυτό δεν θα γίνει εμφανές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, αλλά κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο. Η πτώση που σημειώθηκε στο σύνολο του 2010 στις πωλήσεις των συγκεκριμένων καταναλωτικών ειδών ήταν σημαντική, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες της χρονιάς που τελείωσε, οπότε και οι καταναλωτές είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται σημαντικά.


Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές τονίζουν ότι η πτώση της ζήτησης δεν αφαιρεί μόνο τζίρο και κέρδη από την αγορά, αλλά και έσοδα από ΦΠΑ για το κράτος. Ειδικότερα, όπως τονίζεται, το 2011 η πτώση στα τεμάχια θα είναι συγκρατημένη, κάτι όμως που δεν αναμένεται να ισχύσει για τις τιμές των προϊόντων. Η πτώση σε αξία προϊόντων θα συνεχιστεί και φέτος. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερα προϊόντα, μια τάση που παρατηρήθηκε σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι οι φωτογραφικές μηχανές αλλά και τα είδη κινητής τηλεφωνίας. Καθώς επίσης και η συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους από την πλευρά των επιχειρήσεων, με στόχο την προσέλκυση των καταναλωτών.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK, στην κατηγορία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών για το σύνολο του 2010 η πτώση σε τεμάχια έφτασε το 10% και σε αξία το 14%. Αναλυτικά, στην κατηγορία των μικροσυσκευών η πτώση σε τεμάχια και σε αξία έφτασε το 11%. Στην κατηγορία των λευκών συσκευών η πτώση σε τεμάχια διαμορφώθηκε στο 8% και σε αξία στο 9%. Στα κλιματιστικά η πτώση σε τεμάχια διαμορφώθηκε στο 23% και σε αξία στο 40%. Στις μαύρες συσκευές η μείωση στα τεμάχια έφτασε το 18% και σε αξία 14%. Στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων οι τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας αποτέλεσαν ισχυρό ανάχωμα στην κρίση. Τα προϊόντα νέας τεχνολογίας (ΙΤ) κατέγραψαν μείωση σε τεμάχια κατά 17% και σε αξία κατά 19%. Τα περιφερειακά και τα ΙΤ αξεσουάρ μειώθηκαν κατά 13% σε τεμάχια και κατά 17% σε αξία. Η ζήτηση στα φωτογραφικά είδη περιορίστηκε σε τεμάχια κατά 2% και σε αξία κατά 16% και αυτό οφείλεται, κυρίως, στην πτώση της ζήτησης των ακριβών φωτογραφικών μηχανών. Τέλος οι πωλήσεις στα είδη τηλεπικοινωνιών περιορίστηκαν κατά 2% σε τεμάχια και κατά 9% σε αξία.