Διπλασιάσθηκε, σχεδόν, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008, ο αριθμός των συνδέσεων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης, μέσω των δικτύων τρίτης γενιάς, των παροχέων κινητής τηλεφωνίας.

Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Οι όλο και περισσότερο αυξανόμενες ανάγκες των απλών χρηστών, των επαγγελματιών αλλά και των στελεχών επιχειρήσεων για ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχουν οδηγήσει σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης την ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G).Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας στις 1 Ιανουαρίου 2008 υπήρχαν 79.212 ευρυζωνικές συνδέσεις δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Το μέγεθος αυτό αυξήθηκε σημαντικά και εκτιμάται περί τις 120.000 συνδέσεις την 1η Ιουλίου 2008.

Παράλληλα, η άφιξη στην Ελλάδα του iPhone αλλά και άλλων κινητών τηλεφώνων τύπου smartphone, όπως της HTC, της HP, της Nokia και της SonyEricsson, με τα οποία μπορεί ο χρήστης να πλοηγηθεί εύκολα στο Διαδίκτυο, δημιουργεί αισθητή , πλέον, ανάγκη για περαιτέρω επέκταση του συγκεκριμένου τρόπου ασύρματης πρόσβασης.

Ας δούμε, όμως τι λύσεις έχει σήμερα ο χρήστης που θέλει πρόσβαση στο Internet, εν κινήσει ,μέσω δικτύου 3G GSM.

Kαι οι τρείς πάροχοι, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, προσφέρουν παρόμοια «πακέτα» με μικρές διαφορές. Η Vodafone παρέχει την υπηρεσία Mobile Broandband, η οποία εξασφαλίζει ασύρματη πρόσβαση στο Internet, όπου υπάρχει κάλυψη του δικτύου της εταιρείας. Η πιό οικονομική χρέωση της εταιρείας είναι αυτή των 29,5 ευρώ τον μήνα, με όριο διακίνησης δεδομένων τα 5 GB για το ίδιο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση υπέρβασης της ποσόστωσης αυτής ο χρήστης της υπηρεσίας χρεώνεται επιπλεόν με 0,02 ευρώ ανά MB. Η ταχύτητα πρόσβασης που μπορεί να υποστηρίξει το δίκτυο, όπου υπάρχει σήμα 3G (τρίτης γενιάς) είναι τα 3,6 Mbps.

Αντίστοιχα, η Cosmote παρέχει την υπηρεσία Internet On The Go με ονομαστική ταχύτητα λήψης τα 7,2 Mbps. Το πρόγραμμα των 5 GB κοστίζει 29,5 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση υπέρβασης των 5 GB η επιπλέον χρέωση είναι 0,2 ευρώ ανά MB.

Η Wind παρέχει την υπηρεσία Wind ADSM , με ονομαστική ταχύτητα λήψης 7,2 Mbps. Το αντίστοιχο πρόγραμμα των 5GB κοστίζει 29,5 ευρώ και σε περίπτωση υπέρβασης ο χρήστης χρεώνεται με 0,5 ευρώ ανά MB.

Επιπρόσθετα , η Vodafone λόγω του iPhone, το οποίο έχει τη δυνατότητα στη λειτουργία internet browsing να μπορεί να «βλέπει» και δίκτυο wifi και δίκτυο 3G broadbad έχει ενσωματώσει στα πακέτα φωνής και υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης GSM που παρέχονται με μια επιπλέον επιβάρυνση στον μηναίο λογαριασμό για συγκεκριμένο «πλαφόν» όγκου δεδομένων.