Πρόσφατα, μερικές βιομηχανίες βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν μια απειλή ασφάλειας, το όνομα της οποίας είναι “Stuxnet”.


f-secure-logo-dec07To Stuxnet είναι ένα Windows worm, το οποίο εξαπλώνεται μέσω USB sticks. Όταν διεισδύσει σε ένα οργανισμό, αντιγράφει τον εαυτό του μέσω δικτύου. Επίσης μπορεί να επεκταθεί αντιγράφοντας τον εαυτό του σε κοινόχρηστους δίσκους στο δίκτυο που έχουνε αδύναμα passwords.


Η F-Secure, παγκόσμια εταιρεία κατά των ιών και ηγέτης στην παροχή λογισμικού ως υπηρεσίας μέσω παρόχων, έχει αναλύσει με λεπτομέρεια την απειλή που τέθηκε από το Stuxnet. Υπάρχει διαθέσιμο το αρχείο με ερωτήσεις και απαντήσεις για το Stuxnet στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.f-secure.com/weblog/archives/00002066.html


“To Stuxnet αποδεικνύει πώς τα αυτοματοποιημένα συστήματα των βιομηχανιών μπορούν και θα στοχεύονται από malware. Φοβάμαι πως θα δούμε περισσότερες επιθέσεις σαν αυτή,” σχολιάζει ο Mikko Hyppönen, Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας της F-Secure.


Αυτοματοποιημένες βιομηχανίες πέρα του Stuxnet
Η F-Secure και η Inter Engineering επιθυμούν να αυξήσουν τη συνειδητοποίηση και τη γνώση του χώρου των αυτοματοποιημένων βιομηχανιών, έτσι ώστε η βιομηχανία να μπορεί να προετοιμαστεί για τέτοια ρίσκα στο μέλλον.