Το εύχρηστο εργαλείο μετάπτωσης δικτύων 11n επιτρέπει στις επιχειρήσεις τη μετάβαση σε υψηλής ανθεκτικότητας και ασφάλειας υποδομή εταιρικής ασύρματης δικτύωσης.

Η Διεύθυνση Enterprise Mobility business της Motorola, Inc. παρουσίασε πρόσφατα εργαλεία σχεδιασμού 802.11n που διαθέτουν δυνατότητες πρόβλεψης δικτύωσης, τη σουίτα Motorola 11n LANPlanner. Η βραβευμένη σουίτα λογισμικού (τώρα στην 11η έκδοσή της) έχει εμπλουτισθεί έτσι ώστε να προσομοιάζει την απόδοση των 802.11n προϊόντων, όπως το Motorola AP-7131, το πρώτο tri-radio 802.11n access point (AP).

Η νέα γενιά τεχνολογίας WLAN (11n) θεωρείται ευρέως ως σημαντική παράμετρος διευκόλυνσης για τις επιχειρήσεις που μεταβαίνουν από την ενσύρματη δικτύωση στην πλήρως ασύρματα δικτυωμένη εταιρική υποδομή. Παρ’ όλα αυτά, καθώς οι επιχειρήσεις ξεκινούν να εγκαθιστούν την τεχνολογία 11n στο δίκτυό τους, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις που δεν είχαν συναντήσει έως τότε με τα legacy πρότυπα. Το νέο LANPlanner migration wizard παρέχει δυνατότητα μοντελοποίησης προβλέψεων RF για το AP-7131 και άλλα 11n access points, κάτι που είναι απαραίτητο για την εξάλειψη των εικασιών από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των τοπικών ασύρματων δικτύων για τις επιχειρήσεις που εγκαθιστούν ομοιογενή ή ανάμεικτα δίκτυα 11n. Επιπρόσθετα, οι πελάτες που εγκαθιστούν συστήματα πρόληψης εισβολών θα μπορούν να προβλέπουν την κάλυψη αισθητήρων για το ενσωματωμένο ασύρματο αισθητήρα του AP-7131 για ασφαλείς εγκαταστάσεις 802.11n.
Το LANPlanner αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες και ολοκληρωμένες σουίτες προβλεπτικού σχεδιασμού και εξακρίβωσης της αγοράς για εταιρικά ασύρματα δίκτυα. Η πλειοψηφία εργαλείων σχεδιασμού ασύρματων δικτύων απαιτεί φυσική τοπογράφηση για την ανάπτυξη ενός λεπτομερούς χάρτη απόδοσης, κάτι το οποίο απαιτεί σημαντικά περισσότερο χρόνο και πόρους για να ολοκληρωθεί.

Η προσέγγιση της Motorola επιτρέπει στους διαχειριστές δικτύων να σχεδιάζουν το ασύρματο δίκτυο από το γραφείο τους, εισάγοντας τα AutoCAD σχέδια του κτιρίου τους, απαντώντας σε λίγες ερωτήσεις και αφήνοντας την πατενταρισμένη σουίτα της Motorola LANPlanner να αναλύσει και να προβλέψει την απόδοση του δικτύου. Άπαξ και εγκατασταθεί το 11n δίκτυο, ο διαχειριστής μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του LANPlanner για να μετρήσει την απόδοση του δικτύου και να εντοπίσει θέματα που μπορεί να επηρεάσουν την εμπειρία χρήσης του ασύρματου δικτύου, όπως αλλαγές στο περιβάλλον του κτιρίου ή access points (APs) που υποστηρίζουν περισσότερους εργαζόμενους από αυτούς που υπολογίστηκαν στο αρχικό σχέδιο.

