Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της IDC που ανακοίνωσε ο ΣΕΠΕ συνολικά οι φορητοί υπολογιστές παρουσίασαν μείωση πωλήσεων κατά 45,6%.


iStock_Laptop_ClassroomΟι εταιρείες που κατέλαβαν την πρώτη πεντάδα στην κατάταξη των σταθερών υπολογιστών συνολικά και στις δύο αγορές (επαγγελματική και οικιακή χρήση) είναι: Πλαίσιο (21%), Hewlett Packard (15%), e-shop (10%), Dell (8%), Multirama (8%). Σύμφωνα με την IDC, στο τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου για το 2010 οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη χώρα μας σημείωσαν πτώση κατά 40,4%.


Αν και το συγκεκριμένο τρίμηνο είναι πάντα άσχημο στις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών, όμως ο πάντα καλός Σεπτέμβριος στις πωλήσεις ψηφιακών προϊόντων, λόγω και της έναρξης της σχολικής χρονιάς δεν κατάφερε τελικά να αναστρέψει την αρνητική συγκυρία που έχει γίνει καθημερινότητα στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών.


Για το 3ο τρίμηνο του 2010 στην ελληνική αγορά πωλήθηκαν συνολικά 221 χιλ. φορητοί και σταθεροί ηλ. υπολογιστές έναντι 371 χιλ. μονάδες το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Τις πρώτες πέντε θέσεις στο σύνολο των πωλήσεων έχουν οι εταιρείες Hewlett Packard (29%), Acer (15%), Toshiba (8%), Πλαίσιο (8%) και Dell (7%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι φορητοί υπολογιστές, από τις πιο δημοφιλείς συσκευές στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού, σημείωσαν κάθετη πτώση κατά 46% στην αγορά των ειδών τεχνολογίας το 3ο τρίμηνο του 2010 με εξαίρεση τους φορητούς υπολογιστές για επαγγελματική χρήση που αυξήθηκαν κατά 5%.


Επίσης κάθετη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών για οικιακή χρήση κατά 53%. Στις πρώτες θέσεις των εταιρειών με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στους φορητούς υπολογιστές για οικιακή και επαγγελματική χρήση ήταν: Hewlett Packard (35%), Acer (21%), Toshiba (12%), Sony (9%) και Lenovo (6%). Την ίδια συμπεριφορά έδειξαν και οι πωλήσεις των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών που μειώθηκαν κατά 20%, των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματίες με 13% και των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους οικιακή χρήση με 27%. Στην κατάταξη με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στους σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τόσο για επαγγελματική και οικιακή χρήση είναι οι εταιρείες Πλαίσιο (21%), Hewlett Packard (15%), e-shop (10%), Dell (8%) και Multirama (8%).