Νέα αναβάθμιση στο λογισμικό μνήμης (firmware) των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών NEX-5/NEX-3 compact system της Sony.


NEX_3_41Η δωρεάν αναβάθμιση, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για download τόσο για Windows, όσο και για Mac OS, βελτιώνει σημαντικά την απόδοση των φωτογραφικών μηχανών. Η αυτόματη εστίαση στις NEX-5/NEX-3 υποστηρίζεται πλέον με 14 φακούς από ολόκληρη την γκάμα των Α-mount οπτικών (προϊόντων) της Sony και της Carl Zeiss που περιλαμβάνουν τηλεφακούς, φακούς σταθερής απόστασης και φακούς για zoom.


Οι ρυθμίσεις του διαφράγματος μπορούν να διατηρούνται και κατά την εγγραφή βίντεο HD, ενώ η λειτουργία του menu αλλά και η χρηστικότητα της μηχανής συνολικά έχουν επίσης βελτιωθεί. Η εγγεγραμμένοι κάτοχοι NEX-5/NEX-3 θα ενημερωθούν για τη δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης (free update) μέσω e-mail.


Αυτόματη εστίαση με φακούς A-mount
Η αυτόματη εστίαση (AF) υποστηρίζεται πλέον από 14 μοντέλα φακών Α-Mount SAM και SSM3 που μπορεί κανείς να αποκτήσει προαιρετικά, αγοράζοντας και τον ειδικό αντάπτορα για τον τύπο των φακών A-Mount, LA-EA1. Ο χρήστης μπορεί να πετυχαίνει πια αυτόματη εστίαση, ακριβώς ίδια με τις απλές λήψεις, τώρα και κατά τη διάρκεια εγγραφής βίντεο, κρατώντας πατημένο το κουμπί του κλείστρου μέχρι τη μέση. Η αυτόματη εστίαση (AF) με φακούς A-mount απαιτεί επίσης ξεχωριστή αναβάθμιση στο λογισμικό μνήμης (firmware) του αντάπτορα LA-EA1.


Έμφαση στο διάφραγμα κατά την εγγραφή βίντεο
Η λήψη βίντεο HD είναι δυνατή διατηρώντας το διάφραγμα σταθερό, είτε στη ρύθμιση Α (aperture priority), είτε στην «iAuto» με ενεργοποιημένη τη ρύθμιση απεστίασης (background defocus). Έτσι, πετυχαίνει κανείς εύκολα υπέροχα εφέ απεστίασης κατά την εγγραφή βίντεο.


Ρυθμίσεις πλήκτρων πολλαπλής λειτουργίας (Soft Keys)
Είναι πλέον δυνατό να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις στα δύο από τα τρία πλήκτρα πολλαπλής λειτουργίας (soft keys) που βρίσκονται στην πίσω όψη της μηχανής. Στις λειτουργίες που μπορείτε να ορίσετε περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι: Λειτουργία Λήψης (Shooting Mode), Συμβουλές Λήψης (Shooting Tips), Ψηφιακό Ζoom Ακριβείας (Precision Digital Zoom), ρύθμιση ISO, Εξισορρόπηση Λευκού (White Balance), Λειτουργία Φωτομέτρησης (Metering Mode), Αντιστάθμιση Φλας (Flash Compensation), DRO, Auto HDR, Creative Style, MF Assist και AF Area.


Έναρξη από το «Μενού»
Επιλέγοντας «Menu», μπορείτε να διαλέξετε πλέον αν θα εμφανιστεί η οθόνη του κυρίως μενού, ή οι τελευταίες ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσατε. Έτσι, σας δίνεται η δυνατότητα να τις επαναπροσδιορίσετε αμέσως.


Επιλογή MF Assist ή Βοηθός χειροκίνητης εστίασης (MF)
Η επιλογή MF (Manual Focus) Assist σας επιτρέπει να διατηρείτε στην οθόνη σας για όσο χρόνο επιθυμείτε τμήμα μιας εικόνας σε μεγέθυνση. Η λειτουργία της επιλογής MF Assist έχει υποστεί επίσης βελτίωση. Το μεγεθυμένο τμήμα που αναφέραμε προηγουμένως μπορεί να διατηρηθεί όταν επιλέξετε ξανά MF Assist, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε την ποιότητα λήψης σε υψηλές εστιάσεις ταχύτερα και πιο εύκολα.


Οι κάτοχοι μηχανών NEX-5/NEX-3 μπορούν να «κατεβάσουν» τη δωρεάν αναβάθμιση του firmware από τη διεύθυνση http://support.sony-europe.com/hub/hub.html. Οι απαιτήσεις συστήματος για PC: Windows XP SP3 (εκδόσεις 64-bit και εκδόσεις Starter δεν υποστηρίζονται), ή Windows Vista SP2 (η έκδοση Starter δεν υποστηρίζεται) ή Windows 7. Απαιτήσεις συστήματος για Macintosh: Λειτουργικό OS X (Ver.10.5 και Ver.10.6). Για PC και Mac απαιτείται χώρος 200 ΜΒ στον σκληρό δίσκο και μνήμη RAM τουλάχιστον 512 MB. Για την αναβάθμιση απαιτείται καλώδιο USB για τη σύνδεση του υπολογιστή με τη φωτογραφική μηχανή NEX-5/NEX-3.