Η συνολική παραγωγή φακών NIKKOR για τις φωτογραφικές μηχανές SLR της Nikon ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια.


Nikkor LensesΕπιπλέον, η συνολική παραγωγή των φακών NIKKOR με αθόρυβο μοτέρ (Silent Wave Motor – SWM), το μοτέρ αυτόματης εστίασης που ανέπτυξε η Nikon, έφτασε τα είκοσι εκατομμύρια. Η Nikon (αρχικά Nippon Kogaku K.K.) κυκλοφόρησε τους πρώτους φακούς NIKKOR για SLR μηχανές Nikon το 1959, μαζί με την πρώτη SLR μηχανή, τη Nikon F. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο φακός NIKKOR-S Auto 5cm f/2. Στο μισό αιώνα που πέρασε από τότε, οι φακοί NIKKOR έχουν γίνει ιδιαίτερα αποδεκτοί από ένα μεγάλο κοινό ενθουσιωδών και επαγγελματιών φωτογράφων. Η συνολική παραγωγή των φακών NIKKOR έφτασε τα 50 εκατομμύρια τον Αύγουστο 2009 με συνεχή και σταθερό ρυθμό από το προηγούμενο έτος.


Το αθόρυβο μοτέρ (Silent Wave Motor ή SWM), είναι ένας υπερηχητικός μηχανισμός αυτόματης εστίασης που αναπτύχθηκε από τη Nikon. Το SWM της Nikon μετατρέπει την παλμική κίνηση σε περιστροφική ενέργεια που οδηγεί τα οπτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την εστίαση. Οποιοσδήποτε φακός AF-S NIKKOR με SWM, προσφέρει εξαιρετικά απαλή, αθόρυβη και άνετη αυτόματη εστίαση. Μεταξύ των πρώτων φακών με SWM βρίσκεται ο φακός Ai AF-S Nikkor 300mm f/2.8D IF-ED, που κυκλοφόρησε το 1996. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η συνολική παραγωγή των φακών NIKKOR με μοτέρ SWM άγγιξε τα είκοσι εκατομμύρια.


Από την αρχική του παρουσίαση μέχρι σήμερα, ο μηχανισμός SWM έχει ενσωματωθεί σε 54 διαφορετικούς φακούς κάθε είδους, από πολύ ευρυγώνιους έως υπερτηλεφακούς σε DX και FX φορμά, φακούς zoom και φακούς micro. Από το 2007, ο μηχανισμός SWM έχει ενσωματωθεί σε περισσότερο από το 90% των φακών NIKKOR.


Η επωνυμία NIKKOR
Όντας η επωνυμία των φακών Nikon, η NIKKOR έχει γίνει συνώνυμη με τους φακούς υψηλής απόδοσης και υψηλής ποιότητας για SLR μηχανές. Η ονομασία NIKKOR προέρχεται από την προσθήκη του γράμματος “R” (μία κοινή πρακτική στην ονοματοδοσία φωτογραφικών φακών εκείνη την εποχή) στη λέξη “Nikko”, την εκλατινισμένη σύντμηση για το όνομα Nippon Kogaku K.K. Το 1933, ο φακός μεγάλου φορμά για εναέρια φωτογράφηση κυκλοφόρησε με το όνομα Aero-Nikkor.


Η NIKKOR πάντα ήταν ένα βήμα μπροστά από την εποχή της. Ο φακός OP Fisheye-Nikkor 10mm f/5.6 για μηχανές SLR, που κυκλοφόρησε το 1968, ήταν ο πρώτος φακός στον κόσμο που ενσωμάτωνε ένα ασφαιρικό γυάλινο στοιχείο. Επιπλέον, οι φακοί NIKKOR για τις πιο πρόσφατες SLR μηχανές χρησιμοποιούν τις τελευταίες τεχνολογίες της Nikon, συμπεριλαμβανομένης της επίστρωσης Nano Crystal που σχεδόν εξαφανίζει τις εσωτερικές αντανακλάσεις του γυάλινου στοιχείου του φακού σε όλα τα μήκη κύματος του φωτός.


Η πλήρης σειρά των φακών NIKKOR για τις SLR φωτογραφικές μηχανές Nikon, αποτελείται σήμερα από 65 φακούς.