Ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα , 15/9/2008, η σχετική πρόταση της Επιτρόπου για τις Τηλεπικοινωνίες στην Ε.Ε. , κυρίας Βίβιαν Ρέντινγκ.

Γράφει  ο Μάκης Ζώτος

Μειώνεται  στο άμεσο μέλλον το κόστος περιαγωγής για αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS),  για όλους τους μετακινούμενους Ευρωπαίους  πολίτες,  καθώς και το κόστος της πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων ή smartphones. Αυτό προβλέπει σχετική πρόταση  της Επιτρόπου Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. κ. Βίβιαν Ρέντινγκ. Η πρόταση αυτή,  θα τεθεί προς ψηφοφορία την μεθεπόμενη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 στο συμβούλιο υπουργών των 27 χωρών της Ε.Ε. Οπως αναφέρουν πληροφορίες,  η κυρία Ρέντινγκ θα ζητήσει από τους παροχείς υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ευρώπη να μειώσουν τα τέλη περιαγωγής για αποστολή SMS στα 0,11 ευρώ ανά μήνυμα. Πρόκειται για μια μείωση κατά 63%, έναντι του ισχύοντος κόστους περιαγωγής που είναι κατά μέσον όρο 0,29 ευρώ.

Ακόμη, η κυρία Ρέντινγκ θα προτείνει και μείωση του κόστους πρόσβασης στο Διαδίκτυο από κινητό τηλέφωνο ή από smartphones στο ένα ευρώ ανά μεγαμπάϊτ από δυο ευρώ, που ισχύει σήμερα.

Να σημειωθεί ότι οι χρεώσεις περιαγωγής για αποστολή SMS , έχουν ένα ευρύ φάσμα διαμόρφωσης, από 0,6 ευρώ στην Εσθονία , για παράδειγμα, έως  0,80 ευρώ στο Βέλγιο.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η πρόταση αναμένεται να υπερψηφισθεί και συνεπώς να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την άμεση εφαρμογή της από τους παροχείς υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε όλη την Ευρώπη. Η εκτίμηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές χώρες, κυρίως της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία , η Γερμανία κλπ.  συμφωνούν με την παραπάνω πρόταση και την υποστηρίζουν.

¼/p>