Επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων καταναλωτών για την τεχνολογία LTE από ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες.


Alcatel-Lucent logo

Alcatel-Lucent logo

Οι Ευρωπαίοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδα τους μέχρι 10 τοις εκατό από τους οικιακούς τους πελάτες, και μέχρι 30 τοις εκατό από τους εταιρικούς, εάν προχωρούσαν στη σταδιακή ένταξη των υπηρεσιών τέταρτης γενιάς, παράλληλα με την ωρίμανση της τεχνολογίας LTE. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από μια ευρείας κλίμακας πανευρωπαϊκή έρευνα της Alcatel-Lucent.


Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, υπάρχει σημαντική ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών για εφαρμογές επόμενης γενιάς, οι οποίες αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσδίδει η τεχνολογία LTE στα δίκτυα ευρυζωνικών κινητών επικοινωνιών. Η έρευνα αξιολόγησε τις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 4.500 ιδιώτες καταναλωτές και 950 εταιρικοί πελάτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία.


Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η ομάδα σχεδιασμού επιχειρηματικών μοντέλων στο τμήμα Σχεδιασμού Δικτύων, Απόδοσης και οικονομικής Ανάλυσης των Bell Labs στην Alcatel-Lucent , επιβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία LTE, σε σχέση με τη βελτιστοποίηση εφαρμογών κινητών επικοινωνιών, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντικές επιχειρηματικές δυνατότητες και αυξημένα έσοδα για τους παρόχους. Τα ευρήματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα μεγαλύτερα οφέλη θα προέκυπταν από το συνδυασμό μιας στρατηγικής έγκαιρης εισόδου στη νέα αυτή αγορά υπηρεσιών επόμενης γενιάς, στρατηγικής, η οποία θα διαμορφωνόταν με βάση προσεκτικά επιλεγμένες εφαρμογές και κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική.


Επιχειρήσεις & Οργανισμοί
Η έρευνα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που δείχνουν επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, αναφορικά με την υιοθέτηση υπηρεσιών οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία LTE, ενώ ιδιαίτερα υψηλό παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, αλλά και τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των μεσαίων και μεγάλων οργανισμών αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς για τους υπαλλήλους τους.


Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι το ενδιαφέρον για την πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνολογίας LTE συνδέεται, επίσης, και με το δεσμό εμπιστοσύνης των πελατών προς τον πάροχο. Και πάλι, οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται να επιβεβαιώνουν πιο έντονα τον παραπάνω συσχετισμό. Περισσότερες από τις μισές μικρές επιχειρήσεις, μαζί με τουλάχιστον 70 τοις εκατό των μεσαίων και 80 τοις εκατό των μεγάλων επιχειρηματικών πελατών, δηλώνουν ότι θα άλλαζαν πάροχο προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες LTE.


Η μεγαλύτερη ταχύτητα και οι βελτιωμένοι χρόνοι απόκρισης των υπηρεσιών είναι τα δυο από τα πιο βασικά στοιχεία που θα βοηθούσαν στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, όπως την αντιλαμβάνονται πελάτες από ολόκληρο το φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου. Παρόλα αυτά, η ταχύτητα βρέθηκε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των μικρών επιχειρήσεων, ενώ η δυνατότητα ταχύτερης αμφίδρομης επικοινωνίας (improved interactivity) θεωρήθηκε ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.


Οι υπηρεσίες LTE τις οποίες κάλυψε η συγκεκριμένη έρευνα, έτυχαν θετικής αποδοχής στις τρεις χώρες της Ευρώπης, και ιδιαίτερα από τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Εκτός από το ενδιαφέρον τους για τις εφαρμογές mobile cloud, οι οργανισμοί που συμμετείχαν στην έρευνα εκφράστηκαν πολύ θετικά για υπηρεσίες όπως το mobile collaboration και το video conferencing μεταξύ των υπαλλήλων τους.


Καταναλωτές
Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές που ρωτήθηκαν σχετικά, δηλώνουν έτοιμοι να υιοθετήσουν την τεχνολογία LTE, ενώ το 40 τοις εκατό θα άλλαζε πάροχο προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν. Το βασικό πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας, όπως το αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές, είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων. Εφαρμογές όπως το Live Messaging, το Next Generation Music και τα Enhanced Mobile Video, αποτελούν τις τρεις κορυφαίες επιλογές των καταναλωτών όσον αφορά τα δίκτυα τέταρτης γενιάς.


Έχοντας ήδη επιλεγεί από επτά παρόχους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και δύο από τους κορυφαίους στον κόσμο, για την ανάπτυξη εμπορικών δικτύων, κι έχοντας συμμετάσχει στην ανάπτυξη περισσοτέρων από 50 δοκιμαστικών δικτύων για λογαριασμό ισάριθμων πελατών, η Alcatel-Lucent έχει θεμελιώσει μια σαφή ηγετική θέση στην τεχνολογία Long Term Evolution (LTE).


Τόσο τα πιλοτικά δίκτυα LTE, όσο και τα συμβόλαια ανάπτυξης εμπορικών δικτύων τέταρτης γενιάς που έχει υπογράψει η Alcatel-Lucent αφορούν παρόχους από ολόκληρο τον κόσμο.