Η Siemens ανακοίνωσε τα πρώτα έργα ενάντια στη διαφθορά που θα λάβουν χρηματοδότηση από την Πρωτοβουλία Ακεραιότητας.


siemensH Πρωτοβουλία θα διαθέσει συνολικά κονδύλια ύψους $100 εκατομμυρίων για την προώθηση της καθαρής επιχειρηματικής δραστηριότητας και αποτελεί μέρος της ολοκληρωμένης συμφωνίας μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Siemens AG, που υπογράφηκε στις 2 Ιουλίου 2009. Μια πρώτη δόση ύψους $40 εκατομμυρίων θα διατεθεί σε περισσότερες από 30 επιλεγμένες πρωτοβουλίες από 20 και πλέον χώρες. Περίπου 300 Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί από 66 χώρες έκαναν αίτηση για χρηματοδότηση κατά την πρώτη φάση του προγράμματος.


Στα έργα που θα υποστηριχθούν σε αυτή την πρώτη φάση της πρωτοβουλίας περιλαμβάνεται η παροχή βοήθειας προς το Βραζιλιάνικο οργανισμό Instituto Ethos, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη διαφάνεια στην ανάθεση έργων υποδομών σχετικών με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, που θα πραγματοποιηθούν στη Βραζιλία. Στην Ευρώπη, η νεοσυσταθείσα Διεθνής Ακαδημία κατά της Διαφθοράς θα λάβει χρηματοδότηση για έργα έρευνας και εκπαίδευσης. Αυτός ο διεθνής οργανισμός έχει ως έδρα τη Βιέννη και συστάθηκε με στόχο την εκπαίδευση στελεχών από όλο τον κόσμο, εξειδικευμένων σε προγράμματα κατά της διαφθοράς.


Επίσης, υποστηρίζονται πρωτοβουλίες από την Αγκόλα, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, το Μεξικό, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, τη Νότιο Αφρική, την Τσεχία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βιετνάμ, καθώς και από διάφορα κράτη της Μέσης Ανατολής.


Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Siemens AG, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δικαίωμα ελέγχου στην αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, καθώς και δικαίωμα άσκησης βέτο στις επιλογές της Siemens σχετικά με τους οργανισμούς ή τα προγράμματα κατά της διαφθοράς που θα λάβουν χρηματοδότηση.


Το Δεκέμβριο του 2009, η Siemens ανακοίνωσε την παροχή χρηματοδότησης συνολικού ύψους $100 εκατομμυρίων σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι προωθούν την επιχειρηματική ακεραιότητα και στρέφονται εναντίον της διαφθοράς. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 15 χρόνια


Το 2011 θα ανακοινωθούν νέες συμφωνίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Siemens.