Η έννοια της “γνωστικής λειτουργίας” που έχει αναπτυχθεί στην επιστήμη της ψυχολογίας, πρόκειται να εφαρμοστεί στην έρευνα των τηλεπικοινωνιών.


ait_textΟ όρος της γνωστικής λειτουργίας σχετίζεται με τις διαδικασίες της μάθησης και λήψης γνώσης, αντίληψης, αίσθησης, συλλογισμού, κρίσης και βέλτιστης προσαρμογής στο περιβάλλον. Οι γνωστικές αυτές διαδικασίες μπορούνε να βρούνε πεδίο εφαρμογής στα οπτικά δίκτυα και συγκεκριμένα να βελτιστοποιήσουνε τον σχεδιασμό, την διαχείριση της χωρητικότητα και τη λειτουργία των δικτύων.


Η μελέτη των εφαρμογών αυτών είναι ο γενικός στόχος του φιλόδοξου ερευνητικού έργου CHRON (Cognitive Heterogeneous Reconfigurable Optical Network) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του 7ου προγράμματος πλαισίου εργασίας.


Το έργο CHRON ξεκίνησε τη 1η Ιουλίου 2010 και έχει διάρκεια 3 χρόνια.


Το μελλοντικό διαδίκτυο (Future Internet) αναπτύσσεται για να δώσει λύσεις στις περιορισμένες δυνατότητες του διαδικτύου σήμερα, που αδυνατεί να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις σε περιεχόμενο, λόγω των ευρέως εξαπλωμένων νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες μια απλή αύξηση της υπάρχουσας χωρητικότητας που υποστηρίζει το διαδίκτυο σήμερα δεν είναι αρκετή. Το διαδίκτυο θα πρέπει να αναπτυχθεί όχι μόνο στο επίπεδο της φυσικής του υποδομής, προσφέροντας περισσότερες διασυνδέσεις και μεγαλύτερες ταχύτητες δεδομένων, αλλά και στο επίπεδο παροχής αποδοτικών και εύκολα διαχειριζόμενων διασυνδέσεων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.


Το έργο CHRON προτείνει μια νέα ερευνητική προσέγγιση για ετερογενή και δυναμικά ελεγχόμενα οπτικά δίκτυα, ώστε να είναι ικανά να παρατηρούν, να μαθαίνουν, να προσαρμόζουν και να βελτιστοποιούν την απόδοσή τους. Η νέα αυτή προσέγγιση βασίζεται στην εισαγωγή της έννοιας της γνωστικής λειτουργίας στο επίπεδο ελέγχου και διαχείρισης του δικτύου. Το ‘γνωστικό δίκτυο’ θα μπορεί να διακρίνει τις συνθήκες, το μοντέλο κίνησης των δεδομένων πληροφορίας και τις απαιτήσεις των χρηστών και έτσι θα είναι ικανό να λαμβάνει τις βέλτιστες αποφάσεις για τη δρομολόγηση των δεδομένων και τον καταμερισμό των πόρων. Επιπρόσθετα το γνωστικό δίκτυο μαθαίνει από τη κάθε νέα προσαρμογή που κάνει και μπορεί να αναπροσαρμόζει αυτόνομα την κατάστασή του στο μέλλον, λαμβάνοντας ταχύτερα τις βέλτιστες αποφάσεις.


Η κοινοπραξία του έργου CHRON
Τα μέλη της κοινοπραξίας του έργου CHRON δημιουργούν μια δυνατή ερευνητική ομάδα με αποδεδειγμένες δεξιότητες σε διαφορετικές επιστημονικές περιοχές, και σημαντικά επιτεύγματα υψηλής ποιότητας σε καινοτόμες ερευνητικές δραστηριότητες στο τομέα του σχεδιασμού, ελέγχου, διαχείρισης και βελτιστοποίησης των οπτικών δικτύων.


