Το Gran Turismo και η Red Bull παρουσιάζουν το απόλυτο virtual αγωνιστικό αυτοκίνητο.


X1_RedBull_Hangar-7_07H Sony Computer Entertainment αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το virtual αγωνιστικό αυτοκίνητο, το οποίο κατασκευάστηκε βασισμένο σε αρχές πραγματικής τεχνολογίας. Το “X1 Prototype” είναι η απάντηση στο ερώτημα: «Τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν κόσμο όπου η κατασκευή ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς κανονισμών;»


Η Polyphony Digital, σε συνεργασία με την παγκοσμίου κλάσης κατασκευάστρια εταιρία αγωνιστικών αυτοκίνητων, Red Bull Racing και τον γκουρού της αεροδυναμικής Adrian Newey, προχωρά στην υλοποίηση και το αποτέλεσμα υπερβαίνει κάθε προσδοκία. Και αν η δοκιμή του οδηγού Sebastian Vettel στο circuit της Suzuka μπορεί να περιγραφεί ως κάτι το μοναδικό, η εμπειρία που πρόκειται να βιώσετε αποκλειστικά μέσω του Gran Turismo® 5 στο PlayStation® 3, θα είναι πραγματικά ασυναγώνιστη.


X1_RedBull_Hangar-7_01Όπως με όλα τα αριστουργήματα, το Red Bull X1 έχει περάσει από αρκετά στάδια. Η αρχική ιδέα σχεδιασμού βασιζόταν σε ένα μονοθέσιο με τη μέγιστη δυνατή αεροδυναμική απόδοση, τη θέση του οδηγού εντός γυάλινου πλαισίου, τις ρόδες καλυμμένες από θόλους και την ισχύ του να προέρχεται από έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα. Το αποτέλεσμα, ήταν ένα αναπάντεχο σύνολο αριθμών: 1.483 ίπποι στις 15.000 στροφές ανά λεπτό και τελική ταχύτητα 400 χλμ/ώρα με αποτέλεσμα ο οδηγός να δέχεται δυνάμεις που έφταναν μέχρι και τα 6G.


Ωστόσο, χάρη στο έμπειρο μάτι του Newey και λόγω του πάθους του να πραγματοποιήσει το τρελό του όνειρο, αυτή η αρχική ιδέα προχώρησε στο επόμενο στάδιο. Ο ίδιος, λοιπόν, πρότεινε τη χρήση της τεχνολογίας “Fan Car” η οποία εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και πολύ γρήγορα απαγορεύτηκε από την F1. Αυτή βασίζεται στη λειτουργία ενός ανεμιστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται για να διώξει αέρα από το κάτω μέρος του αυτοκινήτου αυξάνοντας τα ποσοστά κάθετης δύναμης.


Ο επανασχεδιασμός του αυτοκινήτου έδειξε την αξία του στην πίστα, όπου, σχετικά αργές στροφές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε αρκετά υψηλότερες ταχύτητες. Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι δυνάμεις μπορούν να υπερβούν τα 8G, ξεπερνώντας τα όρια του ανθρώπινου σώματος, με τελική ταχύτητα πάνω από 450 χλμ/ώρα. Ο ασυναγώνιστος συνδυασμός χαμηλής αεροδυναμικής αντίστασης λόγω της ακαμψίας του σώματος του αυτοκινήτου, του γυάλινου κουβουκλίου και των καλυμμάτων των τροχών, αύξησε την παραγόμενη κάθετη δύναμη και προσέδωσε σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες, εξαιτίας του μπροστινού και πίσω φτερού καθώς και του πίσω διαχυτή. Όλα αυτά ήταν που έφεραν το τελικό αποτέλεσμα.


Vettel_and_X1_05Για μια σχεδιαστική ομάδα υψηλών απαιτήσεων σαν κι αυτή, η τελική φάση του ταξιδιού δεν μπορούσε να μη περιλαμβάνει μια εκρηκτική δοκιμή. Έτσι ο Sebastian Vettel βρέθηκε στη θέση του οδηγού, ο οποίος κατά τον πρώτο κιόλας γύρο στο Circuit της Suzuka κατάφερε να μειώσει περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα το ρεκόρ πίστας.


