H Alcatel-Lucent κερδίζει τη διάκριση “Broadband Innovation of the Year” χάρη στο DSL Phantom Mode.


Alcatel-Lucent logo

Alcatel-Lucent logo

Αξιοποιώντας τις ερευνητικές προσπάθειες των Bell Labs, η συγκεκριμένη τεχνολογία υποστηρίζει ταχύτητες downstream μέχρι και 390 Mbps πάνω από δύο ζεύγη χαλκού, ενώ φτάνει τα 910 Mbps αν τα ζεύγη αυξηθούν στα τέσσερα


Η εταιρεία κέρδισε τη σημαντική αυτή διάκριση χάρη στο καινοτόμο DSL Phantom Mode το οποίο ανοίγει νέους δρόμους στα ενσύρματα δίκτυα μετάδοσης. Τα Bell Labs, ο ερευνητικός οργανισμός της Alcatel-Lucent, βασίστηκαν στις τεχνολογίες VDSL2 Bonding και Vectoring, αλλά και στις αρχές του αναλογικού “phantom mode”, και προχώρησαν με επιτυχία στην επίδειξη του πώς οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα μετάδοσης των παραδοσιακών δικτύων χαλκού.


Αξιοποιώντας την τεχνολογία DSL Phantom Mode, η Alcatel-Lucent έδειξε ότι μπορεί να πετύχει ταχύτητες της τάξης των 390 Mbps στο downstream για αποστάσεις έως 400 μέτρα, χρησιμοποιώντας δύο ζεύγη αγωγών χαλκού, υποδομή ιδιαίτερα συνηθισμένη στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών. Αν μάλιστα προστεθούν επιπλέον ζεύγη, η ταχύτητα μετάδοσης αυξάνεται ακόμη περισσότερο, φτάνοντας, για παράδειγμα, τα 910 Mbps downstream σε ζεύξη 400 μέτρων με χρήση τεσσάρων ζευγών καλωδίων χαλκού, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερο από 1Gbps για τις δύσο κατευθύνσεις (upstream και downstream). Η ύπαρξη περισσότερων των δύο χάλκινων ζευγών είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στην περίπτωση των επιχειρηματικών πελατών, αλλά και των δικτύων κορμού της κινητής τηλεφωνίας.


Η τεχνολογία DSL Phantom Mode δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στην όλη συζήτηση γύρω από την παροχή ‘100Mbps προς όλους’, και γεφυρώνει αποτελεσματικά το κενό που υπάρχει έως ότου ολοκληρωθεί ένα εθνικό δίκτυο οπτικών ινών και φτάσει σε κάθε οίκημα (FTTH). Έτσι, οι πάροχοι αποκτούν νέες προοπτικές, καθώς μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή χαλκού, η οποία είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες απαιτητικές από πλευράς φάσματος, όπως είναι το οικιακό triple-play και τα διάφορα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα για επιχειρήσεις, αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου.