Google, Liberty Global και HSBC συνεργάζονται για την παροχή χαμηλού κόστους ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω δορυφόρου, σε δισεκατομμύρια πολιτών της Αφρικής, Ασίας και άλλων αναδυόμενων αγορών.

Μια στρατιά 16 δορυφόρων θα είναι σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2010, καθώς ο κολοσσός της διαδικτυακής αναζήτησης έχει συνασπιστεί με τον μεγιστάνα της καλωδιακής τηλεόρασης, John Malone, και την τράπεζα HSBC προκειμένου να στήσουν την εταιρεία O3b Networks (Other 3billion Networks) και να μυήσουν στις χαρές του internet δισ. πολιτών που δεν μπορούν να έχουν καλωδιακή πρόσβαση.
Η O3B Networks, με σλόγκαν το “ενώνουμε τα άλλα τρία δισεκατομμύρια”, θα παρέχει υψηλής ταχύτητας backhauling διασύνδεση μεταξύ παρόχων και ISPs ώστε να μπορούν στην συνέχεια να παρέχουν πολύ πιό προσιτές υπηρεσίες σε επιχειρηματίες και καταναλωτές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Η O3B Networks δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 δορυφόροι θα κατασκευαστούν από την γαλλική Thales Alenia Space και θα έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι το τέλος του 2010.
Ο ιδρυτής της εταιρίας, Greg Wyler, δήλωσε στο Reuters ότι η κάλυψη θα εκτείνεται σε περίπου 150 χώρες, από την Ισπανία μέχρι την Νότιο Αφρική, το μεγαλύτερο κομμάτι της Νοτίου Αμερικής, μεγάλα κομμάτια της Ασίας καθώς και όλα τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού.
Στόχος είναι να επιτευχθούν μέσω δορυφόρου ταχύτητες που προσεγγίζουν αυτές των οπτικών ινών, για τις περιοχές όπου δεν είναι εμπορικά βιώσιμο να αναπτυχθεί δίκτυο οπτικών ινών. Το κόστος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει τα 650 εκατ. δολάρια.