Θέλετε να παρακολουθήστε πώς από έναν μονοκύτταρο οργανισμό έπειτα από μερικά δισ. χρόνια μπορεί να προκύψει ένας διαγαλαξιακός πολιτισμός; Το Spore σας βάζει στο τιμόνι της δημιουργίας..

SporeΤο Spore αποτελεί το πολυαναμενόμενο project της Maxis, δημιουργού του δημοφιλέστατου «The Sims 2». Σκοπός του παιχνιδιού είναι να εξιστορήσει το θαύμα της δημιουργίας ζωής και τις μετέπειτα εξέλιξης των ειδών και των πολιτισμών τους με τρόπο διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Το ταξίδι ξεκινά από τους μονοκύτταρους οργανισμούς, οι οποίοι εξελίσσονται ανάλογα με τις επιλογές σας σε πρωτόγονα ζώα. Τα πλάσματα αυτά με την πάροδο των χιλιετιών εξελίσσονται με τη σειρά τους σε πολιτισμούς, πολιτισμούς που καταλήγουν να εξερευνούν από τις ηπείρους του πλανήτη τους μέχρι τους γαλαξίες του σύμπαντος.

Κάθε σας επιλογή σε οποιαδήποτε εξελικτική φάση αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα της, χαράζοντας διαφορετική πορεία στο παιχνίδι της ζωής, γεγονός που οδηγεί σε ένα πραγματικά ανεξάντλητο gameplay που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να βαρεθείτε. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε οι πρώτοι σας οργανισμοί να είναι σαρκοβόροι, ο πολιτισμός που έπειτα από εκατομμύρια χρόνια θα αναπτύξουν οι απόγονοί τους ενδέχεται να έχει πιο… επιθετικές τάσεις. Αφού διαλέξετε, λοιπόν, μενού για φιλειρηνικούς χορτοφάγους ή για ιμπεριαλιστές σαρκοβόρους, επιλέγετε τον πλανήτη πάνω στον οποίο θα ανθίσει η ζωή. Αν η αρχική περίοδος των κυττάρων σας φαίνεται βαρετή, το Spore σας δίνει τη δυνατότητα να μεταβείτε απευθείας σε οποιαδήποτε φάση της εξέλιξης επιθυμείτε, παρακάμπτοντας αρκετά δισ. χρόνια.

Όσοι από εσάς επιλέξουν να ζήσουν την περίοδο των κυττάρων, θα κληθούν να επιβιώσουν στον ωκεανό, καταβροχθίζοντας τροφή, αποφεύγοντας μεγαλύτερους οργανισμούς και κερδίζοντας τους μικρότερους. Κάθε νίκη επιβραβεύεται με νέα μέλη που προστίθενται στο creator tool. Κάνοντας κλικ στο κουμπί του ζευγαρώματος προσεγγίζετε έναν ομοειδή φιλικό οργανισμό και ο απόγονός σας μπορεί να διαθέτει κάποιο από τα νέα μέλη ή χαρακτηριστικά που έχετε συλλέξει. Με τον τρόπο αυτό το DNA των πλασμάτων σας σιγά-σιγά τα οδηγεί σε είδη που μπορούν να ζήσουν έξω από το νερό. Στη στεριά, τα πλάσματα έπειτα από εκατ. χρόνια εξέλιξης αποκτούν νοημοσύνη και ανακαλύπτουν την φωτιά, το εφαλτήριο για τη δημιουργία πολιτισμού. Εκεί ξεκινά το στάδιο δημιουργίας φυλών, με δομή και ιεραρχία που θυμίζει real-time strategy game με resource management στοιχεία. Η ελευθερία που έχετε είναι πραγματικά απεριόριστη, καθώς μπορείτε να ωθήσετε τους αλλόκοτους κατοίκους των χωριών σας να φτιάχνουν π.χ. ακόντια για όπλα ή μουσικά όργανα. Δεν θα αργήσει η στιγμή που ο πολιτισμός σας θα είναι έτοιμος να καταστρέψει ή να συμμαχήσει με άλλους γειτονικούς του πολιτισμούς, ώστε πολλές χιλιετίες αργότερα, ο πλανήτης να αποδειχθεί πολύ μικρός για εσάς. Η διαστημική εποχή ξεκινά και το Spore, προφανώς δεν τελειώνει ποτέ!

ΣΥΣΤΗΜΑ

PC, Mac

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΓΡΑΦΙΚΑ: 8,5

ΗΧΟΣ: 8,5

GAMEPLAY: 9,5

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ:  9,5

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: 9

ΔΙΑΘΕΣΗ

EA Hellas