Η Intel ανακοινώνει τους νέους επεξεργαστές της μαζί με την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού της καταστήματος.


idf 2010Το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα Intel® AppUpSM είναι πλέον ανοικτό, με πληθώρα καινούριων εφαρμογών για netbooks, όπως τα νέα Adobe AIR apps και το Microsoft Silverlight. Το Intel® AppUpSM υποστηρίζουν η Asus, η Best Buy, η Croma και η Dixons.


Η νέα σειρά επεξεργαστών SoC Intel® Atom™ E600 δίνει τρομερή ευελιξία στους κατασκευαστές προϊόντων, όπως τα συστήματα ψυχαγωγίας για αυτοκίνητα, τα Internet phones, και οι συσκευές διαχείρισης ενέργειας.


Η Intel παρουσίασε επίσης τον νέο επεξεργαστή Intel® Atom™ CE4200, ένα SoC που έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες της επόμενης γενιάς καταναλωτικών ηλεκτρονικών, με υποστήριξη 3-D-TV video, λειτουργία “sync-and-go” και σύστημα διαχείρισης ενέργειας.


Η Intel Corporation εντείνει τις προσπάθειες της για την ανάπτυξη του System-on-a-Chip (SoC), ενός νέου προϊόντος που βασίζεται στην οικογένεια επεξεργαστών Intel® Atom™. Στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν συνοπτικά τα πλάνα αναφορικά με την εξέλιξη του σχετικού υλικού και του λογισμικού, στο πλαίσιο του συνεδρίου Intel Developer Forum.


idf_2010_perlmutter_Εν μέσω προβλέψεων για δισεκατομμύρια νέες συσκευές συνδεδεμένες στο Ίντερνετ, η κ. Renée James, επίτιμη αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια στο τμήμα Software & Services, και ο κ. Doug Davis, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής στο τμήμα Embedded & Communications της Intel, συζήτησαν για τη διάδοση της χρήσης επεξεργαστών τέτοιου τύπου σε αγορές που παρουσιάζουν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, όπως είναι αυτές των netbooks, των tablets, των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, των ενσωματωμένων (embedded) συσκευών και των smart phones.


Τονίζοντας τη σημασία που έχει για το χρήστη η απρόσκοπτη συνεργασία συσκευών με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, η κ. James ανακοίνωσε τα εγκαίνια του Intel® AppUpSM, ενός ηλεκτρονικού καταστήματος που ειδικεύεται στις εφαρμογές για netbooks. Το Intel AppUp διαθέτει, δωρεάν ή προς πώληση, εφαρμογές σχετικές με την ψυχαγωγία, την κοινωνική δικτύωση, το gaming και την παραγωγικότητα, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί στα χαρακτηριστικά ενός netbook και τις διαστάσεις της οθόνης του. Με σκοπό να μπορέσει να προωθήσει νέες εφαρμογές που οι υποψήφιοι πελάτες πιθανόν να προσπεράσουν, το Intel AppUp τους ενθαρρύνει να δοκιμάζουν ό,τι τους ενδιαφέρει, υιοθετώντας το μοντέλο “try before you buy”. Η παρουσίαση του Intel AppUp συνδυάστηκε με την ανακοίνωση της έναρξης διάθεσης των AIR εφαρμογών της Adobe, καθώς επίσης και διάφορων άλλων εφαρμογών από εταιρείες όπως η Accuweather, η Barnes & Noble, η Funkitron, η Gibson Guitars, η iWin, η Kaplan, η KONAMI και η Lifetime.


Επίσης η κ. James ανακοίνωσε τη συνεργασία του Intel AppUp με τη Best Buy, καθώς και με τα καταστήματα Dixons στη Μ. Βρετανία και Croma στην Ινδία, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια της Intel να απευθυνθεί στην παγκόσμια κοινότητα των κατόχων netbooks. Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν το ντύσιμο καταστημάτων στα χρώματα του Intel AppUp, την εγκατάσταση διαφόρων εφαρμογών στα netbooks που πωλούνται από τις αλυσίδες αυτές, και τη δυνατότητα όσων ήδη κατέχουν ένα netbook να κατεβάζουν τις εφαρμογές που τους ενδιαφέρουν από τα site των εταιρειών αυτών. Παράλληλα, η κ. James ανακοίνωσε το σχέδιο της ASUS, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο 2010 να εγκαθιστά στα netbook της το ‘asus app store’, το οποίο αποτελεί τη δική της εκδοχή του Intel AppUp.


Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. James επεσήμανε το Intel AppUp Developer Program, ένα πρόγραμμα το οποίο, μέσα από πρωτοβουλίες σαν το Intel Million Dollar Development fund, φιλοδοξεί να αποτελέσει το όχημα που θα οδηγήσει σε νέες καινοτομικές εφαρμογές για τους χρήστες, αλλά και σε νέες πηγές εισοδήματος για τους ανεξάρτητους προγραμματιστές και δημιουργούς λογισμικού. Ο κ. Rick Vanner της εταιρείας The Game Creators αναδείχτηκε νικητής στην κατηγορία “Most Innovative Application” του διαγωνισμού Intel Atom Developer Challenge, χάρη στο παιχνίδι του με τίτλο “Goals.” Η κ. James παρουσίασε επίσης το “On Intel AppUp”, έναν ISV identifier που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους developers στην καλύτερη προώθηση των εφαρμογών τους μέσα από το Intel AppUp.


Η κ. James παραδέχτηκε ότι η απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών λειτουργικών αποτελεί μια μόνον από τις παραμέτρους της εξίσωσης. Τα λειτουργικά ανοικτής πλατφόρμας του Linux Foundation, όπως το MeeGo των Intel και Nokia, επιτρέπουν στους προγραμματιστές να είναι δημιουργικοί, εφευρετικοί και καινοτόμοι. Η κ. James αναφερόμενη στην πορεία του MeeGo, τόνισε τη συμβολή κορυφαίων εταιρειών του κλάδου στην εξέλιξη του, κι επεσήμανε την πληθώρα συσκευών κι εφαρμογών που χτίζονται με βάση το συγκεκριμένο λειτουργικό. Η παρουσίαση του MeeGo Web runtime, η οποία τοποθετείται μέσα στον Οκτώβριο, αναμένεται να απλοποιήσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη εφαρμογών για συσκευές MeeGo. Τέλος, εκπρόσωπος της Amino, πρωτοπόρου στις εφαρμογές Internet TV, ανέβηκε στο βήμα μαζί με την κ. James και προχώρησε στην παρουσίαση του πώς σχεδιάζει η εταιρεία του να εκμεταλλευτεί την ευελιξία και τον ανοικτό χαρακτήρα του MeeGo για να προσφέρει νέες καινοτομικές υπηρεσίες smart TV.


Davis: Έξυπνες, δικτυωμένες συσκευές αλλάζουν το τοπίο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών.
Αναφερόμενος στη σημασία του ρόλου που παίζει το brand Intel Atom στην προσθήκη υπολογιστικής ικανότητας σε διάφορες συσκευές που συνδέονται με το Ίντερνετ, ο κ. Davis παρουσίασε επιγραμματικά την πλήρη σειρά των επεξεργαστών Intel Atom, τονίζοντας παράλληλα το ότι η Intel βασίζεται στην πρωτοπόρο αρχιτεκτονική της ώστε να σπρώξει την υπολογιστική ισχύ πέρα από τα όρια των PC. Παράλληλα, ο κ. Davis υπογράμμισε ότι λύσεις βασισμένες στους επεξεργαστές Intel Atom μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική πλατφόρμα που εξασφαλίζει σε διάφορες συσκευές, συνδεσιμότητα στο Ίντερνετ, ευφυΐα και σχεδιαστική απλότητα.


Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Davis παρουσίασε τη σειρά “Tunnel Creek,” μια νέα οικογένεια επεξεργαστών Intel® Atom™ E600 SoC, η οποία έχει αναπτυχθεί ειδικά για embedded εφαρμογές, όπως είναι τα συστήματα ψυχαγωγίας/ενημέρωσης στα αυτοκίνητα, τις έξυπνες συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας, και τα IP media phones. Οι επεξεργαστές SoC ενσωματώνουν στο τσιπ πρόσθετες λειτουργίες και δυνατότητες, ενώ ο σχεδιασμός open interconnect τους δίνει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία. Τα νέα αυτά προϊόντα δίνουν τη δυνατότητα σε κατασκευαστές όπως η OKI Semiconductor, η Realtek Semiconductor και η STMicroelectronics να σχεδιάσουν με μεγαλύτερη ευκολία νέα προϊόντα και να προσφέρουν τα απαραίτητα interconnect chipsets, ενώ οι υλοποιήσεις της Dialog Semiconductor και της ROHM Co. θα αναλάβουν τη ρύθμιση της τάσης λειτουργίας και το συγχρονισμό των ρολογιών.