Η κοινοπραξία του έργου CHRON αποτελείται από τους:
– CEDETEL – ερευνητική διαχειριστική αρχή της Ισπανίας (που είναι και ο συντονιστής του έργου),
– Huawei Technologies Duesseldorf GmbH – Γερμανία
– Athens Information Technology centre (AIT) – Ελλάδα
– CREATE-NET – Ιταλία
– Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Δανίας (DTU Fotonik) – Δανία
– Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ – Ισπανία
– Telekomunikacja Polska – Orange Labs – Πολωνία


Ο ρόλος της HUAWEI Technologies στο έργο CHRON
Η HUAWEI συμμετάσχει στο έργο CHRON επικεντρώνοντας σε δύο βασικές ερευνητικές κατευθύνσεις:
α) την ανάπτυξη των μοντέλων μετάδοσης και της ποιοτικής εκτίμησης υψίρυθμων οπτικών σημάτων για 40Gb/s και 100Gb/s συστήματα
β) την ανάπτυξη τεχνικών παρακολούθησης της απόδοσης των οπτικών συνδέσεων στο δίκτυο
Η HUAWEI θα έχει την γενική εποπτεία των τεχνικών δραστηριοτήτων στο έργο, επικεντρώνοντας με τη σειρά της στην διάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας αλλά και στον στρατηγικό σχεδιασμό για την προώθηση και υλοποίηση των επιτευγμάτων του έργου CHRON. Με τη συμμετοχή στο έργο CHRON, η HUAWEI προσδοκά να ενδυναμώσει την παρουσία της στην Ευρώπη. Για την HUAWEI το έργο αυτό αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας τόσο με τους τηλεπικοινωνιακούς πάροχους, σε θέματα δικτυακών απαιτήσεων, όσο και με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, στην ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής στα οπτικά δίκτυα.


Το AIT συμμετέχει στο έργο CHRON με την ερευνητική ομάδα των ‘Υψίρυθμων Δικτύων και Οπτικών Τηλεπικοινωνιών’ (Networks and Optical Communications – (NOC) group). Οι βασικοί τομείς έρευνας της ομάδας του AIT’s στο έργο συνοψίζονται σε τρεις κατευθύνσεις:
α) τον σχεδιασμό του δικτύου αναφοράς (βάση των πραγματικών οπτικών δικτύων στην Ευρώπη),
β) την ανάπτυξη αλγορίθμων για την εκτίμηση της απόδοσης τον οπτικών ζεύξεων που τροφοδοτεί το σύστημα γνωστικής λειτουργίας και βοηθάει στη τελική λήψη της απόφασης δρομολόγησης,
γ) την υλοποίηση και τελική παρουσίαση ενός πρότυπου ‘γνωστικού’ οπτικού δικτύου που θα ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες που αναπτύσσονται στο έργο CHRON.


Η ομάδα NOC του ΑΙΤ έχει να επιδείξει σημαντική εμπειρία τα τελευταία χρόνια στο σχεδιασμό και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των οπτικών δικτύων και ειδικότερα στην εκτίμηση της ποιότητας και απόδοσης των οπτικών διασυνδέσεων καθώς και στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων δρομολόγησης των οπτικών καναλιών. Η εμπειρία αυτή έχει ενδυναμωθεί τελευταία από την επιτυχή υλοποίηση και παρουσίαση του έργου DICONET, στο οποίο το ΑΙΤ είχε τον συντονισμό της κοινοπραξίας, και αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό των σχετικών δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε διεθνή συνέδρια. Επιπρόσθετα, η ερευνητική ομάδα του ΑΙΤ, βασισμένη στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο οπτικών δικτύων που διαθέτει, θα ενσωματώσει όλες τις καινοτόμες δικτυακές τεχνολογίες και τους αλγορίθμους που θα αναπτυχθούν κατά την διάρκεια του έργου CHRON σε συνεργασία με τα μέλη του έργου, υλοποιώντας για πρώτη φορά ένα πρότυπο νοήμον οπτικό δίκτυο.