Είναι οι HD, 1080i, 1080p, 16:9 άγνωστες λέξεις για εσάς; Αν έχετε κάνει έρευνα αγοράς για τη νέα σας τηλεόραση, μάλλον θα έχετε καταλήξει να χαζεύετε πωλητές που σας αραδιάζουν δυσνόητες ορολογίες. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να μη σας πιάνουν… αδιάβαστους!

Του Βαγγέλη Αλευρίτη

LG 7000H εποχή που οι τηλεοράσεις αποτελούσαν προνόμιο των λίγων έχει περάσει. Πλέον το όνειρο για την απόκτηση μιας… ευμεγέθους μα ταυτόχρονα κομψής τηλεόρασης μπορεί να γίνει πραγματικότητα για τον καθένα. Εμείς σας παρέχουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τιμές, τις οθόνες και τα λοιπά τεχνολογικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να κάνετε μια αγορά που δεν θα μετανιώσετε.

Είδη τηλεοράσεων
Με μια ματιά σε κάποια βιτρίνα καταστήματος μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς πως υπάρχουν όχι μόνο διαφορετικά μεγέθη, αλλά και διαφορετικά είδη τηλεοράσεων. Ας ρίξουμε μια ματιά, δίχως να επεκταθούμε ιδιαίτερα σε δυσνόητα τεχνικά χαρακτηριστικά στις εναλλακτικές που υπάρχουν.

CRT
Οι… πατροπαράδοτες CRT τηλεοράσεις (καθοδικού σωλήνα). Ξεχωρίζουν αμέσως, λόγω του μεγάλου όγκου που υπάρχει πίσω από την οθόνη. Η κατηγορία αυτή τείνει να εκλείψει, καθώς τα μεγαλύτερα μοντέλα δύσκολα ξεπερνούν τις 36 ίντσες και η ποιότητα απεικόνισής τους είναι αρκετά φτωχή. Ωστόσο, αν ψάχνετε μια μικρού μεγέθους τηλεόραση στην οποία θέλετε να βλέπετε τηλεοπτικά προγράμματα δίχως παραπάνω απαιτήσεις (σύνδεση με παιχνιδομηχανές X360, PS3 ή αναπαραγωγή blu-ray) τότε η συγκεκριμένη κατηγορία εξακολουθεί να είναι η πιο συμφέρουσα λύση λόγω του ασυναγώνιστα χαμηλού κόστους της. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρουν οι υψηλές αναλύσεις, μειονέκτημα εξακολουθεί να αποτελεί η… μπαρόκ αισθητική των CRT!

Flat panel LCD
Η τεχνολογία LCD (Liquid Crystal Display) εξελίσσεται αδιάκοπα και αποτελεί πιθανότατα το μέλλον των τηλεοράσεων. Οφείλει το όνομά της στη χρήση υγρών κρυστάλλων για την πόλωση του φωτός. Οι επίπεδες οθόνες LCD έχουν κατά κανόνα υψηλότερη μέγιστη ανάλυση και αποτελούν ιδανικές λύσεις για τους οπαδούς του High Definition περιεχομένου που δεν αναζητούν μια τηλεόραση που θα καταλαμβάνει όλον τον τοίχο του σαλονιού! Η κατανάλωση των οθονών LCD παρουσιάζεται μειωμένη σε σχέση με τις οθόνες πλάσματος έως και 30-40%. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως η υψηλή κατανάλωση είναι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των Plasma.
Πλεονέκτημα των LCD αποτελεί και ο αμελητέος θόρυβος που παράγουν σε αντίθεση με αυτόν που παράγουν οι ανεμιστήρες των οθονών Plasma. Τέλος, οι οθόνες LCD έχουν περίπου διπλάσιο χρόνο ζωής (60.000 ώρες κατά μέσο όρο) από τις πλάσματος ενώ όταν «λήξουν» μπορείτε απλώς να αντικαταστήσετε τη φωτεινή πηγή. Στο γεγονός αυτό, συνυπολογίστε πως συνήθως μια τηλεόραση Plasma είναι ακριβότερη από μια LCD, όταν μιλάμε για διαγώνιους 32-36 ιντσών.
Plasma
Οι επίπεδες οθόνες Plasma λειτουργούν με διέγερση φωσφόρου. Ο λόγος αντίθεσης στις τηλεοράσεις Plasma είναι συνήθως αρκετά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των LCD. Παράλληλα, αν και οι Plasma διαθέτουν επίπεδα φωτεινότητας πολύ υψηλότερα από αυτά των LCD οθονών, ο χρόνος απόκρισής τους είναι μικρότερος των LCD. Όσον αφορά στη γωνία θέασης, αν και μέχρι πρόσφατα ήταν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των τηλεοράσεων Plasma, σήμερα ωστόσο τα σύγχρονα μοντέλα LCD έχουν γωνία θέασης που ξεπερνά τις 170 μοίρες. Τέλος, το κόστος των Plasma είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τις LCD, μόνο όταν έχουμε να κάνουμε με μοντέλα μεγάλων διαγώνιων, π.χ. 42 ιντσών και άνω. Αποτελούν, συνεπώς, αξιόλογη πρόταση όταν θέλετε μια τηλεόραση που να καταλαμβάνει… όλο σας τον τοίχο!

