H Kaspersky Lab Κατοχυρώνει Νέα Πατέντα για Εξελιγμένη Τεχνολογία Αναγνώρισης και Ταυτοποίησης Spam.


kaspersky-logoΗ Kaspersky Lab ανακοινώνει ότι προχώρησε στην κατοχύρωση πατέντας στην αγορά των Η.Π.Α. για μια καινοτόμο τεχνολογία κατηγοριοποίησης ηλεκτρονικών μηνυμάτων κειμένου, με στόχο την αναγνώριση και ταυτοποίηση μηνυμάτων spam.


Μια από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές μεθόδους καταπολέμησης της ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είναι η κατηγοριοποίηση των μηνυμάτων με βάση λέξεις και φράσεις κλειδιά που περιλαμβάνονται συνήθως σε spam emails. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε να ρυθμιστεί γρήγορα το σύστημα και να μπλοκάρει τους νέους τύπους spam. Επιπλέον, η προσέγγιση αυτή ενισχύει τις δυνατότητες εντοπισμού νέων απειλών spam και ελαχιστοποιεί τον αριθμό των ψευδώς θετικών εγγραφών. Η νέα τεχνολογία της Kaspersky Lab βασίζεται στην παραπάνω μέθοδο. Η σχετική πατέντα, με αριθμό 7.836.061, κατοχυρώθηκε στο US Patent and Trademark Office, στις 16 Νοεμβρίου 2010.


Η κατοχυρωμένη τεχνολογία της Kaspersky Lab κατηγοριοποιεί τα ηλεκτρονικά μηνύματα κειμένου με βάση μια ιεραρχική λίστα κατηγοριών, η οποία είναι γνωστή και ως “Rubricator”. Κάθε κατηγορία ορίζεται με βάση μια σειρά όρων ή λέξεων-κλειδιά και έναν συγκεκριμένο αριθμό προτύπων κειμένου. Τα εισερχόμενα μηνύματα κατηγοριοποιούνται έπειτα από τη στάθμιση τους ως προς κάθε κατηγορία, ανάλογα με τις λέξεις-κλειδιά που υπάρχουν σε ένα μήνυμα. Επιπλέον, καθορίζεται ο βαθμός ομοιότητας του κάθε μηνύματος ως προς τα πρότυπα κειμένου που υπάρχουν στο σύστημα. Αν ένα μήνυμα περιέχει ένα συγκεκριμένο αριθμό λέξεων-κλειδιά ή είναι αρκετά όμοιο σε σχέση με τα πρότυπα κειμένου, τότε περιλαμβάνεται σε κάποια κατηγόρια, συμπεριλαμβανομένης αυτής των μηνυμάτων spam.


Επιπλέον, η νέα τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας κατηγοριών από τον ίδιο το χρήστη. Ακόμη, μπορούν να δημιουργηθούν υποκατηγορίες, ώστε η κατηγοριοποίηση να γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια. Για την περαιτέρω βελτίωση και απλοποίηση της διαδικασίας κατηγοριοποίησης, προσφέρεται η δυνατότητα αρχικής επεξεργασίας των μηνυμάτων με τη χρήση τεχνικών όπως: ο αυτόματος εντοπισμός γλώσσας, η αφαίρεση λέξεων που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. άρθρα και προθέσεις) και το φιλτράρισμα.


Οι αρμόδιες αρχές στις Η.Π.Α., τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρώπη εξετάζουν αυτή τη στιγμή πάνω από εβδομήντα αιτήσεις που έχει καταθέσει η Kaspersky Lab για την κατοχύρωση πατέντων που αφορούν μοναδικές, καινοτόμες τεχνολογίες για τον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών.