Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε δημόσια διαβούλευση για εξίσωση τελών εθνικών κλήσεων και κλήσεων περιαγωγής στην κινητή.


callingΣτόχος είναι μέχρι το 2015 οι κλήσεις μέσω κινητού εντός της Ε.Ε. να έχουν το ίδιο κόστος με μια εθνική κλήση. «Ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο του Ψηφιακού Θεματολογίου, είναι ότι η διαφορά μεταξύ των τιμολογίων για την περιαγωγή και τις εθνικές κλήσεις πρέπει να έχει σχεδόν μηδενιστεί μέχρι το 2015», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.


Η αρμόδια επίτροπος, κ. Νέλι Κρους, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η προσπάθεια που έκανε η Ε.Ε. για μείωση του κόστους περιαγωγής στην Ευρώπη με την επιβολή πλαφόν στις χρεώσεις δεν απέδωσε, παρόλο που οδήγησε σε μείωση των χρεώσεων. Σύμφωνα με την ίδια, όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έθεσαν τις χρεώσεις κοντά στο συγκεκριμένο επίπεδο πλαφόν που ορίστηκε (0,43 ευρώ ανά λεπτό στις κλήσεις φωνής και 0,11 ευρώ ανά σύντομο μήνυμα), αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός.


«Οι τεράστιες διαφορές μεταξύ εθνικών τιμολογίων και τιμολογίων περιαγωγής δεν έχουν θέση σε μια πραγματική ενιαία ενωσιακή αγορά», ανέφερε η κ. Κρους. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους την πηγή των σημερινών προβλημάτων, δηλαδή την έλλειψη ανταγωνισμού, και οφείλουμε να βρούμε μια διαρκή λύση. Παραμένουμε όμως ανοικτοί για το ποια ακριβώς λύση θα επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα».


Η πρόταση είναι ρηξικέλευθη, καθώς μια εξίσωση των χρεώσεων περιαγωγής με το κόστος των εθνικών κλήσεων θα επιτρέψει σε καταναλωτές από μια χώρα να αγοράζουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας από μια άλλη χώρα. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2011 και θα αποτελέσει βάση για αναθεώρηση του τρέχοντος ενωσιακού κανονισμού περιαγωγής, την οποία η Επιτροπή πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011.