Rear projection TV
Οι τηλεοράσεις rear projection (οπίσθιας προβολής) κυκλοφορούν συνήθως σε μεγέθη ανάμεσα στις 43 και 73 ίντσες. Οι πρώτες τηλεοράσεις οπίσθιας προβολής ήταν CRT (CRT RPTV) και εξακολουθούν να προσφέρουν αξιόλογη ποιότητα εικόνας (με εξαιρετικό μαύρο) σε προσιτές τιμές, δίχως βέβαια να απαλλάσσονται από τον πολύ μεγάλο όγκο και πάχος που διακρίνει κάθε CRT συσκευή. Περνώντας στις… λεπτότερες rear projection, οι ψηφιακές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα στις τηλεοράσεις οπίσθιας προβολής είναι τρεις: οι LCD, DLP και LCοS, με την τελευταία να δείχνει επικρατέστερη. Σημειώστε, πάντως, ότι σε όλες τις ψηφιακές τεχνολογίες, το φως παρέχει μια λάμπα η οποία αντέχει, όπως και στους projector, μόλις 2.000-4.000 ώρες λειτουργίας και κοστίζει αρκετά χρήματα. Πρώτες ξεκίνησαν οι LCD RPTV, οι οποίες εξελίχθηκαν, λέπτυναν σε εντυπωσιακό βαθμό και απέκτησαν υψηλές αναλύσεις (1.366×768 pixel). Κυριότερο προτέρημα των LCD είναι ο εξαιρετικός χρωματικός κορεσμός τους, που προκύπτει από τις χρωματικές μηχανές των τριών chip. Στα μειονεκτήματα οφείλουμε να αναφέρουμε πως δεν προσφέρουν βαθύ μαύρο για κινηματογραφική θέαση. Η τεχνολογία DLP, αφού κυριάρχησε στους projectors, πέρασε και στις τηλεοράσεις οπίσθιας προβολής. Προσφέρει εντυπωσιακά λεπτές κατασκευές, σχεδόν εφάμιλλες με αυτές των flat TV (Plasma και LCD). Πλεονεκτήματα της DLP είναι το πολύ καλό μαύρο, η υψηλή αντίθεση και η φωτεινή και ευκρινής εικόνα που προσφέρεται από τις υψηλές αναλύσεις που επιτυγχάνουν τα νεότερα DMD chip (η «καρδιά» της DLP). Το μοναδικό ίσως πρόβλημα με τις DLP, είναι το λεγόμενο «rainbow effect», χρωματικές λωρίδες που γίνονται ορατές από ορισμένους ανθρώπους (κυρίως από όσους πάσχουν από αστιγματισμό), ειδικά όταν κινούν τα μάτια τους σε όλο το μήκος της οθόνης. Η εισαγωγή ταχύτερων χρωματικών τροχών στα νέα μοντέλα, ωστόσο, εξαλείφει το πρόβλημα. Την κατηγορία των τηλεοράσεων οπίσθιας προβολής κλείνει η τεχνολογία LCοS (Liquid Crystal on Silicon), μια παραλλαγή της LCD που αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται σθεναρά από την Intel. Οι τηλεοράσεις του είδους υποστηρίζουν το κορυφαίο σήμα υψηλής ευκρίνειας 1.080p (1.920×1.080 pixel), ενώ στα σκαριά βρίσκονται ήδη chip που θα εκτοξεύουν την ανάλυση στα 2.048×1.536 pixel, ξεπερνώντας τις προδιαγραφές της HDTV. Οι φθηνότερες υλοποιήσεις των LCοS διαθέτουν ένα chip και υποστηρίζουν σήμα 720p (1280×720 pixels), ενώ σήμα 1.080p παραδίδουν μόνο οι ακριβότερες λύσεις των τριών chip. Ωστόσο, οι LCoS δεν διακρίνονται (τουλάχιστον για την ώρα) για την φωτεινότητα και τον λόγο αντίθεσής τους, ενώ παραμένουν ιδιαίτερα ακριβές.

