Σε ειδική εκδήλωση η Google παρουσίασε το νέο λειτουργικό της σύστημα, μαζί με το netbook Cr-48, το οποίο θα το “φορά”.


google_chromeΣύμφωνα με την περιγραφή της Google, το Chrome OS είναι ένα εξαιρετικά απλό και γρήγορο λειτουργικό σύστημα, κατασκευασμένο έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος που απαιτείται για την εκκίνηση του συστήματος (λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα), ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλες πλατφόρμες (netbooks, desktops κλπ.).


Μπορούν να το χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες ταυτόχρονα, διαθέτει guest mode (ο χρήστης μπορεί να εισέρχεται στο προφίλ του και από άλλες συσκευές Chrome OS), ενώ όλες οι ενέργειες κάθε χρήστη γίνονται με απόλυτη ασφάλεια, καθώς το ιστορικό σβήνεται αυτόματα με την έξοδο του χρήστη. Φυσικά, υποστηρίζει και την υπηρεσία Google Cloud Print.


Όλα τα updates γίνονται αυτόματα, τόσο για το λειτουργικό σύστημα όσο και για τις εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης, με το βασικό firmware να είναι κλειδωμένο έτσι ώστε να μη μπορεί κανείς να το διαφοροποιήσει. Η Google το θεωρεί ως το πιο ασφαλές λειτουργικό στον κόσμο, καθώς όλος ο κώδικας και τα δεδομένα είναι κρυπτογραφήμενα εξαρχής.


Ωστόσο, η ανάπτυξη του δεν έχει ολοκληρωθεί, και στόχος της Google είναι να προσελκύσει εταιρίες και προγραμματιστές για την μετατροπή του στο ασφαλέστερο και γρηγορότερο λειτουργικό σύστημα. Πάντως, οι πρώτοι συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια είναι οι Acer, Intel και Samsung, με τα δικά τους Chrome OS notebooks να αναμένονται στα μέσα του 2011.


Σε ό,τι αφορά το Chrome OS netbook Cr-48, διαθέτει οθόνη μεγέθους 12.1”, πληκτρολόγιο χωρίς Caps Lock και Function Keys, webcam, ενσωματωμένο WiFi και 3G (συνεργασία με τη Verizon Wireless στις ΗΠΑ), ενώ έχει αυτονομία 8 ώρες σε λειτουργία και 8 ημέρες σε αναμονή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω υπολογιστικό σύστημα δεν έχει ειδικό σκληρό δίσκο.


Δείτε παρακάτω ένα σύντομο video παρουσίασης των βασικών χαρακτηριστικών του νέου λειτουργικού