Αποζημίωση ύψους 670 εκατ. ευρώ ζητά η Vodafone από την Telefonica, η οποία φέρεται ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά κατά τη δεκαετία του ’90.

Σύμφωνα με τη βρετανική Vodafone, ο ισπανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Telefonica είχε εμποδίσει τη θυγατρική της Airtel (την οποία αγόρασε το 2000) να επεκταθεί στην Ισπανία. Αυτό συνέβη την περίοδο από το 1995 έως το 1999, με την Telefonica να χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τάχθηκε υπέρ της Vodafone τον Μάιο του 2006, αλλά δεν επιδίκασε το ποσόν της αποζημίωσης, το οποίο καλείται να καταβάλει η Telefonica. Στη συνέχεια, η βρετανική εταιρεία προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη, αιτούμενη αποζημίωση 670 εκατ. ευρώ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από την Telefonica να εκθέσει τα επιχειρήματά της και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης έως την εκπνοή του έτους. Ωστόσο, η τελική απόφαση θεωρείται πιθανότερο να εκδοθεί μέσα σε δύο με τρία χρόνια. Πέραν τούτου, ο ισπανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών με δραστηριότητες στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία ενδυναμώνει την παρουσία του στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη Χιλή. Στόχος του να ελέγξει πλήρως την Compania de Telecomunicaciones de Chile, εξασφαλίζοντας το 55,1%, το οποίο δεν της ανήκει ακόμα. Εάν ευοδωθεί η προσπάθειά της, τότε η επένδυσή της στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Χιλής θα ανέλθει στα 703 εκατ. ευρώ. H Τelefonica διαθέτει περισσότερες από 41 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας στην Ισπανία, τη Ν. Αμερική και την Τσεχία.