Η T-Mobile και η Nortel Networks δοκίμασαν σε αυτοκινητόδρομο κοντά στη Βόνη της Γερμανίας την ασύρματη ανταλλαγή δεδομένων μέσω τεχνολογίας LTE (Long Term Evolution) mobile broadband.

Όσο το αυτοκίνητο των Nortel και T-Mobile έτρεχε με ταχύτητα 67 χλμ/ώρα λίγο έξω από τη Βόνη, οι τεχνικοί των δύο εταιρειών κατόρθωναν να επιτύχουν ταχύτητες ανταλλαγής δεδομένων με τα κεντρικά γραφέια τους της τάξεως των 170Mb/s downlink και 50Mb/s uplink, ταχύτητες που δεν επιτυγχάνουμε ούτε με τις παρούσες υποδομές ADSL!
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο φάσμα συχνοτήτων των 2.1GHz, με τη βοήθεια τριών κινητών. Διανύθηκε απόσταση 4 χλμ. χωρίς απώλειες σε σήμα, διακοπές ή αισθητά μεταβαλόμενη ποιότητα επικοινωνίας. Τα τερματικά που χρησιμοποιήθηκαν στο όχημα ήταν κατασκευής LG.
Το επόμενο βήμα είναη η δοκιμή HDTV και online gaming εν κινήσει, καθώς η αναπαραγωγή τηλεοπτικού σήματος υψηλής ανάλυσης και ο απαιτητικός κόσμος των videogames αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις του “κινητού” internet νέας γενιάς.
Η Nortel φιλοδοξεί πως η τεχνολογία LTE θα χρηστεί σύντομα και… επισήμως ως 4G, διάδοχος των σημερινών 3G δικτύων. Φυσικά, η τεχνολογία WiMAX, έχοντας την σημαντική στήριξη της Intel, δεν πρόκειται να αφήσει τόσο εύκολα την θέση της ως επίδοξος απόγονος των σύγχρονων mobile internet δικτύων. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε ελάχιστα χρόνια, το γρήγορο internet θα βρίσκεται παντού, πολύ ταχύτερο από ότι φανταζόμασταν!