Η Επικεφαλής της UNESCO δίνει διάλεξη για τις προκλήσεις της παγκόσμιας διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Harvard, προσκεκλημένη του Προγράμματος Κόκκαλη.


BokovaΗ Γενική Γραμματέας της UNESCO και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κα. Irina Bokova παρουσίασε χθες το όραμά της για ένα νέο oυμανισμό στην παγκόσμια διακυβέρνηση, στο Harvard Kennedy School, προσκεκλημένη του Προγράμματος Κόκκαλη.


Στην ομιλία της, με τίτλο «Παγκόσμια Διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα: Η άποψη της UNESCO» η κα. Bokova δήλωσε ότι η βασική πρόκληση της παγκόσμιας διακυβέρνησης σήμερα «είναι να εναρμονίσει τις συλλογικές προτιμήσεις των πολλών διαφορετικών φορέων ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, για το μεγαλύτερο κοινό όφελος». Υποστήριξε επίσης ότι «το βασικό έργο που αναλαμβάνουμε είναι να οικοδομήσουμε μια ενιαία κοινότητα που στηρίζεται σε ανθρωπιστικές ρίζες και αξίες και αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα της».


Η παροχή εκπαίδευσης για όλους, η επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων και ο σεβασμός της πολιτιστικής πολυμορφίας εντάσσονται στις προκλήσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακυβέρνησης δήλωσε η κα. Bokova. «Ο ρόλος της UNESCO, έγκειται στην γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν στην παγκόσμια διακυβέρνηση, τη στήριξη των δημόσιων αγαθών που χάνονται μέσα από τα κενά της παγκοσμιοποίησης και που είναι ζωτικής σημασίας για το κοινό μας μέλλον».


Bokova007Η κα. Irina Bokova τόνισε τη σημασία της ένταξης του πολιτισμού και των τοπικών συνθηκών στις αναπτυξιακές πολιτικές ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Επίσης δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη, τις ΜΚΟ και την πνευματική κοινότητα με στόχο να καταστούν οι δράσεις της UNESCO πιο αποτελεσματικές.


Η διαχείριση της πολυπλοκότητας της παγκοσμιοποίησης απαιτεί την αξιοποίησης της «ήπιας ισχύος», μιας έννοιας που επινοήθηκε από τον καθ. Joseph Nye από το Kennedy School. «Πιστεύω ότι η δύναμη της UNESCO μπορεί να έγκειται εδώ. Με αυτό εννοώ τη δύναμη να φέρει τους σωστούς φορείς μαζί, να αντλήσει από τον πλούτο της κοινωνίας των πολιτών, να αναπτύξει συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για να πραγματοποιηθεί μία καλύτερη συλλογική δράση».


Η κα. Irina Bokova συμμετείχε στο πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο που οργάνωσε το Πρόγραμμα Κόκκαλη στο Harvard Kennedy School το 1999. Η δέκατη στη σειρά επικεφαλής της οργάνωσης, είναι η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε στην ηγεσία της UNESCO, η πρώτη επικεφαλής από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η πέμπτη συμμετοχή από ευρωπαϊκή χώρα που κερδίζει τη θέση αυτή.


Η διάλεξη διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο για τη Διεθνή Ανάπτυξη, το Πρόγραμμα για τις Γυναίκες και τη Δημόσια Πολιτική, το Συμβούλιο Επαγγελματικού Ενδιαφέροντος του ΟΗΕ και το Σύνδεσμο Greater Boston των Ηνωμένων Εθνών.