4:3 ή 16:9;
Τα παραπάνω νούμερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι αναλογίες πλάτους-ύψους κάθε τηλεόρασης. Οι δύο διαφορετικοί τύποι 4:3 και 16:9 είναι αρκετά εύκολο να διακριθούν χωρίς κάποιος να είναι ειδικός. Οι τηλεοράσεις 4:3 είναι πιο «τετραγωνισμένες», ενώ αντίθετα οι 16:9 είναι πιο ορθογώνιες, με μεγαλύτερο πλάτος από ότι ύψος, θυμίζοντας εντονότερα τις κινηματογραφικές προβολές. Σε αυτό το σημείο αξίζει να παρατηρήσουμε πως για την ώρα, η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών εκπέμπει σήμα τύπου 4:3, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των ταινιών σε DVD έχει format 16:9. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά, πως επιλέγοντας κάποιο από τα δυο format, δεν μπορείτε να δείτε το άλλο! Απλά, στις τηλεοράσεις 4:3 όταν βλέπετε ταινία προκύπτουν μαύρες λωρίδες πάνω και κάτω προκειμένου να χωρέσει το ορθογώνιο περιεχόμενο στο πιο τετραγωνισμένο πλαίσιο της οθόνης. Αντίστοιχα, στις 16:9 τηλεοράσεις, όταν βλέπετε τηλεοπτικό πρόγραμμα, είτε τοποθετούνται μαύρες λωρίδες αριστερά και δεξιά της εικόνας, είτε η εικόνα παραμορφώνεται ελαφρώς προκειμένου να «τραβηχτεί» και να καταλάβει όλο το πλάτος της ορθογώνιας τηλεόρασής σας. Αν, παρόλα αυτά, η αγορά τηλεόρασης αποτελεί σημαντική επένδυση για εσάς, προτείνουμε τον τύπο 16:9, καθώς ακόμα και αν παρακολουθείτε μόνο τηλεόραση και όχι DVD, το 16:9 είναι το πρότυπο που τείνει να κυριαρχήσει στο εξωτερικό (επομένως κάποια στιγμή πιθανότατα και το σύνολο των ελληνικών καναλιών θα εκπέμπει σε 16:9).

1080p ή 1080i;
Σίγουρα θα έχετε ακούσει τους «κωδικούς» 1080p, 720p, 1080i και θα αναρωτιέστε τι σημαίνουν. Ακόμα και αν έχετε συνειδητοποιήσει πως το νούμερο αναφέρεται στην ανάλυση, δηλαδή στην ποιότητα των λεπτομερειών που αποδίδονται λόγω του πλήθους του αριθμού των οριζόντιων γραμμών, είναι πολύ πιθανόν τα «p» και «i» συνθετικά να εξακολουθούν να αποτελούν γρίφο για εσάς. Το «p» (progressive) σημαίνει προοδευτική σάρωση, γεγονός που συνεπάγεται πως όλες οι οριζόντιες γραμμές του καρέ εμφανίζονται ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μειώνεται το γνωστό «τρεμόπαιγμα» της εικόνας. Αντίθετα, το «i» (interlaced) σημαίνει πεπλεγμένη σάρωση και συνεπώς το καρέ δημιουργείται σε δύο φάσεις. Πρώτα εμφανίζονται οι μονές μετά οι ζυγές οριζόντιες γραμμές, γεγονός που δεν βοηθά ιδιαίτερα στην σταθερή και ξεκούραστη θέαση.

Βλέπω χειρότερα στη νέα μου τηλεόραση!
Για να μην απογοητευτείτε, ωστόσο, αγοράζοντας μια πανάκριβη τηλεόραση και παρακολουθώντας για πρώτη φορά σε αυτήν ένα ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, έχετε υπόψην σας πως το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα που εκπέμπεται από τα περισσότερα ελληνικά κανάλια είναι πολύ φτωχό σε ποιότητα εικόνας. Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές σε μια καλή τηλεόραση, στην οποία λόγω υψηλής ανάλυσης, διακρίνεται η… ατέλεια σε όλο της το μεγαλείο!
Παρόλα αυτά, είναι ζήτημα λίγων χρόνων όλα τα κανάλια να ξεκινήσουν να εκπέμπουν ψηφιακά (με δυνατότητα παροχής περιεχομένου υψηλής ανάλυσης), καθώς σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2012. Μέχρι τότε, για να δείτε τις πραγματικές δυνατότητες μιας HD τηλεόρασης θα χρειαστεί να καταφύγετε σε ταινίες DVD ή στα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ. Αν μάλιστα, αγοράσετε μια Full HD τηλεόραση, μόνο με την σύνδεσή της με κάποια παιχνιδομηχανή (X360, PS3) ή ένα blu-ray player θα μείνετε… εκστασιασμένοι από το οπτικό
αποτέλεσμα!