Ο κ. Davis συνέχισε αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για ένα καινούριο επεξεργαστή Atom, με κωδική ονομασία “Stellarton.” Ο επεξεργαστής αυτός είναι στην ουσία ένα multi-chip πακέτο το οποίο αποτελείται από έναν επεξεργαστή Atom E600 και ένα προγραμματιζόμενο FPGA της Altera, ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη σχεδιαστική ευελιξία στους πελάτες που θα ήθελαν να ενσωματώσουν δικά τους πρωτόκολλα I/O ή οποιαδήποτε άλλη προσαρμογή θα τους βοηθήσει να διαφοροποιήσουν το σχέδιο τους και να ανταποκριθούν γρήγορα σε ενδεχόμενη αλλαγή των χαρακτηριστικών των συσκευών τους.


Ο κ. Davis παρουσίασε επίσης τον επεξεργαστή Intel® Atom™ CE4200, μέχρι τώρα γνωστο με τον κωδικό “Groveland,” ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση του Ίντερνετ στις τηλεοράσεις. Το συγκεκριμένο SoC υποστηρίζει σήματα 3-D και H.264 (υψηλής ανάλυσης), καθώς και λειτουργίες όπως το “sync-and-go” που επιτρέπει το συγχρονισμό φορητών συσκευών με τα δικτυωμένα μηχανήματα A/V που διαθέτουμε, ή τα multiple input streams που δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιαστούν προσιτά home gateways. Στην προσπάθεια να βοηθήσει τους κατασκευαστές να ικανοποιήσουν τις κανονιστικές απαιτήσεις όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, το SoC διαθέτει λειτουργία έξυπνης διαχείρισης η οποία σβήνει αυτόματα τα τμήματα του τσιπ που δε χρησιμοποιούνται σε κάποια δεδομένη στιγμή. Παράλληλα, οι κατασκευαστές OEM έχουν στη διάθεση τους ένα software development kit, καθώς κι άλλα εργαλεία που τους βοηθούν να φορτώνουν εύκολα διάφορες εφαρμογές, μειώνοντας έτσι το χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη διαφορετικών προϊόντων ή εκδόσεων. Ο κ. Davis ανακοίνωσε ότι η ADB, η Samsung, η Sagemcom και η Technicolor σχεδιάζουν ήδη να κατασκευάσουν νέους δέκτες και players που θα βασίζονται στο νέο SoC.


Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της Microsoft, της Dell και της Visteon προχώρησαν, από κοινού με τον κ. Davis, στην παρουσίαση διαφόρων projects. H Microsoft ανακοίνωσε τη μεταφορά των Windows Embedded Standard 7 και του Windows Media Center σε αρχιτεκτονική της Intel και προχώρησαν στην επίδειξη πρωτότυπων συσκευών της Acer και της ASUS. Η Dell έδωσε μια πρώτη γεύση από τη νέα convertible συσκευή της που θα βασίζεται στον επεξεργαστή Intel Atom, και η οποία αναμένεται στην αγορά αργότερα μέσα στο 2010. Η Visteon προχώρησε στην επίδειξη ενός πρωτοποριακού συστήματος infotainment για αυτοκίνητα, βασισμένο στον επεξεργαστή E600. Τέλος, ο κ. Davis αναφέρθηκε στο “Oak Trail”, ένα νέο SoC το οποίο προορίζεται για χρήση σε κινητά τηλέφωνα. Υπογραμμίζοντας το μήνυμα της Intel σε σχέση με την ελευθερία επιλογής πλατφόρμας, προχώρησε στην επίδειξη ενός ExoPC που τρέχει σε Microsoft Windows Embedded Standard 7, ενός WeTab πάνω σε MeeGo, και ενός Cisco Cius σε Android.