Τον… αντίζηλο του JPEG φέρεται να ετοιμάζει η Google, δουλεύοντας πάνω στο πρότυπο WebP, το οποίο υπόσχεται 40% μικρότερα αρχεία για εικόνες της ίδιας ποιότητας.


google_logo«Πιστεύουμε ότι σε λίγες εβδομάδες το Chrome θα προσφέρει εγγενή υποστήριξη για το WebP» δήλωσε στο CNet o Ρίτσαρντ Ράμπατ της Google, αναφερόμενος στο πρόγραμμα πλοήγησης της εταιρείας του.


Ο Ράμπατ, διευθυντής παραγωγής σε μια πρωτοβουλία της Google που ονομάζεται «Κάντε τον Παγκόσμιο Ιστό ταχύτερο», παραδέχεται ότι το WebP θα είναι δύσκολο να αναμετρηθεί με το JPEG και να νικήσει: «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Προβλέπουμε ότι η συζήτηση θα διαρκέσει πάρα πολύ» είπε.


Όπως το JPEG, το φορμά WebP συμπιέζει τα αρχεία εικόνας με απώλεια ποιότητας -όσο πιο μικρό επιλέξει ο χρήστης να κάνει το αρχείο, τόσο εντονότερη είναι η υποβάθμιση της ποιότητας.


Το βασικό πλεονέκτημα του WebP είναι ότι συμπιέζει τις εικόνες περισσότερο από το JPEG, αν η ποιότητα διατηρηθεί η ίδια και στις δύο περιπτώσεις: «Είδαμε μια μέση μείωση μεγέθους κατά περίπου 40%, πράγμα εκπληκτικό», είπε ο Ράμπατ.


To μειονέκτημα όμως είναι ότι η συμπίεση των εικόνων WebP απαιτεί οκτώ φορές περισσότερο χρόνο σε σχέση με το JPEG, ενώ η αποσυμπίεση (για την προβολή των εικόνων) είναι δύο φορές πιο χρονοβόρα.


Η περαιτέρω «συρρίκνωση» των γραφικών στο Διαδίκτυο θα ήταν σημαντική για τους διαχειριστές δικτυακών τόπων, δεδομένου ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Google, οι εικόνες αντιστοιχούν στο 65% της πληροφορίας στο Διαδίκτυο.