Τι αγοράζετε με το budget σας;
Οι καιροί είναι δύσκολοι και συνήθως το πρώτο και βασικότερο κριτήριο για τον προσανατολισμό μας σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία τηλεόρασης είναι τα χρήματα που είμαστε διατεθειμένοι να δαπανήσουμε. Για το λόγο αυτό, σας παραθέτουμε έναν πίνακα με κάποιες ενδεικτικές τάξεις μεγέθους όσον αφορά στο κόστος, προκειμένου να διακρίνετε τι ταιριάζει στο πορτοφόλι σας.

Διαθέτετε Αγοράζετε
Λιγότερο από 250 ­ CRT: μέχρι 27” Flatpanel LCD: μέχρι 20”
Από 250 έως 450 ­ CRT: μέχρι 32” Flatpanel LCDs: μέχρι 32”
Από 450 έως 650 ­ CRT: μέχρι 36”/ Flatpanel LCDs: μέχρι 37”
Από 650 έως 750 ­ Flatpanel LCDs: μέχρι 42”/ Plasma TVs: μέχρι 42 ”
DLP, LCD, LCoS rear-projection TVs: μέχρι 62 ”
Από 750 έως 1.200 ­ Flat-panel LCDs: μέχρι 47”/ Plasma TVs: μέχρι 50”
DLP, LCD, LCoS rear-projection TVs: μέχρι 62”
Από 1.200 έως 2.500 ­ Flat-panel LCDs: μέχρι 52”/ Plasma TVs: μέχρι 60”
DLP και LCoS rear-projection TVs: μέχρι 73”
Περισσότερα από 2.500 ­ Flat-panel LCDs: μέχρι 70”/ Plasma TVs: μέχρι 103”
DLP και LCoS rear-projection TVs: μέχρι 73”

Πόσες ίντσες ταιριάζουν στο σαλόνι σας;
Το μέγεθος της τηλεόρασης που επιλέγετε πρέπει να είναι ανάλογο, όχι μόνο των επιθυμιών σας, αλλά και του χώρου που σκοπεύετε να την τοποθετήσετε. Για τον σκοπό αυτό ακολουθούν δύο πίνακες με τη μικρότερη και τη μεγαλύτερη απόσταση που καλό είναι να διατηρείτε από την οθόνη. Όπως, ίσως, παρατηρείτε, στις τηλεοράσεις τύπου 16:9 μπορούμε να καθόμαστε λίγο πιο κοντά, προκειμένου να αποκομίζουμε στο μέγιστο την κινηματογραφική αίσθηση που προσφέρει η ευρεία εικόνα.

Ίντσες τηλεόρασης τύπου 4:3 Μικρότερη απόσταση θέασης  (σε μέτρα) Μέγιστη απόσταση θέασης (σε μέτρα)
13 0,78 1,59
16 1,16 2,32
20 1,22 2,44
24 1,47 2,93
27 1,65 3,3
32 1,96 3,9
36 2,2 4,52

Ίντσες τηλεόρασης τύπου 16:9 Μικρότερη απόσταση θέασης (σε μέτρα) Μέγιστη απόσταση θέασης (σε μέτρα)
26 1,1 1,99
30 1,16 2,32
34 1,32 2,6
42 1,62 3,2
47 1,8 3,6
50 1,93 3,82
55 2,1 3,9
60 2,29 4,58
65 2,48 4,95

Οι αναλύσεις… αναλυτικά!

Όνομα Ευκρίνεια (pixels) HDTV Πλατιά οθόνη (widescreen) Προοδευτική  σάρωση
Full HD 1080p 1.920 x 1.080 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ
Full HD 1080i 1.920 x 1.080 ΝΑΙ ΝΑΙ ΟΧΙ
768p 1.366 x 768 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ
720p 1.280 x 720 ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ
480p 852 x 480 ΟΧΙ NAI NAI
Συνήθης τηλεόραση έως 480 γραμμές OXI OXI OXI

Συνδέσεις
Είσοδοι, έξοδοι, μπλε, κόκκινες, πράσινες, κίτρινες οπές που μπορούν να προκαλέσουν κομφούζιο στον μέσο καταναλωτή… Δείτε στον παρακάτω πίνακα μια συνοπτική επισκόπηση των εναλλακτικών συνδέσεων που μπορεί να βρείτε σε μια τηλεόραση.

