Το techpress.gr ήταν παρών στο διαδικτυακό event της Nokia σχετικά με τα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας Ovi.

Του Πέτρου Κηπουρόπουλου
Nokia OviΤο techpress.gr σας παρουσιάζει το νέο φιλόδοξο project της φιλανδικής εταιρείας, λίγη ώρα μετά το πρώτο από τα δύο online events για δημοσιογράφους, διάρκειας μίας ώρας, όπου επεξηγήθηκαν οι αρχές λειτουργίας του Ovi, της νέας υπηρεσίας της Nokia. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κλήθηκαν να απαντήσουν μέσω του πρωτότυπου chatting μηχανισμού που είχε στηθεί, οι Aapo Bovellan (Head of Ovi Product Management), Kalle Ojala (Head of Nokia Ovi Suite Product Management) και Keith Barraclough (Head on Files on Ovi).
Το Ovi είναι μια «υπηρεσία-ομπρέλα» της Nokia που επιτρέπει στους χρήστες να μοιραστούν φωτογραφίες και προσωπικές πληροφορίες με φίλους, να αγοράσουν μουσική και να χρησιμοποιήσουν 3rd party εφαρμογές όπως λόγου χάρη την υπηρεσία Flickr. Η Nokia έχει μεγάλα σχέδια για το Ovi καθώς έχει ανακοινώσει αρκετές λειτουργίες που θα προσφέρονται μέσω της υπηρεσίας.
Το Music Store επιτρέπει την αγορά μουσικών κομματιών μέσω υπολογιστή από το online κατάστημα της Nokia ενώ το Nokia Maps προσφέρει πλήθος χαρτών, διαθέσιμους για download από κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές. Το Ovi είναι συμβατό με την πλατφόρμα N-Gage ενώ χάρη στην υπηρεσία Share οι χρήστες μπορούν να «ανεβάζουν» στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες και τα videos από το κινητό τους. Η λειτουργία Files, είναι η μόνη επί πληρωμή υπηρεσία που προσφέρει το Ovi και επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία τους από οποιονδήποτε υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο ενώ απλουστεύει αρκετά και τη διαδικασία του filesharing.
Το Files on Ovi μάλιστα αποτελεί και το στοίχημα των ανθρώπων της Nokia καθώς στηρίζουν πολλά σε αυτό. Η υπηρεσία Anytime Files θα είναι συνδρομητική ωστόσο θα προσφέρονται δοκιμαστικές, trial εκδόσεις των 10 και 30 GB στους χρήστες. Η χρέωση μάλιστα θα οφείλεται στη δέσμευση χώρου στους servers της Nokia με τους ανθρώπους της φινλανδικής εταιρείας να μας διευκρινίζουν ωστόσο ότι για την ώρα δεν υπάρχουν σχέδια για χρέωση άλλης υπηρεσίας.
Από εκεί και πέρα δεν πήραμε απάντηση σχετικά με το αν το Ovi θα διατεθεί και για άλλες συσκευές πέραν εκείνων της Nokia, μάθαμε πάντως ότι το Ovi Suite, η ανανεωμένη και βελτιωμένη έκδοση του Nokia PC Suite θα αντικαταστήσει σταδιακά το τελευταίο. Το Ovi είναι για την ώρα συμβατό με PC και Mac με τους ανθρώπους της Nokia να απαντούν σε σχετική ερώτηση που τους θέσαμε ότι θα ήθελαν να συνδυάσουν ορισμένες από τις εφαρμογές, τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του Facebook με κάποια πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά όπως το upload εικόνων και το backup αρχείων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ovi έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Οι άνθρωποι της Nokia έχουν ρίξει πολλή δουλειά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη της νέας τους υπηρεσίας. Το αν αυτή θα πετύχει τελικά θα φανεί στους επόμενους μήνες. Μείνετε συντονισμένοι!