Όπως δήλωσε κι ο Adrian Newey, ο τεχνικός διευθυντής της Red Bull Racing, «τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν άκρως εντυπωσιακά. Το Χ1 πρόκειται να φέρει την επανάσταση, παρέχοντας το βέλτιστο συνδυασμό των τεχνολογιών που έχουν ποτέ δοκιμαστεί σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μέλλον των αγώνων αν δε δεσμευόμασταν από κανονισμούς. Κι όπως απέδειξε ο Sebastian το αποτέλεσμα είναι συνδυασμός εξωπραγματικής ταχύτητας και δυνατοτήτων χειρισμού. Σήμερα, χάρη στο PlayStation ® 3 και το Gran Turismo μπορούμε να κάνουμε ένα test drive στο μέλλον», συμπληρώνει ο Newey.


Ο Kazunori Yamauchi, πρόεδρος της Polyphony Digital Inc. και δημιουργός της σειράς Gran Turismo, σχολίασε: «Το X1 προσβλέπει σε ένα πάντρεμα εικονικού και πραγματικού κόσμου το οποίο να σπάει τα όρια της τεχνολογίας και της αισθητικής. Το X1 Prototype Project είναι αποτέλεσμα πάθους, φαντασίας και ιδεών που συνδυάστηκαν οδηγώντας σε ότι καλύτερο από πλευράς σχεδιασμού, εξομοίωσης πραγματικών συνθηκών, τεχνολογίας και οδήγησης.


Το Gran Turismo 5 θα περιέχει πάνω από 1000 άριστα κατασκευασμένα μοντέλα. Περήφανο και ασυναγώνιστο, το Red Bull X1 δεν θα είναι μόνο το ταχύτερο αυτοκίνητο του παιχνιδιού αλλά και αυτό που θα βγει πιο σύντομα από ποτέ από το σχεδιαστήριο. Κερδίστε την μοναδική σας ευκαιρία να οδηγήσετε το Red Bull X1 όταν το Gran Turismo 5 θα κυκλοφορήσει στην αγορά στα τέλη του χρόνου.


Τεχνικές Προδιαγραφές Χ1 PROTOTYPE
Διαστάσεις
Μήκος : 4.75μ
Πλάτος : 2.18μ
Ύψος: 1.78μ
Διάμετρος Τροχών: 2.9μ
Μπροστινό Πέλμα : 1.85μ
Πίσω Πέλμα : 1.78μ
Βάρος Αμαξώματος
Βάρος χωρίς καύσιμα: 545 κιλά
Βάρος με καύσιμα : 615 κιλά
Κινητήρας
3000cc V6 Διπλός Turbo Κινητήρας Μηχανής (Άμεσου ψεκασμού)
Μέγιστη Απόδοση: 106.0kw (1503.8ps) / 15000rpm *1483 ίπποι
Μέγιστη Ροπή : 714.1Nm(72.9kgf*m)/12000rpm
Ανάρτηση
Πλήρως Ενεργητική Ανάρτηση
Κάθετη πίεση που παράγεται στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου
Μέγιστη Απόδοση 9800N (1000kgf), που ισούνται με 1.63G
Κάθετες δυνάμεις που ασκούνται στο αμάξωμα λόγω των αεροτομών
Στα 100 χλμ/ώρα: 1044.7N, (106.6kgf) η δύναμη ισούται με 0.17G
Στα 200 χλμ/ώρα: 4181.7N, (426.7kgf) η δύναμη ισούται με 0.69G
Στα 300 χλμ/ώρα : 9412.9N, (960.5kgf) η δύναμη ισούται 1.56G
Στα 400 χλμ/ώρα : 16732.5N, (1707.4kgf) η δύναμη ισούται 2.78G
Στοιχεία απόδοσης
Μέγιστη Ταχύτητα: Πάνω από 280mph
Μέγιστη Κατά Μήκος ή Πλευρική Επιτάχυνση στα 300χλμ/ώρα : 8.25G


Δείτε το επίσημο trailer του αυτοκινήτου: