Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση συγχώνευσης των BTC-Vivatel, στους δύο βασικούς «παίκτες» της κινητής τηλεφωνίας της Bουλγαρίας, την αυστριακή Mobitel και την ελληνική Globul.

Η απόφαση του βασικού παρόχου σταθερής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, BTC, να προχωρήσει σε συγχώνευση με τη θυγατρική του στην κινητή τηλεφωνία, Vivatel, έχει προκαλέσει την αντίδραση των ανταγωνιστών.
«H συγχώνευση θα δημιουργήσει έναν νέο τύπο παρόχου, ο οποίος θα εκμεταλλευτεί τη μονοπωλιακή θέση του BTC στη σταθερή τηλεφωνία, εις βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού», ανακοίνωσε χθες η θυγατρική του ομίλου της Cosmote.
Πρόσθεσε, επίσης, πως η ενοποίηση BTC και Vivatel, αντίκειται των κανόνων της E.E., παραβιάζει τις ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν θα είναι προς όφελος των τελικών καταναλωτών και της ανάπτυξης της αγοράς στο σύνολό της.
Aνάλογη στάση τηρεί και η Mobitel, η οποία, φέρεται να έχει, ήδη, καταθέσει και υπόμνημα στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, εκφράζοντας την ανησυχία της για την επικείμενη εξέλιξη. Πριν από μία εβδομάδα, η αυστριακών συμφερόντων εταιρεία άφησε αιχμές εναντίον των τοπικών ρυθμιστικών αρχών που επιτρέπουν στο BTC να δημιουργήσει καρτέλ.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο BTC στις προθέσεις του είναι να προβεί σε ενοποίηση των δραστηριοτήτων του, προκειμένου εντός του 2009 να λειτουργεί υπό την ομπρέλα ενός brand.
Tο σχέδιο προβλέπει μεταφορά της περιουσίας της BTC Mobile (σ.σ. διαχειρίζεται το σήμα Vivatel) στο BTC, ο οποίος, με τη σειρά του, θα αναλάβει τις ευθύνες του παθητικού της.
Στο τέλος Mαΐου του 2008, οι υποχρεώσεις της BTC Mobile ανερχόταν σε 139 εκατ. ευρώ. Στο ενιαίο σχήμα θα περάσουν οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, το σύστημα τιμολόγησης και διαχείρισης, καθώς και η τεχνική βάση.