Η Panda Security, η εταιρεία του Cloud Security, ανακοίνωσε το Panda Antivirus για Mac.


panda logoΗ νέα λύση προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία ενάντια σε όλους τους τύπους malware που μπορούν να προσβάλλουν τα λειτουργικά συστήματα Mac OS, Mac OS X, Windows και Linux, προστατεύοντας τους χρήστες όχι μόνο από απειλές σχεδιασμένες να προσβάλλουν την Apple πλατφόρμα, αλλά και να τους εμποδίσουν να μεταφέρουν malware σε άλλα λειτουργικά συστήματα.


Το Panda Antivirus για Mac σκανάρει αρχεία και email, ανιχνεύοντας και εξαλείφοντας ή μπλοκάροντας όλους τους τύπους των απειλών, όπως Trojans, spyware, keyloggers, adware, hacking tools, botnets, dialers, scareware και άλλες απειλές αρχικά σχεδιασμένες για Windows, αλλά οι οποίες επίσης επηρεάζουν τα Mac, όπως τα macro viruses.


Σύμφωνα με τον Ivan Fermon, SVP Product Management της Panda Security, “η ασφάλεια των Mac ήταν κάτι στο οποίο η Panda έπρεπε να στραφεί. Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσουμε ένα τέτοιο προϊόν, δεδομένου ότι η Apple γίνεται παγκόσμια ολοένα και πιο δημοφιλής για ποικίλους λόγους (μεταξύ άλλων και λόγω της επιτυχίας άλλων συσκευών, όπως το iPad) και θα μπορούσε τώρα να γίνει στόχος των hackers”.


Η λύση περιλαμβάνει δύο «μηχανές σκαναρίσματος»: μια on-access scan ή προστασία οικιακών συσκευών, η οποία προστατεύει τον υπολογιστή συνεχώς και ειδοποιεί σε κάθε επικείμενη απειλή, και μια on-demand scan, επιτρέποντας στους χρήστες να σκανάρουν ολόκληρο το σύστημα ή συγκεκριμένα μέρη του. Μπορεί επίσης να σκανάρει τα Apple iPhone iPad και iPod, εξασφαλίζοντας ότι στην περίπτωση που κάποια από αυτές τις συσκευές μεταφέρει κάποιο malware, δεν θα μολυνθεί κάποια παρόμοια συσκευή ή ο υπολογιστής Mac.


Παρά την αίσθηση ασφάλειας μεταξύ της κοινότητας χρηστών Mac, υπάρχουν σήμερα κάπου 5.000 ταξινομημένα είδη malware τα οποία προσβάλουν ειδικά τα Apple συστήματα, με περίπου 500 νέα δείγματα εμφανιζόμενα κάθε μήνα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν περίπου 170.000 macro viruses τα οποία τα PantaLabs έχουν καταχωρήσει στη διάρκεια της 20χρονης ιστορίας της, και οι χρήστες Mac είναι επίσης ευπρόσβλητοι από αυτούς του ιούς.


Επί πλέον, το 2009 κάπου 34 ευάλωτα σημεία ανιχνεύτηκαν στο Mac OS. Μέχρι στιγμής κατά το διάρκεια του 2010, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στα 175, γεγονός που σίγουρα έχει σχέση με το μερίδιο της Apple στην παγκόσμια αγορά.


“Πάντα είχαμε τη θεωρία ότι όταν η Apple καταφέρει να έχει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς, γύρω στο 15% παγκόσμια (δεδομένης της ραγδαίας ανάπτυξής της θα επιτευχθεί σύντομα), οι hackers θα αρχίσουν να επιτίθενται στην πλατφόρμα της. Θα μπορούσαμε ακόμη να πούμε ότι σήμερα, το λειτουργικό σύστημα Windows είναι πιο ασφαλές από αυτό του Mac, απλά λόγω των πολύχρονων ενεργειών πρόληψης. Αφού το σύστημα της Apple δεν έχει ακόμη απειληθεί σοβαρά, μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτο απ’ όσο γνωρίζουμε, και ως εκ τούτου μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με επιθέσεις ‘zero-day’ παρόμοιες με αυτές εναντίον των Windows”, λέει ο Ivan Fermon, SVP Product Management της Panda Security.


Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από αναλυτές όπως ο Chris Christiansen, της IDC: “Οι περισσότεροι χρήστες Mac, αντιμετωπίζουν πολύ ελαφρά το θέμα της ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι είναι περήφανοι που δεν ακολουθούν καμία απολύτως τακτική ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι αφήνεται ανοιχτή μια πόρτα η οποία κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθεί κακόβουλα”.


Οι χρήστες Mac δεν είναι απλώς ανοιχτοί στη μόλυνση από malware ειδικά σχεδιασμένα για την πλατφόρμα, αλλά μπορούν να μεταφέρουν Windows απειλές χωρίς να το συνειδητοποιούν, με συνέπεια να διευκολύνουν την εξάπλωση ιών, worms και Trojans, ενέργεια η οποία χαρακτηρίζεται εγκληματική σε μερικές χώρες. Υπάρχουν επίσης και άλλα θέματα ασφάλειας, όχι ειδικά συνδεδεμένα με τα malware, που προσβάλουν χρήστες Mac, όπως το phishing ή fake antiviruses.


Τιμή και διαθεσιμότητα
Το Panda Security για Mac, για ετήσια χρήση με όλες τις υπηρεσίες, είναι διαθέσιμο σε έξι γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Ιαπωνικά) από τις 20 Οκτωβρίου στο web site της Panda Security στην τιμή των 49,95 €. Μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών, είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: http://www.pandasecurity.com/homeusers/downloads/.