Ο συνολικός αριθμός των χρηστών που θα έχουν πρόσβαση στο mobile Internet θα ξεπεράσει εκείνους του σταθερού, μέχρι το 2014.


mobile-internetΟ καθηγητής Μάνουελ Καστέλς δήλωσε σε ομιλία του για την Επιστήμη του Ιστού ότι το Ίντερνετ είναι «βασική τεχνολογία της ελευθερίας» και προέβλεψε ότι το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες στο τέλος της γενιάς του. Η δήλωση αυτή συμπίπτει και με τα λεγόμενα του Τζον Χέρλι, επικεφαλής διαφήμισης της Google, που μερικούς μήνες πριν είχε δηλώσει ότι σε τρία χρόνια, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές δεν θα έχουν θέση στην αγορά, προβλέποντας την ευρεία υιοθέτηση των smartphones.


Μιλώντας για την «εκπληκτική», όπως τη χαρακτήρισε, επιρροή των κοινωνικών δικτών, ο Καστέλς τόνισε ότι τα 500 εκατομμύρια χρήστες του Facebook είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Η βαθύτερη κοινωνική αναμόρφωση του Διαδικτύου συντελέστηκε με την έλευση των δικτύων», είπε χαρακτηριστικά.


Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, που δε θα μπορούσε να συμβεί χωρίς το Ίντερνετ. Η προεκλογική εκστρατεία ήταν η πρώτη που επιχείρησε να συνδέσει άμεσα τον υποψήφιο με το εκλογικό σώμα, μέσα από υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το YouTube.


Στο Facebook, ο Ομπάμα είχε περισσότερους από δύο εκατομμύρια υποστηρικτές, την ώρα που ο βασικός του αντίπαλος, Τζον Μακέιν, δεν ξεπερνούσε τις εξακόσιες χιλιάδες. Στο Twitter το 2008, όταν η υπηρεσία ήταν μόλις ενός έτους, ο Ομπάμα είχε 112.000 χρήστες να τον παρακολουθούν, ενώ ο Μακέιν είχε 4.600.