Η Electrolux ανακήρυξε τον Peter Alwin από το Εθνικό Ίδρυμα Design της Ινδίας, νικητή του Electrolux Design Lab 2010.


snail2Η ανακοίνωση έγινε στο Λονδίνο, στις 23 Σεπτεμβρίου, στο «100% Design London», τη σπουδαιότερη εκδήλωση αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου.


To Snail είναι μία φορητή συσκευή θέρμανσης και προετοιμασίας φαγητού, που βασίζεται στη διαδικασία της μαγνητικής επαγωγής. Είναι τέτοιο το μέγεθος και η ευελιξία του Snail, που μπορεί να «κολλήσει» κατευθείαν στο σκεύος είτε είναι τηγάνι, είτε κούπα για να ζεστάνει το περιεχόμενό του. Ως αποτέλεσμα, μειώνει το χώρο που απαιτείται, ενώ επιπλέον προσθέτει «φορητότητα» στην όλη διαδικασία.


Έχοντας ως πηγή ενέργειας μία μπαταρία κρυσταλλικής ζάχαρης υψηλής πυκνότητας, το Snail μετατρέπει την ενέργεια της ζάχαρης σε θερμότητα για να τη μεταφέρει μέσω της μαγνητικής επαγωγικής διαδικασίας στο σκεύος. Ολοκληρωμένοι αισθητήρες ανιχνεύουν τον τύπο του φαγητού που θερμαίνεται και ρυθμίζουν αυτόματα τον απαιτούμενο χρόνο και θερμοκρασία. Με οθόνη αφής, είναι δυνατός ο έλεγχος της διαδικασίας.


Το Snail αποτελεί μία ιδέα πολύ καλά μελετημένη που πηγαίνει ένα βήμα μπροστά από το αρχικό brief που δόθηκε στους συμμετέχοντες. Εκτός από λύση για τα σπίτια των πόλεων, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία φορητών συσκευών, όπως πριν από μερικά χρόνια το κινητό τηλέφωνο. Οι πολλές επιλογές μεγέθους και χρώματος επιτρέπουν στο Snail να καλύψει τις εξατομικευμένες και διαφοροποιημένες ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών.


Η κριτική επιτροπή
– Henrik Otto: Electrolux Global Design Senior Vice President, Ineke Hans: ιδρυτής του studio INEKEHANS/ARNHEM
– Benjamin Hubert: βραβευμένος με το «Design of the year» (British Design awards 2010)
– Jon Marshall: BarberOsgerby Studio Director


Τα βραβεία
To βραβείο για τον πρώτο νικητή είναι ένα χρηματικό έπαθλο 5.000€ και μία πληρωμένη πρακτική εξάσκηση έξι μηνών σε ένα από τα κέντρα σχεδιασμού της Electrolux.


Το βραβείο για τη δεύτερη θέση δόθηκε στο «Bio Robot Refrigerator», του Yuriy Dmitriev από τη Ρωσία, ενώ η τρίτη θέση πήγε στο «The Elements Modular Kitchen», του Matthew Gilbride από τις ΗΠΑ. Το «Bio Robot Refrigerator» έλαβε και το «People’s Choice Award» (βραβείο του κοινού) – όπως ψηφίστηκε στο διαδίκτυο.


Η πρόσκληση για το διαγωνισμό του 2010 ζητούσε από φοιτητές βιομηχανικού σχεδιασμού να σκεφτούν πώς οι άνθρωποι θα μαγειρεύουν και θα αποθηκεύουν τρόφιμα, πώς θα πλένουν τα ρούχα αλλά και τα πιάτα στα σπίτια του 2050, όταν το 74%* του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται ότι θα ζει σε αστικό περιβάλλον. Υπενθυμίζεται ότι το Electrolux Design Lab 2010 έλαβε περισσότερες από 1.300 συμμετοχές από ολόκληρο τον κόσμο (αύξηση κατά 30% από το 2009), με κάθε είδους δημιουργικές λύσεις για μικρούς χώρους.


Οι υπόλοιποι φιναλιστ:
«The Kitchen Hideaway» -Daniel Dobrogorsky από την Australia
«Clean Closet» – Michael Edenius από τη Σουδία
«Dismount Washer» -Lichen Guo από την Κίνα
«External Refrigerator»- Nicolas Hubert από τη Γαλλία
«Eco Cleaner» – Ahi Andy Mohsen από το Ιράν


Δείτε το snail σε λειτουργία στο παρακάτω video: