Ξεκινά αυτή τη στιγμή στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας η πρώτη απόπειρα για την επιτάχυνση μιας δέσμης πρωτονίων σε όλο το μήκος μιας σήραγγας 27 χιλιομέτρων, σε μια απόπειρα «αναπαράστασης» της Μεγάλης Έκρηξης που δημιούργησε το σύμπαν.

Το μεγαλύτερο και περιπλοκότερο επιστημονικό όργανο του κόσμου, ο LHC (μεγάλος επιταχυντής αδρονίων) θα ανοίξει νέους ορίζοντες στις γνώσεις μας για το πως δημιουργήθηκε και δομείται το σύμπαν. Αν πιστεύετε πως θα είστε από τους τυχερούς που θα βρουν μια θέση στην ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση του πειράματος, μπείτε στη διεύθυνση: http://webcast.cern.ch/index.html
Ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου έχει ήδη συναρμολογηθεί σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων. Μέσα στο τούνελ, δύο αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων συγκρούονται μετωπικά κινούμενες σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά το «Big Bang» που γέννησε το Σύμπαν.
Κύριος στόχος των πειραμάτων είναι να διερευνήσουν κατά πόσο ισχύει το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής και να διαπιστώσουμε αν θα παραχθεί τελικά το μυστηριώδες «μποζόνιο του Χιγκς», γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού», ένα σωματίδιο του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξηγεί γιατί ορισμένα σωματίδια έχουν μάζα ενώ άλλα όχι.
Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζόνιου του Χιγκς θα διευκόλυνε τους φυσικούς στην αναζήτηση μιας Ενοποιημένης Θεωρίας, η οποία θα συνδύαζε τρεις από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης, με εξαίρεση τη βαρύτητα (ηλεκτρομαγνητισμός, ισχυρή και ασθενής πυρηνική δύναμη).