Η Atos Origin και Siemens ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία.


Siemens IT Solutions and ServicesΣτο πλαίσιο της συμφωνίας, η Atos Origin θα προχωρήσει στην εξαγορά της Siemens IT Solutions and Services έναντι €850 εκατ. συνολικά, δημιουργώντας έτσι έναν «Ευρωπαίο Πρωταθλητή» στον τομέα της Πληροφορικής. Για μια περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών, η Siemens θα είναι βιώσιμος μέτοχος της Atos Origin με μερίδιο 15%.


Η συναλλαγή θα δημιουργήσει μια κορυφαία εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής με pro forma έσοδα ύψους €8,7 δισ. για το 2010 και 78.500 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Siemens και η Atos Origin υπέγραψαν επταετές συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών outsourcing, αξίας €5,5 δισ., σύμφωνα με το οποίο η Atos Origin θα παράσχει στη Siemens υπηρεσίες ενοποίησης συστημάτων και managed services.


Η νέα εταιρεία, η οποία θα διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη πλατφόρμα managed services στην Ευρώπη, θα είναι μοναδικά τοποθετημένη, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες cloud computing και κορυφαίες λύσεις ενοποίησης συστημάτων, καθώς και να ενισχύσει σημαντικά τις δραστηριότητες της στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών.


Σε αντάλλαγμα για την πώληση της Siemens IT Solutions and Services, η Siemens θα λάβει περίπου 12,5 εκατομμύρια από τις νέες μετοχές που θα εκδώσει η Atos Origin, η αξία των οποίων ανέρχεται στα €414 εκατ. με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, ένα πενταετές μετατρέψιμο ομόλογο αξίας €250 εκατ. και μετρητά ύψους €186 εκατ.


Η ανάπτυξη των εσόδων της νέας εταιρείας αναμένεται να είναι ανάλογη με το μέσο όρο ανάπτυξης της αγοράς για το 2011, με το περιθώριο λειτουργικών κερδών να ανέρχεται στο 6%. Τα έσοδα της νέας εταιρείας αναμένεται να ανέλθουν €9 δισ. και €10 δισ., με το περιθώριο λειτουργικών κερδών να ανέρχεται στο 7% με 8% έως το 2013.


Η Siemens θα υποστηρίξει την Atos Origin προκειμένου η Siemens IT Solutions and Services να ενσωματωθεί στο νέο σχήμα. Σημειώνεται ότι η Siemens IT Solutions and Services προχώρησε σε αναδιοργάνωση πριν τη διαδικασία εξαγοράς, με στόχο τη δημιουργία ουσιαστικών συνεργιών στο άμεσο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, προβλέπεται ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Siemens IT Solutions and Services σε όλο τον κόσμο θα μειωθεί κατά 1.750 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 650 ατόμων στη Γερμανία, που απασχολούνται κυρίως σε έμμεσες δραστηριότητες της εταιρείας, όπως γενικές και διοικητικές υπηρεσίες.


Η Siemens συμφώνησε να συνεισφέρει έως και €250 εκατ. για την κάλυψη του κόστους διαδικασιών ενσωμάτωσης και εκπαίδευσης. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2011, έπειτα από διαβούλευση με το σωματείο εργαζομένων της Atos Origin, την έγκριση των Αρχών που είναι αρμόδιες για θέματα ανταγωνισμού, καθώς και την έγκριση των μετόχων της Atos Origin, οι οποίοι θα συζητήσουν το θέμα στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Ιουνίου του 2011.


Πέρα από αυτή τη συναλλαγή, η Atos Origin και η Siemens θα υπογράψουν μια επταετή συμφωνία παροχής υπηρεσιών για τη διαχείριση των πληροφοριακών υποδομών και των εφαρμογών της Siemens σε όλο τον κόσμο. Η αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα €5,5 δισ.


Επιπλέον, η Atos Origin και η Siemens θα αναπτύξουν από κοινού νέα προϊόντα και λύσεις, για τις οποίες και οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευθεί ότι θα επενδύσουν από €50 εκατομμύρια. Η συμφωνία συνεργασίας θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε υπηρεσίες συναλλαγών υψηλής τεχνολογίας και αναδυόμενους τομείς όπως είναι η υγεία, η ενέργεια, οι μεταφορές και οι κατασκευές.


Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη στρατηγική της Atos Origin που αφορά στην ενίσχυση της παγκόσμιας παρουσίας της και τη δυναμική ανάπτυξη στους τομείς των managed services και των υπηρεσιών για συναλλαγές που διακρίνονται από τεχνολογία αιχμής. Η νέα εταιρεία θα έχει παρουσία σε 42 χώρες και 78.500 εργαζόμενους, γεγονός που θα επιταχύνει την ανάπτυξη της, θα προσφέρει μεγαλύτερη αξία στους μετόχους και θα βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Με βάση στοιχεία από πρόσφατες έρευνες, η Atos Origin θα είναι η κορυφαία Ευρωπαϊκή εταιρεία στον τομέα των managed services έπειτα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Επιπλέον, η εταιρεία θα είναι σε θέση να ενισχύσει τις οικονομίες κλίμακος και την εξειδίκευση της, καθώς και να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση όσον αφορά στη διεκδίκηση μεγάλων έργων και παγκόσμιων λογαριασμών. Επιπλέον, θα της επιτρέψει να γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην αγορά του cloud computing, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης εντός των επόμενων ετών.


Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ακόμη ότι –σε όρους εσόδων– η Atos Origin θα γίνει ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες στην αγορά των πληροφοριακών υπηρεσιών, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση στην παγκόσμια αγορά. Αναμένεται ότι η εταιρεία θα σημειώσει σημαντική αύξηση στην πελατειακή της βάση και στο φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη των πωλήσεων.


Σημειώνεται ότι από το Μάρτιο του 2010, η Siemens IT Solutions and Services έχει προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική διαδικασία αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης, η οποία είχε ως στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση του επιχειρηματικού της προφίλ. Σήμερα, η Siemens IT Solutions and Services είναι μια εξειδικευμένη εταιρεία στον τομέα των managed services με παγκόσμια παρουσία, κορυφαία πελατειακή βάση και δυναμική τοποθέτηση στη γερμανική αγορά, καθώς και σε αναδυόμενες περιοχές, όπως η Νότια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.


Έπειτα από τη νομική διάσπαση της Siemens IT Solutions and Services από τον όμιλο της Siemens, η εταιρεία σημείωσε pro-forma έσοδα ύψους €3,7 δισ. Η Siemens IT Solutions and Services θα απασχολεί περίπου 28.000 εργαζόμενους μέχρι την ημέρα που θα κλείσει για να ενσωματωθεί στην Atos Origin. Τέλος, σημειώνεται ότι η Atos Origin θα εξαγοράσει την επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών σχημάτων των εργαζομένων, και θα λάβει επαρκή χρηματοδότηση για αυτή τη διαδικασία.