Τους τελευταίους μήνες το spam εμφάνισε μείωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί από την καθημερινότητά μας.


no_spamΤους τελευταίους μήνες η κατάσταση όσον αφορά το spam διεθνώς βαίνει προς το καλύτερο, καθώς σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση των επιπέδων του από τον Αύγουστο- συγκεκριμένα, υπήρξε μία σταθερή πτώση από τον Αύγουστο ως το Δεκέμβριο, ενώ τα Χριστούγεννα η πτώση ήταν μεγάλη και…απότομη.


200 δισεκατομμύρια μηνύματα στέλνονταν κάθε ημέρα τον Αύγουστο, και 50 δισεκατομμύρια το Δεκέμβριο. Επίσης, εντός της γιορτινής περιόδου τρεις από τους μεγαλύτερους «παραγωγούς» spam σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους, ενώ πολλά botnets (δίκτυα μολυσμένων υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για την αποστολή spam – ενδεικτικά, ένα botnet, το ‘Rustock’, στο ζενίθ της δραστηριότητάς του ήταν υπεύθυνο για την αποστολή του 47-48% του συνόλου παγκοσμίως, ενώ το Δεκέμβρη έστελνε μόλις το 0,5%) κατέστησαν ανενεργά.


Οι λόγοι για αυτή την πτώση είναι προς το παρόν άγνωστοι, αλλά οι ειδήμονες επί του θέματος προειδοποιούν πως πρόκειται μάλλον για μία προσωρινή μείωση, ενώ κάποιοι εκτιμούν πως ίσως να πρόκειται απλά για ένα «διάλειμμα» για αναδιοργάνωση.