Όνομα

Σύνδεση με…

Ποιότητα

RF Κεραίες, VCR βίντεο, set-top boxes για καλωδιακή και δορυφορική TV Χαμηλή (υψηλή μόνο για ψηφιακούς HDTV tuners)
Composite Video VCR βίντεο, DVD players, παιχνιδομηχανές, set-top boxes για καλωδιακή και δορυφορική TV Χαμηλή
S-Video S-VHS VCRs, DVD players παιχνιδομηχανές, set-top boxes για καλωδιακή και δορυφορική TV Μέση
Component-video (RCA) DVD players, HDTV tuners, Blu-ray players, παιχνιδομηχανές, HD set-top boxes για καλωδιακή και δορυφορική TV Υψηλή
RGB PC, laptop Υψηλή
FireWire
(ή IEEE 1394)
HDTV tuners, D-VHS VCR Μέγιστη
DVI-D με HDCP PC, HDTV tuners, DVD players Μέγιστη
HDMI DVD players, HDTV tuners, Blu-ray players, Playstation 3, Χbox 360 Elite, HD set-top boxes για καλωδιακή και δορυφορική TV Μέγιστη

Γλωσσάρι
Φωτεινότητα: Η φωτεινότητα εκφράζεται σε cd/m² και αντιστοιχεί στη λαμπρότητα των λευκών τόνων. Όσο πιο σημαντική είναι αυτή η τιμή, τόσο πιο φωτεινή και φυσική είναι η εικόνα.
Λόγος αντίθεσης (Contrast): Η αναλογία contrast καθορίζει τη διαφορά ανάμεσα στο πιο φωτεινό λευκό και το πιο βαθύ μαύρο. Για παράδειγμα, μια αναλογία contrast 1500:1 δηλώνει πως η πιο καθαρή εικόνα είναι 1500 φορές πιο φωτεινή από την πιο σκοτεινή. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η τιμή, τόσο πιο ανώτερης ποιότητας είναι η εικόνα.
Χρόνος απόκρισης: Ο χρόνος απόκρισης μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms) και αντιστοιχεί στο χρόνο που χρειάζονται τα pixels προκειμένου να περάσουν από το ένα χρώμα στο άλλο. Όσο πιο μικρός είναι αυτός ο χρόνος, τόσο πιο ρευστή και καθαρή είναι η εικόνα. Δώστε ιδιαίτερο βάρος στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό όταν θέλετε να παίζετε videogames ή να παρακολουθείτε περιεχόμενο με γρήγορες εναλλαγές (όπως αθλητικά) στην τηλεόραση που θα αγοράσετε.
Ανάλυση: Η ανάλυση μιας τηλεόρασης εκφράζει το πλήθος των κάθετων επί των οριζόντιων γραμμών που δημιουργούν το ηλεκτρονικό «ψηφιδωτό» της οθόνης. Όσο πιο πολλές είναι οι γραμμές, τόσο πιο λεπτό το κάθε ψηφίο που μπορεί να χρωματιστεί στην οθόνη, άρα και τόσο πιο λεπτομερής η εικόνα. Μετριέται με pixels (εικονοστοιχεία) και όσο πιο υψηλός είναι ο αριθμός των pixels τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας.
Γωνία θέασης: Η γωνία θέασης (μετριέται σε μοίρες) ορίζει τη μέγιστη γωνία από την οποία και έπειτα δεν είναι σωστά ορατή η εικόνα. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η τιμή, τόσο λιγότερο χρειάζεται να είστε ακριβώς απέναντι από την οθόνη για να έχετε τέλειο οπτικό αποτέλεσμα.
Είσοδος DVI: Μια υποδοχή DVI (Digital Video Interface) επιτρέπει τη μετατροπή ενός ψηφιακού σήματος video χωρίς το αναλογικό πέρασμα. Επιτρέπει, επομένως, τη μετάδοση σήματος χωρίς απώλεια ποιότητας. Γενικά, χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ενός υπολογιστή με την τηλεόραση.
Είσοδος HDMI: Η υποδοχή HDMI (για High Definition Multimedia Interface) αντικαθιστά στην ουσία την υποδοχή scart. Επιτρέπει ψηφιακή μετάδοση audio/ video ανώτερης ποιότητας.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]