«Το Motorola LANPlanner είναι ένα εξέχον προϊόν χάρη στην μοναδική του ικανότητα να κάνει τρισδιάστατα μοντέλα προβλέψεων, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα «έξυπνης» σχεδίασης και εγκατάστασης ενός εταιρικού ασύρματου δικτύου με ελάχιστη επιτόπια υποστήριξη,» δήλωσε ο Mark McGregor, Γενικός Διευθυντής της CBO Αυστραλίας. «Χρησιμοποιούμε το LANPlanner ως αναπόσπαστο κομμάτι των σχεδίων μας για τους πελάτες μας και έχουμε διαπιστώσει ότι χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες πρόβλεψης της σουίτας μπορούμε να μειώσουμε τις απαιτήσεις σε πόρους στο μισό όταν σχεδιάζουμε ένα εταιρικό ασύρματο τοπικό δίκτυο σε πολυώροφο κτίριο.»

Σε πρόσφατη έρευνα για ασύρματα δίκτυα που χρηματοδότησε η Motorola, τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες είπαν ότι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν τεχνολογία 11n έως το Φεβρουάριο του 2009. Λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την τεχνολογία 11n, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αρκετές νέες προκλήσεις. Για παράδειγμα, τα προϊόντα 11n χρησιμοποιούν δύο ή περισσότερα ρεύματα αντί για ένα – Multiple Input/Multiple Output (MIMO). Η προσμέτρηση της τεχνολογίας ΜΙΜΟ σημαίνει ότι η απόδοση του 11n βελτιώνεται από το multipath, ενώ οι legacy συσκευές τυπικά αντιμετώπιζαν πτώση απόδοσης με την παρουσία του multipath. Αυτοί οι μοναδικοί παράγοντες σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις ασύρματης δικτύωσης των επιχειρήσεων θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν κατά το αρχικό στάδιο σχεδιασμού μιας εγκατάστασης 11n.

Η Motorola έχει προσθέσει νέες δυνατότητες στο LANPlanner, συμπεριλαμβανομένου ενός προηγμένου εργαλείου migration που αντιμετωπίζει τα τρία πιο διαδεδομένα σενάρια εγκατάστασης 11n. Το σενάριο νέο κτίριο/νέα εγκατάσταση παρέχει προβλεπόμενη απόδοση βάσει της εγκατάστασης ενός δικτύου 11n σε «παρθένο» περιβάλλον. Το σενάριο εγκατάστασης «ξήλωμα και αντικατάσταση» παρέχει προβλέψεις απόδοσης βασισμένες στην αντικατάσταση legacy Access Points από νέα 11n Access Points σε ένα υπάρχον εταιρικό ασύρματο τοπικό δίκτυο. Το μεικτό σενάριο εγκατάστασης παρέχει προβλέψεις απόδοσης βασισμένες σε χρήση δικτύων 11n και legacy στο ίδιο περιβάλλον. Αυτό είναι και το τυπικό σενάριο εγκατάστασης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κάποιο από τα στάδια εφαρμογής τεχνολογίας 11n.

«To 11n LANPlanner της Motorola προσφέρει δυνατότητες πρόβλεψης για συγκεκριμένους χώρους για τεχνολογία 11n,» δήλωσε ο Sujai Hajela, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του τμήματος Enterprise WLAN της Διεύθυνσης Motorola Enterprise Mobility business. «Οι λύσεις του ανταγωνισμού δεν προβλέπουν απόδοση σε συγκεκριμένους χώρους, απαιτώντας κατά συνέπεια φυσικές τοπογραφήσεις του περιβάλλοντος εργασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις διαθέτουν πολλές εγκαταστάσεις σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες. Το 11n LANPlanner προβλέπει έξυπνα την απόδοση για κάθε συγκεκριμένο χώρο πριν από την τελική εγκατάσταση του πρώτου 11n AP, κάτι που εξοικονομεί χρόνο και πόρους για το τμήμα Πληροφορικής.»
Το 11n LANPlanner της Motorola είναι διαθέσιμο σήμερα από το δίκτυο συνεργατών της.